Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa 1970-luvulla kehitetty tekniikka mahdollistaa nykyiset mikroprosessorit

Suomessa 1970-luvulla kehitetty atomikerroskasvatus mahdollistaa nykyiset mikroprosessorit

Tiede
 
Juhani Niiranen / HS
Markku Leskelä
Markku Leskelä Kuva: Juhani Niiranen / HS

Professori Markku Leskelä näyttää piilevyä, joka on noin viisi kertaa viisi senttimetriä. Samanlaisia levyjä hän on käsitellyt vuosien mittaan tuhansia.

Piilevyjä käytetään atomikerroskasvatuksessa. Kasvatusta varten Helsingin yliopiston Chemicumin laboratoriossa on kymmenen reaktoria.

Reaktoreissa kalvojen pinnalle annetaan ohuen ohut kerros kaasuja, jotka yhdistyvät sopivassa lämpötilassa. Näin ne muodostavat piin pinnalle vain atomien paksuisen pinnan eli atomikalvon. Yhteen millimetriin tällaisia kalvoja voi mahtua miljoona.

Kuka?

Markku Leskelä

 Syntynyt vuonna 1950.

 Helsingin yliopiston epäorgaanisen kemian professori.

 Johtanut vuodesta 2011 Suomen Akatemian atomikerroskasvatuksen huippuyksikköä.

 Alansa siteeratuimpia tutkijoita yhdessä Mikko Ritalan kanssa.

 Helsingin yliopiston hallituksen jäsen.

Kalvojen avulla voidaan kehittää äärimmäisen pieniä rakenteita, joita on esimerkiksi nykyaikaisissa mikroprosessoreissa.

Atomikerroskasvatuksen eli ALD:n (atomic layer deposition) kehitti Lohja Ab:ssa tutkimusjohtajana toiminut Tuomo Suntola vuonna 1974.

Leskelä tuli tutkimuksen pariin vuonna 1980, kun tekniikalla kehitettiin uudenlaisia näyttöjä.

"Alun perin olin kiinnostunut valosta, mutta atomien mittakaavan kalvot alkoivat nopeasti kiinnostaa enemmän", Leskelä muistelee.

"Tuli tunne, että olemme vasta raapaisseet niiden mahdollisuuksia."

Leskelä johti 1980-luvulla atomikalvoryhmää Teknillisessä korkeakoulussa professori Lauri Niinistön kanssa. Muuten hän toimi matkalaukkuprofessorina, milloin Oulun ja milloin Turun yliopistoissa.

Toden teolla hän pääsi paneutumaan ALD:n mahdollisuuksiin, kun hän sai epäorgaanisen kemian professuurin Helsingin yliopistosta vuonna 1990.

"Pahimpaan lama-aikaan saimme rahoitusta Suomen Akatemialta ja Tekesiltä", Leskelä kertoo.

Nykyisen laboratorion vanhin reaktori on vuodelta 1991. Sillä on vuosien mittaan kasvatettu yli 10 000 näytettä.

Lama-aikaan syntyi myös Leskelän ryhmän laitteistojen runko. Mukaan laboratorioon tuli väitöskirjaa tekemään Mikko Ritala, joka on nyt professori. Hänen kanssaan Leskelä on julkaissut suurimman osan ALD-tutkimuksistaan.

Alan ensimmäinen kansainvälinen konferenssi pidettiin Hanasaaressa vuonna 1990. Paikalla oli noin 70 osallistujaa, pääosin Suomesta, Japanista ja Yhdysvalloista.

Maailmalla uuteen tekniikkaan ei heti uskottu. Monet arvostelijat olivat sitä mieltä, että kalvojen tekeminen on aivan liian hidasta ja vaivalloista.

"Eräässä konferenssissa 1990-luvulla minulle todistettiin, että menetelmämme oli laskennallisesti mahdoton. Huomautin, että olimme jo tehneet kalvon, jota väitettiin mahdottomaksi."

Mikroelektroniikan kehittyminen käänsi kuitenkin epäilijöiden päät.

2000-luvun alussa mikrosirut alkoivat olla niin pieniä, ettei millään muulla tekniikalla enää voitu luoda niiden tarvitsemia rakenteita. Nyt ALD-kalvoja on lähes kaikissa mikroprosessoreissa ja muisteissa.

Jos muutama avainlöytö olisi 1990-luvun alussa patentoitu, niillä olisi nyt valtavasti arvoa. Leskelää asia ei kuitenkaan tunnu häiritsevän.

"Kukaan ei aavistanut, mitä tulevaisuus tuo, emmekä me tunteneet tekevämme kaupallisia sovelluksia vaan perustutkimusta", hän kommentoi.

Uudet sovellukset ovat kiristäneet kilpailua. Leskelän johtama laboratorio on kuitenkin yhä alan huipulla.

Leskelän ryhmä tekee suuren prosessorien valmistajan Intelin kanssa tutkimusta, jossa atomikalvon muodostumista pyritään ohjaamaan lämmön sijasta valolla. Tämä mahdollistaisi yhä tarkemmat rakenteet.

Yksi kiintoisa aihe ovat vain yhden atomikerroksen paksuiset, kaksiulotteisiksi kutsut rakenteet. Näistä tunnetuin on hiilen yhden atomikerroksen paksuinen muoto eli grafeeni.

Leskelän mielestä vielä lupaavampi on liukasteena käytetty molybdeenisulfidi, joka on puolijohde. Sen avulla voi olla mahdollista tehdä transistoreita, joilla mikroprosessoreita saadaan pakattua yhä tiiviimmin. Myös akkutekniikkaan tulee uusia läpimurtoja ALD-tekniikan avulla.

Leskelä jatkaa tutkimusta ainakin nykyisen atomikerroskasvatuksen huippuyksikkönsä kauden loppuun, siis kolme vuotta.

Kovin usein professori ei tosin enää laboratorioon asti ennätä.

"Menen laboratorioon lähinnä silloin, kun on jotain ongelmia. Muuten seuraan tuloksia raporteista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!