Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn halpa hinta on näköharha

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Öljy on kamalan tylsä asia. Viimeksi sen takia tapahtui mitään jännää talvella 1973. Silloin yhtäkkiä kaduilla oli pimeää öisin ja öljylämmitteisessä kämpässämme hengitys huurusi.

Voi silti olla, että vanhoilla päivillään öljy yllättää meidät kaikki. Maailman väestö kasvaa eksponentiaalisesti. Ja siksi myös maapallon resurssien kulutus, jota talouskasvun imperatiivi kiihdyttää entisestään.

Ei ole piiperrystä vaan fakta, että rajallisella planeetalla jatkuva kulutuksen kasvu on mahdotonta. Mutta kaikki resurssit eivät ole yhdenvertaisia. Vaikka otamme maaperästä kaiken alumiinin, alumiini on yhä olemassa – se on vain sitoutunut esineisiin. Sitten on aineita, jotka muuttavat kemiallista olemustaan niin, ettei uusiokäyttö ole mahdollista. Kuten öljy.

Reaalitalouden kasvu on täysin riippuvainen halvasta energiasta – käytännössä öljystä ja hiilestä. Nykyinen globalisaatiokokeilukin tyssää, kun ei enää ole taloudellisesti kannattavaa rahdata roinaa pallon ympäri.

Taloustieteilijät tuhahtelevat: ei öljy mihinkään lopu – katsokaa hintaa! Hinta on kuitenkin likinäköinen. Sen määräävät öljyn tuotanto nyt ja huhut lähitulevaisuuden muutoksista, ei se, kuinka kauan öljyä ylipäänsä on saatavilla. Kun öljykartelli Opec Saudi-Arabian johdolla päästää markkinoille enemmän öljyä, hinta laskee. Kun hanoja ruuvataan kiinni, hinta nousee.

Vain Lähi-idässä on helppoa öljyä niin paljon, että tuotantoa säätelemällä voi heilutella hintaa sekä ylös että alas. Silti jopa Saudi-Arabian öljykentistä enää kolme on sellaisia, joiden tuotanto ei ole hiipumaan päin. Opecin ulkopuolella tuotanto perustuu yksittäisten firmojen voiton maksimointiin, eli vain Opecilta onnistuu hinnan manipulointi.

1950-luvulle asti öljyä sai maaperästä markkinoille sata energiayksikköä per jokainen tuotantoon kulutettu energiayksikkö. Nyt suhdeluku on 20:1. Eräiden arvioiden mukaan 15:1 olisi rajapyykki, jonka jälkeen energia kallistuu jyrkästi ja lopullisesti.

Öljykriisi vuonna 1973 nosti tapetille Pohjois-Amerikan öljyliuskeet ja -hiekat. Nyt niistä jo nyhdetään öljyä. Niillä nettoenergian saantia kuvaava suhdeluku on 1–6:1 – samaa suuruusluokkaa kuin biopolttoaineilla. Niistä ei ole talouskasvun pelastajiksi. Lisäksi Opecin ansiosta nyt alhaalla pysyvä hinta tekee tuotannon taloudellisesti melko kannattamattomaksi.

Maailman öljyntuotanto on pysynyt samalla tasolla 10 vuotta. Kysyntä kasvaa 2–3 prosenttia vuodessa. Öljyn etsintään kului vuonna 2005 noin 300 miljardia dollaria, vuonna 2012 yli 600 miljardia. Öljy ei koskaan lopu fyysisesti. Sen taloudellinen loppu voi sen sijaan olla lähelläkin. Ja siitä tulee kyllä jännää.

Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!