Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perunakin on lihansyöjäkasvi

Lihansyöjäkasvien tutkimus on taas muodissa. Kasvit pystyvät oppimaan siinä missä eläimetkin. Niillä on jopa korvat.

Tiede
 
Maija Karala
Imago All over Press, Mary Evans Picture Library MVPhotos, Sience Photo Library MVPhotos
Lutukalla, huiskuananaksella ja perunalla on lihansyöjäkasvin piirteitä.
Lutukalla, huiskuananaksella ja perunalla on lihansyöjäkasvin piirteitä. Kuva: Imago All over Press, Mary Evans Picture Library MVPhotos, Sience Photo Library MVPhotos
Tausta

Lihansyöjän raja on veteen piirretty

Tiukan määritelmän mukaan lihaa syövillä kasveilla on pyydystämiseen erikoistuneet ansat. Niillä on myös ruoansulatusnestettä, jolla saalis hajotetaan.

Perinteisiin lihansyöjäkasveihin lasketaan tällä tapaa noin 630 lajia. Niitä ovat Suomessakin kasvavat kihokit ja yökönlehdet sekä huonekasveina tunnetut kannukasvit, tötterölehdet ja kärpäsloukut.

Lontoolaisen Kew Gardensin tutkijoiden mukaan raja lihansyöjien ja tavallisten kasvien välillä ei kuitenkaan ole veitsellä leikattu. Kaikkia mahdollisia välimuotoja löytyy.

Alkeellisimpia lihansyöjiä ovat kasvit, jotka karkottavat tuholaisia tahmealla eritteellä.

Osa pienimmistä ötököistä jää kiinni ja kuolee. Sade huuhtoo niiden sisältämät ravinteet kasvin juurelle.

Sellainen kasvi voi olla esimerkiksi Suomessakin suosittu kesäkukka petunia.

Myös perunalla on samanlaista tahmeaa eritettä kuin petunialla. Lisäksi sen lehdiltä on löydetty ruoansulatusnestettä, joka hajottaa ruumiit. Todennäköisesti myös mäkitervakko kuuluu tähän kastiin.

Trooppisilla ananaskasveilla on värikäs lehtitötterö, jota hyönteiset hairahtuvat luulemaan kukaksi. Ne hukkuvat tötterön sisällä olevaan niljaiseen veteen. Lihaa syöviin ananaksiin kuuluvat kukkakauppojen huisku- ja tuuttiananakset.

Luonnossa ananaksilla on yhteistyöeläimiä, jotka osallistuvat kasvin ruoansulatukseen.

Ne syövät tötteröön pudonneet ötökät ja lannoittavat kasvia ulosteillaan. Kumppani voi olla hämähäkki, nuolimyrkkysammakko tai kiipeilevä taskurapu.

Luonto on täynnä salakavalia lihansyöjäkasveja, väittävät brittitutkijat. Mitä enemmän kasveja tutkitaan, sitä juonikkaammiksi ne osoittautuvat.

Kesäkukat, vihannekset ja ruukkuananakset saattavat kaikessa hiljaisuudessa murhata pieniä eläimiä.

Juhannuksen aikoihin niityillä ja ojanpientareilla kukkii pinkki mäkitervakko. Tutkijat ovat jo vuosikymmeniä epäilleet, että tervakolla on synkkä salaisuus: se on lihansyöjä.

Varmuutta ei vielä ole, mutta asiaa selvitetään parhaillaan Rostockin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Saksassa.

Nimensä mäkitervakko (Silene viscaria) on saanut tervanvärisestä ja tahmeasta varrestaan.

Varteen tarttuu joukoittain pieniä hyönteisiä ja hämähäkkieläimiä. Vahvat ötökät pyristelevät irti, mutta pienet nääntyvät ponnisteluistaan. Ne tukehtuvat tahmeaan hautaansa.

Kasvikirjojen mukaan tervakon varsi on suojakeino maasta kiipeäviä kasvituholaisia vastaan. Meneillään saattaa olla kuitenkin jotain salakavalampaa. Tervakko sulattaa ja syö varteen tarttuneet ötökät.

Ryhmä Lontoon kasvitieteellisen puutarhan Kew Gardensin kasvitutkijoita julkaisi vuonna 2009 Mark Chasen johdolla tutkimuksen lihansyöjäkasveista. Sen mukaan murhanhimoisia kasveja on ympärillämme paljon enemmän kuin uskomme.

Ajatus ei ole uusi. Se vain vajosi vuosisadaksi lähes unholaan. Chase ryhmineen nosti lihansyöjät takaisin tiedemaailman valokeilaan.

Lihansyöjäkasvien tutkimus oli muotia viktoriaanisena aikana 1800-luvulla. Eksoottisia kannukasveja ja kärpäsloukkuja tuotiin siirtomaista tutkijoiden ihmeteltäväksi. Villejä huhuja kiersi Afrikan ja Väli-Amerikan syrjäseuduilla elävistä, ihmisiä syövistä puista.

Viktoriaaniset luonnontieteilijät etsivät lihansyöjiä myös kotoisten kasvien joukosta. Evoluutioteorian isä Charles Darwin epäili kokeidensa perusteella lihansyöjiksi muun muassa tiettyjä pelargonioita, esikkoja, tupakkaa ja kellokanervaa.

Myöhemmät tutkijat ovat epäilleet murhaajiksi jopa tomaatteja ja perunoita, petunioita ja kurjenpolvia.

Tylsä tosiasia on, että suurinta osaa oletuksista ei ole sen koommin testattu.

Sience Photo Library MVPhotos
Perunankin lehdiltä on löydetty "ruumiinsulatusnestettä".
Perunankin lehdiltä on löydetty "ruumiinsulatusnestettä".
Mary Evans Picture Library MVPhotos
Huiskuananas viekoittelee pahaa aavistamattoman saaliinsa värikkääseen tötteröön.
Huiskuananas viekoittelee pahaa aavistamattoman saaliinsa värikkääseen tötteröön.
Imago All over Press
Lutukalla on petomaiset siemenet.
Lutukalla on petomaiset siemenet.

Kasvitieteilijöitä on siihen liian vähän. Vaikka he puurtavat minkä ehtivät, kasvien biologian tutkimus etenee hitaasti. Paljon perustavaa tiedettä on vielä tekemättä.

Uusien tutkimusten perusteella kasvit eivät kuitenkaan ole avuttomia ja passiivisia. Kasvit pystyvät yksinkertaiseen oppimiseen siinä missä eläimetkin.

Tammikuussa julkaistu australialaisten tutkijoiden koe osoitti, että tuntokasvi (Mimosa pudica) tottuu kosketteluun. Se lakkaa vetämästä lehtensä suppuun, kun hipaisua eivät seuraakaan kasvinsyöjän leuat. Kaiken kukkuraksi se muistaa oppimansa ainakin kuukauden ajan.

Kesäkuussa julkaistu Missourin yliopiston tutkimus puolestaan osoitti ensi kertaa, että kasveilla on korvat.

Ne kuulevat lähistöllä ruokailevien toukkien leukojen rouskeen. Kasvit osaavat varautua toukkiin kasvattamalla lisää piikkejä tai myrkkyjä.

Ties mitä kummallista kasveista vielä keksitäänkään. Ehkä aivan uudenlaisia lihansyönnin tapojakin.

Ihmissyöjäpuita ei ole vielä näkynyt, mutta joitain todella kummallisia ja karmivia lihansyöjiä tutkijat ovat jo löytäneet.

Perun ja Bolivian Andeilla kasvava puija (Puya raimondii) on jopa kymmenmetrinen ananaskasvi. Sen lehdissä on veitsenteräviä väkäsiä, jotka osoittavat sisäänpäin.

Linnut pesivät usein tämän kasvin lehtien suojiin, mutta huono-onniset yksilöt maksavat siitä kovan hinnan.

Vuonna 1978 tutkijat löysivät 17 puijan sisuksista yhteensä 44 kuollutta lintua. Sekä linnut että niiden pesät lahoavat jättiläismäisen ananaksen piikkisissä sisuksissa.

Sade huuhtoo ravinteet kätevästi kasvin juurelle.

Kotimainen lutukka (Capsella bursa-pastoris) tunnetaan peltorikkaruohona. Jotain kummempaakin siinä on: petomaiset siemenet.

Ne tipahtelevat maahan sydämenmuotoisista siemenkodista ja ovat tahmaisen limakerroksen peitossa. Tahman tuoksu houkuttelee maaperän pikkuotuksia, kuten sukkulamatoja. Mutta tahma on myrkyllistä. Se tappaa tulijoita joukoittain.

Kun siemen sitten itää, se saa ylimääräisen lannoitteen ruumiista, jotka hajoavat sen ympärillä.

Sopii olla kiitollinen siitä, että mikään lihansyöjäkasvi ei pysty juuri hiirtä suurempaan saaliiseen.

Ennen kuin toisin todistetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!