Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apartheid boikottiin

Tiede
 
Syksy Räsänen
Kirjoittaja on fyysikko.

Vuonna 2006 Stephen Hawking vieraili hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksessa Cernissä, jossa olin tutkijana. Kun illallispöydässä kävi ilmi, että hän suunnitteli matkaa Israeliin, käänsin keskustelun maan apartheid-järjestelmään.

Hawking tuomitsi erityisesti Gazan saarron mutta sanoi vastustavansa akateemisia boikotteja. Akateemisia boikotteja arvostellaankin tieteen ja politiikan sekoittamisesta, myös silloin kun boikotit ovat lähtöisin kansalaisyhteisöstä ja niiden tavoitteena on puolustaa ihmisoikeuksia.

Tunnetuin esimerkki on Etelä-Afrikka, jonka tapauksessa boikottia perusteltiin sillä, että akateemiset instituutiot eivät olleet erillään politiikasta vaan osallistuivat apartheidin ylläpitämiseen. Sama pätee Israeliin.

Viime kesänä Israelin armeijan tuhotessa elämän edellytyksiä Gazassa Israelin yliopistot antoivat täyden tukensa "soturiopiskelijoilleen" ja tarjosivat heille vapautuksia lukukausimaksuista sekä muita etuja. Israelin yliopistot ovat ylpeitä tärkeästä roolistaan maan aseteollisuudessa, ja jotkut opiskelijat työskentelevät aseyrityksissä osana opintojaan.

Ihmistieteilläkin on paikkansa: yliopistoissa on tehty tutkimusta oikeuttamaan kidutusta, salamurhia ja massiivisia hyökkäyksiä siviilejä kohtaan sekä suunniteltu etnisten ryhmien erotteluun tarkoitetun muurin reittiä. Osa yliopistoista sijaitsee miehitettyjen alueiden laittomissa siirtokunnissa.

Palestiinalaisten kansalaisyhteisö esitti vuosina 2004–2005 kutsun Israelin asettamiseksi akateemiseen boikottiin Etelä-Afrikan tapaan. Boikotti ei kohdistu henkilöihin vaan apartheidia tukeviin instituutioihin.

Israelilainen professori Ilan Pappé on perustellut boikottia: kun hallitukset eivät toimi Israelin ihmisoikeusloukkauksia vastaan, on kansalaisyhteiskunnan vastuulla lähettää viesti, että politiikan on muututtava. Hänen mukaansa vain kansainvälinen paine voi pelastaa palestiinalaisten lisäksi myös Israelin juutalaiset verenvuodatukselta ja katastrofilta.

Akateeminen boikotti on kiistelty aihe, ja Israelin yliopistojen läheiset yhteydet Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ovat hidastaneet sitä. Kun jotkin yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset akateemiset yhteisöt ovat omaksuneet boikotin, sillä on vastaavasti ollut suuri merkitys.

Vuonna 2013 myös Stephen Hawking ilmoitti noudattavansa boikottia ja perui osallistumisensa konferenssiin Israelissa. Maailman tunnetuimman fyysikon päätöksen takia akateeminen boikotti siirtyi valtavirtaan. Nyt sen kasvu riippuu vastuullisista tieteilijöistä ympäri maailmaa.

Syksy Räsänen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!