Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

GMT:ssä on seitsemän jättipeiliä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
gmto corporation
Taiteilijan  näkemys  Giant Magellan Telescopesta.  Siihen asennetaan seitsemän 8,4 metrin läpimittaista peiliä: yksi keskelle ja kuusi sen ympärille.
Taiteilijan  näkemys  Giant Magellan Telescopesta.  Siihen asennetaan seitsemän 8,4 metrin läpimittaista peiliä: yksi keskelle ja kuusi sen ympärille. Kuva: gmto corporation

Jättikolmikosta pienin on GMT (Giant Magellan Telescope), mutta siinäkin kaikki on suurta. Kun esimerkiksi VLT rakentuu neljästä erillisestä kaukoputkesta, GMT:ssä on samassa teleskoopissa seitsemän 8,4 metrin peiliä: yksi keskellä ja kuusi sen ympärillä.

Yhdessä peilit muodostavat optisen elementin, jonka pinta-ala on hulppean omakotitalon luokkaa eli 368 neliömetriä.

GMT kerää valoa yli sata kertaa niin tehokkaasti kuin avaruusteleskooppi Hubble.

GMT:n peilit tehdään pyörövalamalla. Valamisessa käytettävä muotti on valtavassa uunissa, joka pyörii akselinsa ympäri.

Kun muottiin ladotut lasimassan kappaleet muuttuvat kuumentuessaan nesteeksi, sulan lasin pinta muotoutuu pyörimisliikkeen vaikutuksesta koveraksi. Kun peili jäähtyy ja lasi jähmettyy, muoto jää pysyväksi.

Peilin hionta helpottuu huomattavasti, kun pyöreä aihio on jo valmiiksi muodoltaan paraboloidi. Näin valonsäteet heijastuvat samaan polttopisteeseen.

Muuten lasikiekosta pitäisi hioa pois satoja kiloja lasiainesta ennen kuin päästäisiin peilipinnan viimeistelyyn. Peilien heijastavan pinnan tarkkuuden täytyy olla alle 20 nanometriä eli metrin miljardisosaa.

Oma ongelmansa on pitää seitsemää valtavaa peiliä täsmälleen oikeassa asennossa. Yksi peili painaa yli 16 tonnia. Jokainen niistä lepää teleskoopin kehikossa kuuden tukipisteen varassa. Kunkin peilin asentoa ja muotoa säätelee tietokone ja kaikkiaan 165 pientä sylinteriä.

Peilien muoto muuttuu kaiken aikaa, mutta heijastava pinta pysyy täsmälleen haluttuna.

GMT nousee Las Campanasin observatorion alueelle Andeille noin 2 200 metrin korkeuteen. Osa peileistä on jo valettu ja hiottu. Teleskoopin varsinainen pystytys on määrä aloittaa vielä tämän vuoden puolella.

Kaukoputki otetaan käyttöön, kun vasta neljä peiliä on paikoillaan. Lopullisessa kuosissaan GMT on arviolta vuonna 2020.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!