Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaskaamme elämää keskellä satumaista rikkautta

Essee: Poliittinen retoriikka niukkuuden jakamisesta peittää alleen tosiseikat tuloerojen kasvusta, kirjoittaa Jani Kaaro

Tiede
 
Jani Kaaro
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja Helsingin Sanomien avustaja.

Kuvittelen kuvaelman Lampedusan saarelta. On joulukuu 2014, ja Italia on lopettanut Mare Nostrum -meripelastusohjelman. Siksi yhä useampi siirtolainen hukkuu tai nääntyy vaarallisella matkallaan Välimeren halki.

Kaksi miestä löytää vesirajasta afrikkalaisen miehen. Hän on tajuton ja henkitoreissaan. Miehet voivat vain arvailla, miten hän on siihen joutunut. Onko hänet pudotettu veneestä? Upposiko vene, ja vain tämä mies ajelehti rantaan?

Miehet miettivät hetken, selviäisikö mies hengissä sairaalaan. Entä jos selviäisikin? Minne hän menisi? Kuka hänet huolisi? Kuka sen maksaisi? Miehet katsovat toisiaan ja tekevät päätöksen. Toinen asettaa miehen pään kalliota vasten. Toinen hakee suuren kiven. He lyövät hänen kallonsa rikki. Se on armeliainta, mitä he keksivät tehdä miehelle, jolle ei löydy Euroopasta ihmisarvoista elämää.

Kuvittelen myös toisen kuvaelman. Miljoonat ihmiset Euroopassa ovat työttöminä. Kaivokset ja tehtaat ovat lopettaneet. Jäljellä on vain nälkärajalla olevia työpaikkoja vähittäiskaupassa ja puhelukeskuksissa. Synkimmillä alueilla kaupungit ovat alkaneet maksaa nuorille siitä, että he muuttaisivat pois. Täällä heille ei ole mitään, minkä varaan perustaa ihmisarvoista elämää. Mutta minne he menisivät? Kuka heidät huolisi? Tilanne ei ole parempi juuri missään.

Pysähtyisittekö hetkeksi miettimään tätä? Haaskaamme elämää keskellä satumaisinta rikkautta, mitä maailma on nähnyt.

Poliittinen retoriikka niukkuuden jakamisesta peittää alleen monta tosiseikkaa rikkaudesta. Sen, että maailman 85 rikkaimman ihmisen yhteenlaskettu omaisuus on yhtä suuri kuin noin 3,5 miljardin maapallon köyhimmän yhteinen omaisuus. Sen, että yksi prosentti maapallon väestöstä omistaa lähes puolet maapallon varallisuudesta. Sen, että maapallon rikkaimman yhden prosentin varallisuus on yhteensä 110 biljoonaa dollaria, 65 kertaa niin paljon kuin maailman köyhemmän puolikkaan kaikki omaisuus yhteensä.

Retoriikka peittää alleen myös sen, että kaiken talouskriisin kurjuuden keskellä rikkain prosentti on edelleen rikastunut. Esimerkiksi Englannissa oli 53 miljardööriä vuonna 2010. Nyt heitä on 104, ja heidän yhteenlaskettu omaisuutensa on 519 miljardia puntaa. Credit Suisse arvioi, että muutamassa vuosikymmenessä maailmassa on jo yli kymmenen biljonääriä.

Kun maailmassa on näin huikeaa varallisuutta ja trickle down -teorian mukaan varallisuus sataa rikkailta alaspäin, miten ihmeessä maailmamme voi olla näin kurjassa jamassa? Jos tuloerot luovat työpaikkoja, innovaatioita ja hyvinvointia, miksi ne eivät realisoidu nyt, kun tuloerot lähes kaikkialla Eurooopassa kasvavat? Seitsemän ihmistä kymmenestä elää maassa, jossa tuloerot ovat kasvaneet, ja samalla kolmannes maailman työikäisestä väestöstä on työmarkkinoiden ulkopuolella.

Uhratkaapa vielä hetki ajatellaksenne tätä rikkautta. 110 biljonaa dollaria. 519 miljardia puntaa jakautuneena vain sadalle ihmiselle. Makustelkaa sitä. Koettakaa saada kiinni niiden tähtitieteellisestä lumosta.

Mitä kaikkea englantilaiset saisivat miljardööriensä 519 miljardilla? Sillä rahoitettaisiin maan koulujärjestelmä 5,9 vuodeksi, valtion eläkemaksut 3,7 vuodeksi tai terveysjärjestelmän kulut 4,2 vuodeksi. Se on myös yli neljä kertaa niin suuri summa kuin maan koko toimeentulotukibudjetti. Yli 60 miljoonan britin perustarpeet voitaisiin turvata moneen kertaan rahalla, jota maan tuhat rikkainta ihmistä yksityisesti hallitsee.

Haistaako kukaan teistä tässä yhtään ratkaisun makua? Jos valtioiden julkisilla sektoreilla ei ole rahaa, se ei tarkoita, etteikö rahaa olisi jossakin muualla.

Kun taloustiede syntyi 1700-luvun lopulla, se oli yksi moraalifilosofian haara. Sille olivat tärkeitä sellaiset kysymykset kuin mikä on oikein ja mikä on väärin. Miten voidaan päättää, miten paljon kukakin ansaitsee? Mikä on oikeudenmukainen tapa jakaa työn tulokset?

Taloustiede ei näitä enää paljon kysele, mutta ehkä sen pitäisi? Se voisi kysyä, ovatko rikkaat todella ansainneet näin huikean paljon enemmän? Miten rikkaudet alun alkaen tehtiin? Millaiseen kyvykkyyteen ne perustuvat? Ketkä kaikki osallistuivat rikkauksien luomiseen? Millä perusteilla työstä, johon monet osallistuivat, maksettiin toisille huikeasti ja toisille pelkkiä ropoja?

Voisimme myös miettiä, onko keskustelu niukkuudesta vain savuverho jollekin paljon häijymmälle tavoitteelle. Tarkoitan sitä, minkä monimiljonääri ja sijoittaja Warren Buffett niin rehellisesti ilmaisi: "Tämä on luokkasotaa, totta vie, mutta se on minun luokkani, joka julisti sodan, ja me olemme voitolla."

Jotkut asiantuntijat sanovat, että tuloerojen kasvulle ei voi mitään. Puheessa on sama vääjäämättömyys, jolla aikoinaan perusteltiin kuninkaiden valtaa. Mutta missä on kuninkaiden valta nyt? Ihmiset uskalsivat sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita, ja tuo valta kuihtui pois.

Kysymys kuuluu: voisiko tällainen muutos tapahtua meidän aikanamme? Sen suhteen olen pessimistinen. Moni suomalainenkin työtön pitää pahimpana vihollisenaan toista työtöntä, joka tulee etelän köyhistä maista. Keskiluokka ei pelkää mitään niin paljon kuin putoamista, ja pelko menee jalkoihin ja lamauttaa. Kun köyhät nokkivat toisiaan, keskiluokka elää pelossa ja media palvoo miljonäärejä, rikkaat voivat kaikessa rauhassa ostaa koko maailman.

Asetelma on tuttu saduista, joissa sulttaanit juhlivat yksityisissä keitaissaan, samalla kun köyhät tuupertuvat nälissään ei-kenenkään-hiekkaerämaahan. Tällä kertaa se vain ei ole satua vaan maailma, jonka jätämme lapsillemme.

Jani Kaaro jani.kaaro@wippies.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!