Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihansyöjän raja on veteen piirretty

Lihansyöjäkasveihin lasketaan perinteisesti noin 630 lajia – lisää on tulossa. Perunalla on samanlaista tahmeaa eritettä kuin petunialla. Sen lehdiltä on löydetty ruoansulatusnestettä, joka hajottaa ruumiit.

Tiede
 
Maija Karala

Tiukan määritelmän mukaan lihaa syövillä kasveilla on pyydystämiseen erikoistuneet ansat. Niillä on myös ruoansulatusnestettä, jolla saalis hajotetaan.

Perinteisiin lihansyöjäkasveihin lasketaan tällä tapaa noin 630 lajia. Niitä ovat Suomessakin kasvavat kihokit ja yökönlehdet sekä huonekasveina tunnetut kannukasvit, tötterölehdet ja kärpäsloukut.

Lontoolaisen Kew Gardensin tutkijoiden mukaan raja lihansyöjien ja tavallisten kasvien välillä ei kuitenkaan ole veitsellä leikattu. Kaikkia mahdollisia välimuotoja löytyy.

Alkeellisimpia lihansyöjiä ovat kasvit, jotka karkottavat tuholaisia tahmealla eritteellä.

Osa pienimmistä ötököistä jää kiinni ja kuolee. Sade huuhtoo niiden sisältämät ravinteet kasvin juurelle.

Sellainen kasvi voi olla esimerkiksi Suomessakin suosittu kesäkukka petunia.

Myös perunalla on samanlaista tahmeaa eritettä kuin petunialla. Lisäksi sen lehdiltä on löydetty ruoansulatusnestettä, joka hajottaa ruumiit. Todennäköisesti myös mäkitervakko kuuluu tähän kastiin.

Trooppisilla ananaskasveilla on värikäs lehtitötterö, jota hyönteiset hairahtuvat luulemaan kukaksi. Ne hukkuvat tötterön sisällä olevaan niljaiseen veteen. Lihaa syöviin ananaksiin kuuluvat kukkakauppojen huisku- ja tuuttiananakset.

Luonnossa ananaksilla on yhteistyöeläimiä, jotka osallistuvat kasvin ruoansulatukseen.

Ne syövät tötteröön pudonneet ötökät ja lannoittavat kasvia ulosteillaan. Kumppani voi olla hämähäkki, nuolimyrkkysammakko tai kiipeilevä taskurapu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!