Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Z laski maailmalle viisaan suunnitelman

Tiede
 

Maapallon luonto hyötyisi pienestäkin suojelualueiden lisäämisestä – jos alueet valitaan oikein.

Tämän osoittaa joukko etupäässä suomalaisia tutkijoita tuoreessa Nature-lehdessä. Suojeltujen alueiden kasvattaminen viidellä prosenttiyksiköllä voisi kolminkertaistaa selkärankaisten keskimääräisen suojelutason.

Nykyisin maapallon maa-alasta on suojeltu 12 prosenttia. Kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen mukaan tuo osuus pitäisi kasvattaa 17 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Tämä on tärkeimpiä keinoja hidastaa luonnon köyhtymistä. Lajien sukupuutot johtuvat usein siitä, että niiden elinalueet häviävät ja sirpaloituvat.

Tutkijat selvittivät Zonation-ohjelmiston avulla, minne uusia rauhoitettuja alueita kannattaisi sijoittaa, jotta suojelusta olisi mahdollisimman paljon hyötyä.

Yksi artikkelin allekirjoittajista on menetelmän kehittäjä, professori Atte Moilanen Helsingin yliopistosta. Hän sanoo, että "Z on erikoistunut hallitsemaan laajoja kokonaisuuksia".

Tässä tutkimuksessa aineisto on kieltämättä suuri. Siinä on tiedot 24 757:n maalla elävän selkärankaisen levinneisyydestä, kartat 827 maaekosysteemin piirteistä sekä mallit ihmiskunnan maankäytöstä nyt ja vuonna 2040.

Lisäksi tutkijat vertasivat suojelun vaikutuksia sen mukaan, päätetäänkö suojelualueista kansallisesti vai globaalisti. He laativat analyysit erikseen jokaisen valtion osalta ja laskivat, millaisia seuraukset olisivat koko maailman kannalta.

Tulokset osoittavat, että luonnonsuojelussa pitäisi päästä eroon nurkkakuntaisuudesta.

Jos maankäytön mallit vuodelle 2040 toteutuvat, enemmän kuin tuhat uhanalaista lajia menettää yli puolet nykyisistä levinneisyysalueistaan. Mutta tappiot olisivat vielä suuremmat siinä tapauksessa, ettei kansainvälistä yhteistyötä tehtäisi vaan maat suosisivat kansallista näkökulmaa.

Kansalliset alueet kattaisivat alle 70 prosenttia niistä lajien elinalueista, jotka valikoituisivat globaalein päätöksin. Lisäksi suojelualueiden koko pienenisi roimasti. Niiden määrä kaksinkertaistuisi nykyisestä, ja verkostosta tulisi pirstaleinen.

Maailmanlaajuista yhteistyötä tarvitaan senkin vuoksi, että suurin tarve laajentaa suojeltua alaa on Aasiassa. Euroopasta sen sijaan löytyy vähemmän maapallon mitassa tärkeitä suojelemattomia keitaita.

Zonationin tunnistamat alueet osuvat usein päällekkäin aiemmin määriteltyjen monimuotoisuuden tihentymien kanssa. Nämä ovat valtavia seutuja, joita ei ole mahdollista suojella kokonaan. Z tunnistaa keskittymien sisältä tärkeimmät kohdat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!