Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajan ihmiset näkivät Jupiterin ja Venuksen väistämättä

Tiede
 
Timo Suvanto

Jupiter on Maasta katsoen paljon kauempana kuin Venus. Se kiertää Aurinkoa muutenkin hitaammin kuin Maan lähiplaneetta Venus.

Jupiterin liike Maahan nähden on suunnilleen samanlainen kuin kiintotähtien. Sen nopeus ja suunta poikkeavat niistä vain vähän.

Venuksen ja Jupiterin konjunktio Leijonan tähtikuviossa oli monille astrologeille lopullinen vahvistus siitä, että kyseinen taivaallinen kohtaaminen 17. kesäkuuta vuonna 2 eea. merkitsi jotain aivan erityistä.

Leijonan tähtimerkkiä pidetään kuninkaallisena.

2000 vuotta sitten eläneet ihmiset eivät tarkkailleet tähtitaivasta ainakaan vähemmän kuin nykyihmiset. He eivät myöskään ajatelleet loogisesti huonommin kuin nykyiset ihmiset.

Tosin luonnontieteellinen maailmankuva ei ollut nykytieteen valossa kovin kaksinen, ei edes oppineiden keskuudessa.

Valosaaste ei siihen aikaan häirinnyt ihmistä, joka katseli yötaivasta. Sellainen tarkkailija ei varmaan voinut olla panematta merkille sitä, että Venus ja Jupiter olivat törmäyskurssilla.

Ne tulivat ilta toisensa jälkeen ensimmäisinä näkyviin läntiselle taivaalle, ja siksi ne nähtiin helposti.

On hyvin luultavaa, että tätä kirkkaimpien planeettojen harvinaista kohtaamista pidettiin merkkinä jostain epätavallisesta, ajalle tyypilliseen tapaan.

Astronomia ja astrologia olivat noihin aikoihin yhtä ja samaa tähtitiedettä – eikä niiden ero ole kirkastunut läheskään kaikille ihmisille vieläkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!