Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmisto auttaa tunnistamaan suojeltavia metsiä

Zonation etsii parhaita tapoja paikata Suomen metsälajien suojelun puutteita. Se löysi vanhoja korpia, metson reviirejä – ja turpeennostoon sopivia soita.

Tiede
 
Rio Gandara HS
Tuomas Haapalehto Metsähallituksesta (vas.) vertaa Zonation-ohjelmiston tuottamaa karttaa ja todellisuutta. Z-kartalla tämä kohta Siuntion Störsvikissä on tumminta liilaa eli arvokkainta metsää harvinaisten lajien suojelulle. Pitää paikkansa, toteavat myös Mikko Kuusinen ympäristöministeriöstä, Atte Moilanen Helsingin yliopistosta ja Jani Seppälä Uudenmaan ely-keskuksesta.
Tuomas Haapalehto Metsähallituksesta (vas.) vertaa Zonation-ohjelmiston tuottamaa karttaa ja todellisuutta. Z-kartalla tämä kohta Siuntion Störsvikissä on tumminta liilaa eli arvokkainta metsää harvinaisten lajien suojelulle. Pitää paikkansa, toteavat myös Mikko Kuusinen ympäristöministeriöstä, Atte Moilanen Helsingin yliopistosta ja Jani Seppälä Uudenmaan ely-keskuksesta. Kuva: Rio Gandara HS

Störsvik. Kartalla paikka osuu voimakkaan violetille ruudulle.

Oikeasti maisema on mitä vihrein: Joka puolella isot kuuset roikottavat oksiaan. Sammal kumpuilee maassa ja kauan sitten kaatuneilla puilla.

Juuri nyt vanhassa metsässä tallustelee neljä lähes mustiin pukeutunutta miestä. He vertaavat erivärisistä neliöistä koostuvaa ja luontoarvoista kertovaa karttaa todellisuuteen.

Fakta

Luonnonsuojelun ilmainen työkalu

 Zonation on tietokoneohjelma ja luonnonsuojelun työkalu. Se hyödyntää laskuissaan satelliittikuvien tulkintoja ja luonnosta kerättyjä aineistoja. Z on ilmainen ja löytyy verkosta.

 Menetelmän kehitti professori Atte Moilasen johtama suojelubiologian informatiikan tutkimusryhmä Helsingin yliopistossa.

 Nyt käytössä on neljäs versio. Ensimmäinen valmistui vuonna 2005. Työtä ovat rahoittaneet etenkin Suomen Akatemia ja Euroopan tiedejärjestö.

 Zonationin avulla tehtiin vuonna 2008 suunnitelma Madagaskarin suojelualueiden verkoston laajentamiseksi. Analyysi paljasti, että silloiset suojelualueet jättivät turvatta kolmasosan saaren 2 315 kotoperäisestä lajista.

 Toinen selvitys samana vuonna osoitti, että Uuden-Seelannin kalastusteollisuuden ehdotus saarivaltion uusista merensuojelualueista sisälsi luonnoltaan köyhimpiä alueita. Z laski uuden, luonnon kannalta monin verroin paremman esityksen, joka ei olisi aiheuttanut kustannuksia kalastajille. Kiista jatkui vuosia.

 Suomessa Zonationia on käytetty ympäristöhallinnon hankkeissa ja viime aikoina myös kaavoituksen tukena.

Kuvan on laatinut Zonation-ohjelmisto, käyttäjien kesken pelkkä Z.

Tummin liila kuvaa arvokkainta metsää, esimerkiksi sellaista kuin tämä sivuiltaan 60 metrin pikseli Siuntion Störsvikissä. Korpityyppisellä puustoisella suolla on paljon lahopuuta, jokunen järeä haapa ja pienvesiä.

Z on kaikille herroille tuttu – ja tuttuakin tutumpi professori Atte Moilaselle, ohjelmiston kehittäjälle.

Muut kolme ovat ympäristöneuvos Mikko Kuusinen ympäristöministeriöstä, projektikoordinaattori Tuomas Haapalehto Metsähallituksesta ja ylitarkastaja Jani Seppälä Uudenmaan ely-keskuksesta. Kaikki ovat mukana Metzo-hankkeessa.

Hankkeessa on kokeiltu viiden vuoden ajan, sopisiko Z Metson eli metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman työkaluksi.

Metsossa etsitään metsiä, joissa uhanalaiset ja harvinaiset metsälajit voivat elää. Tarkoitus on estää sukupuuttoja täydentämällä harvaa suojelualueiden verkkoa Oulun eteläpuolisessa Suomessa ja Lounais-Lapissa.

Störsvikin luonnonsuojelu- ja virkistysalue on peräti 190 hehtaarin kokoinen. Metzon kartoista näkyy, että se on erityisen merkittävä suojelukohde.

"On poikkeuksellista, että Etelä-Suomesta vielä löytyy näin luonnontilainen ja suuri alue", toteaa Kuusinen.

Artikkeliin liittyvät

Selitys piilee historiassa. Störsvik sijaitsee vuokra-alueella, jota Neuvostoliitto hallitsi vuosina 1944–1956. Sen ydin, Kopparnäs, jäi rauhaan, kun Imatran Voiman aikoinaan suunnittelemaa Inkoon ydinvoimalaa ei rakennettukaan.

Jos Porkkalan kansallispuisto joskus perustetaan, Störsvik on tärkeä osa sitä.

Metso ja Metzo on helppo sekoittaa. Lisätäänpäs soppaan vielä yksi siivekäs.

"Kun Z-ohjelmistolla kartoitettiin metson, siis linnun, mahdollisia suojelualueita Uudellamaalla, kuudelta seitsemästä ensimmäisestä ehdotuksesta paljastui ennestään tuntematon metson soidinpaikka", Moilanen kertoo.

Yhden maakunnan yhdelle lajille sopivat kolkat voisi vielä jäljittää ihmisvoiminkin. Mutta sellaista asiantuntijaa ei ole, joka tarpoisi läpi Metso-ohjelman miljoonat hehtaarit, tuntisi kaikki luontopiirteet ja määrittäisi alueet, joiden säästäminen edistää eniten metsäluonnon monimuotoisuutta.

Zonation voi käsitellä valtavan määrän tietoa kohteesta: mitä elinympäristöjä, lajeja ja ekosysteemipalveluita siellä on, missä kunnossa kohde on, ja kuinka kohteet kytkeytyvät toisiinsa.

Ohjelmisto etsii monimuotoisuudeltaan heikoimman pikselin. Paikka voi olla esimerkiksi asfalttinen pysäköintialue Helsingissä. Z pudottaa sen pois ja hakee seuraavaksi surkeimman neliön. Lopulta jäljelle jää alueita, joissa lajien kirjo on suurin.

Ohjelmisto auttaa myös epäsuotuisien ympäristövaikutusten minimoinnissa. Sen avulla on selvitetty, miltä Keski-Suomen ojitetuilta soilta saataisiin paljon turvetta niin, että aiheutettaisiin mahdollisimman vähän lisää menetyksiä luonnolle.

Herraseurue kiipeää kalliolle. Harmaa kivi peittyy siellä täällä pörheään jäkälään. Yhdetkään kengät eivät ole aikoihin tallanneet haurasta pintaa.

"Puuston puolesta tämä olisi vihreä neliö, mutta kytkeytyvyys tekee siitä vaaleansinisen", päättelee Haapalehto.

Kytkeytyvyys kaipaa suomennosta.

Vihreän sävyt tarkoittavat Z-kartalla metsiltään köyhimpiä paikkoja, mutta sinertävä on jo melko hyvä.

Kytkeytyvyys tarkoittaa, että jokainen kartan pikseli vaikuttaa ympäristöönsä. Ruipelomäntyjä kasvavan kallion arvo kasvaa, jos se sijaitsee metsälajeille suotuisan vanhan metsän keskellä.

"Lajien elinympäristöjä pitää olla riittävän paljon ja tiheässä, jotta yksilöt pääsevät siirtymään sirpaleelta toiselle ja alueellinen populaatio säilyy", Moilanen selittää. Esimerkiksi metso näykkii tyytyväisenä männynneulasia pienelläkin mäntylaikulla.

Soidinpaikaksi riittää muutaman neliökilometrin läntti, mutta jos seuraava soidin sijaitsee vaikkapa sadan kilometrin päässä, nuoret linnut eivät löydä sitä. Ne kun eivät liiku pitkiä matkoja.

Myös negatiivinen kytkentä voidaan ottaa huomioon. Metso vierastaa sitä, että sen lähelle tunkee asutusta tai ihmisiä.

Entä kun ilmasto lämpenee? Pystyvätkö nykyisiin oloihin sopeutuneet lajit lähtemään pohjoiseen?

Moilasen mielestä tässä on filosofisen pohdinnan paikka. Kuinka hyvin tämän päivän tieto voi kertoa tulevaisuudesta?

Ainakin laskennasta muodostuu megalomaaninen, kun nykyisiin karttoihin ja aineistoihin lisätään vielä epävarmat ennusteet.

Harmaaluppo viihtyy ränsistyvässä kuusikossa aukon vierellä.
Harmaaluppo viihtyy ränsistyvässä kuusikossa aukon vierellä.
Ehjä jäkälämatto kertoo, että kallioilla on vähän kulkijoita.
Ehjä jäkälämatto kertoo, että kallioilla on vähän kulkijoita.
Störsvikin suojelualueelta poistetaan kuusia kaulaamalla.
Störsvikin suojelualueelta poistetaan kuusia kaulaamalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!