Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukoputket kilpailevat nyt koolla

2020-luvun kaukoputkilla tähytään avaruuden etäisimpiin kohteisiin. Näkyviin tulee nuori universumi.

Tiede
 
Eso
Chileen tuleva E-ELT on valmistuttuaan maailman suurin kaukoputki. Vertailu pyramideihin antaa suuntaa kaukoputken kokoluokasta.
Chileen tuleva E-ELT on valmistuttuaan maailman suurin kaukoputki. Vertailu pyramideihin antaa suuntaa kaukoputken kokoluokasta. Kuva: Eso

Motto citius, altius, fortius eli nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin on tuttu olympialiikkeestä. Tähtitieteessä tutkijoiden pyrinnön voi kiteyttää yhteen sanaan: longius, kauemmas.

Kaukoputkilla tutkijat tähyävät yhä etäisempiä avaruuden kohteita. Samalla niillä katsotaan yhä kauemmas taaksepäin ajassa, nuoreen maailmankaikkeuteen. Sitä valaisevat ensimmäisten sukupolvien tähdet ja vasta muotoutuvat galaksit.

Kauemmas katsominen edellyttää, että kaukoputket erottavat yhä himmeämpiä kohteita. Kyky riippuu suoraan kaukoputken koosta. Mitä isompi kaukoputken linssi tai peili on, sitä tehokkaammin se kerää valoa ja sitä himmeämpiä tähtiä ja galakseja sen avulla voi tutkia.

Linssikaukoputket tulivat kooltaan kasvukäyränsä ääripäähän jo vuosisata sitten. Viidentoista suurimman linssiputken joukossa on vain yksi alle satavuotias instrumentti.

Kookkaimman yhä käytettävän teleskoopin linssin läpimitta on 102 senttimetriä. Sitä suuremmat linssit eivät pysy muodossaan riittävän tarkasti.

Maailman suurimman peilikaukoputken titteliä piti vuosikymmeniä hallussaan Kaliforniassa sijaitsevan Palomarin observatorion viisimetrinen Hale-teleskooppi.

Se valmistui vuonna 1948. Seuraavan sukupolven eli yli kahdeksanmetristen peilien aika koitti vasta 1990-luvulla.

Keck-teleskoopit Havaijilla ovat kymmenmetrisiä. Kaksikosta ensimmäinen otettiin käyttöön vuonna 1993.

Euroopan eteläisen observatorion Eson VLT (Very Large Telescope) koostuu neljästä 8,2-metrisestä kaukoputkesta. Se valmistui vuosina 1998–2000.

Suurimmat kaukoputket ovat Arizonassa sijaitseva kiikarikaukoputki LBT (Large Binocular Telescope) ja Kanariansaarten La Palman GTC (Gran Telescopio Canarias).

LBT:ssä on rinnakkain kaksi 8,4-metristä peiliä. Niiden yhteispinta-ala vastaa 11,8 metrin läpimittaista kaukoputkea. GTC:ssä on puolestaan 10,4 metrin mosaiikkipeili.

Teleskoopit kasvavat pian aivan uusille kymmenluvuille. 2020-luvun alkuvuosina tähtitieteilijät saavat käyttöönsä kolme todellista jättiläistä.

Pilkkopimeään mukautuneen silmän pupillin läpimitta on noin kahdeksan millimetriä. Tavallisen prismakiikarin viisisenttinen linssi kerää valoa 40 kertaa niin paljon kuin ihmissilmä.

Avaruusteleskooppi Hubble kerää valoa pinta-alansa mukaan laskettuna 90 000 kertaa niin tehokkaasti kuin ihmisen silmä. Todellisuudessa "tehokkuuskerroin" on suurempi. Hubble tekee havaintoja Maan häiritsevän ilmakehän yläpuolella.

Uudet kaukoputket keräävät valoa 10–24 miljoonaa kertaa niin paljon kuin ihmissilmä. Kiikarin linssejä tarvittaisiin vastaavan valonkeräyskyvyn saamiseen runsaat 600 000 – eli kiikareita pitäisi olla yli 300 000.

Arvioikaamme laadukkaan kiikarin hinnaksi 500 euroa – halvemmallakin sellaisen saa.

300 000 kiikarin erä maksaisi 150 miljoonaa euroa. Jos summan suhteuttaa maailman suurimman kaukoputken yli miljardin euron hintaan, rahamäärä ei tunnu enää ihan tolkuttomalta.

Kaukoputkeen ei ole enää vuosikymmeniin katseltu ihmissilmin. Teleskoopin keräämä valo ohjataan eri mittalaitteisiin.

Digikuvien lisäksi kaukoputket tallentavat tähtien ja muiden taivaankappaleiden spektrejä. Se on itse asiassa usein tärkeämpää kuin näyttävät kuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!