Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa tarvitaan vähemmän puhetta kasvu­yrityksistä

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Kun enää ei uskota Jumalaan, yhteiskunnassa pitää olla muita herkkiä ja yhteisiä asioita, kuten kasvuyrittäjyys ja Slush-messut. Ja kun ei ole kuninkaallisia, pitää olla muita auktoriteetteja, kuten Jorma Ollila.

Slush-messuilla Ollilla on tiettävästi ohjeistanut, että kasvuyrittäjän pitää lukea hieman mutta ei liikaa, muuten ihmisestä tulee "akateeminen". Sellainen olisi kai säälittävää.

Jorma Ollila on myös Helsingin yliopiston hallituksen jäsen. Kuvitelkaapa Naisasialiitto Unionin hallituksen jäsen vitsailemassa tiukkapipoisista feministeistä. Tai Setan hallituksen jäsen, joka huvittaisi yleisöä kertomalla naismaisista homoista.

Mistä alkaen bisneksen ylipappi istuu yliopiston hallituksessa halveksimassa lukemista? Missä vaiheessa tiedosta ja sivistyksestä tuli väyliä rahaan eikä päinvastoin?

Taloustieteen klassikot Marx ja Keynes ajattelivat, että raha on väline. Kun taloudelliset tarpeet tyydytetään, vapaudumme harrastamaan tieteitä ja taiteita. Näin he luulivat.

Nyt vaurautta on enemmän kuin koskaan, mutta rahaa ajatellaan vielä pakkomielteisemmin kuin menneisyydessä.

Raha on ainoa tavoite, ja kaikki muut ovat välineitä. Tiede on olemassa, koska se luo yritystoimintaa. Yliopisto esiintyy innovaatioiden hautomona, ei viisauden temppelinä kuten joskus.

Edes taide ei ole itseilmaisua ja inspiraatiota vaan kulttuuriteollisuutta ja mahdollisuus bisnekseen.

Vaikka raha hallitsee kaikkea, harva kysyy, mitä raha on. Esko Valtaoja ja Kari Enqvist kirjoittavat esseitä Jumalan olemattomuudesta, mutta uudesta jumaluudesta puhutaan ikään kuin se olisi varma ja lopullinen mittari asioille.

Tiedämme, että raha ei ole metallia ja paperia vaan humanismia ja sosiaalisia suhteita. Brändit, kasvuodotukset, osakkeiden hinta ja pörssiromahdukset ovat riippuvaisia kertomuksista, juoruista, uskosta ja mielikuvituksesta eli kaikesta siitä, mitä rahamiehet yleensä halveksivat.

Raha ei eroa runoudesta juuri muutoin kuin siten, että se on suositumpaa. Rahalla on vain se arvo, jonka ihmiset sille antavat. Ja katso, jouluna ihmiset yhä viettävätkin hetken ajattelematta rahaa ja innovaatioita.

Kerron heille nyt ilosanoman: myös yliopisto ja tiede ovat kuin joulu. Nekin ovat olemassa, koska viime kädessä raha ei olekaan tärkeintä elämässä.

Suomessa ei ole pula rahasta vaan vaihtoehtoisista todellisuuksista, joissa elämällä olisi myös muita merkityksiä kuin talouden kasvu. Tänne tarvitaan vähemmän puhetta kasvuyrityksistä ja enemmän "akateemisia".

Tai edes jouluevankeliumia.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!