Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yöaktiivisten psykopaattien suomalainen tutkija sai huumorinobelin

Evoluutiopsykologi Minna Lyons avaa työssään manipuloivien ihmisten salaisuuksia

Tiede
 
Maija Karala
Melvin Lyons
Minna Lyons tutkii pimeiden persoonallisuuksien evoluutiopsykologisia taustoja Liverpoolin yliopistossa.
Minna Lyons tutkii pimeiden persoonallisuuksien evoluutiopsykologisia taustoja Liverpoolin yliopistossa. Kuva: Melvin Lyons

Liverpooliin Suomesta muuttanut Minna Lyons selvittää, ovatko psykopaatit ja narsistit evoluution tuote.

"Tutkin ihmisten välisiä persoonallisuuden eroja ja sitä, kuinka ne saattavat olla hyödyllisiä evoluutiossa", Lyons kertoo.

Hänen kohteenaan ovat erityisesti dark triadiksi eli synkäksi kolmikoksi nimetyt persoonallisuuden piirteet: psykopatia, narsismi ja machiavellismi.

Kuka?

Minna Lyons

 Suomalainen Minna Lyons, 44, tutkii ihmisten persoonallisuuksien eroja evoluutiopsykologian näkökulmasta.

 Lyons on keskittynyt selvittämään, kuinka narsismi ja psykologia liittyvät muihin yksilöiden välisiin eroihin. Vosiko manipuloiva luonne olla evoluution tuotetta?

 Lyons oli mukana ryhmässä, joka voitti vuoden 2014 psykologian huumorinobelin. Huumorinobelit jaetaan vuosittain tutkimuksille, jotka saavat lukijan ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan.

 Lyons löysi alansa vasta aikuisena. Hän valmistui Helsingissä ylioppilaaksi 26-vuotiaana, haki Britanniaan opiskelemaan ja jäi sille tielleen.

 Lyons on kahden lapsen äiti ja työskentelee Liverpoolin yliopistossa.

"Dark triad kuvaa henkilöitä, jotka ovat itsekkäitä, manipuloivia ja kylmänluonteisia."

Perinteisesti synkät persoonallisuuden piirteet ovat kriminaalipsykologian alaa. Ala tutkii rikollisia. Synkkiä piirteitä on pidetty persoonallisuuden häiriöinä. Viime vuosina piirteet ovat alkaneet kiinnostaa myös evoluution tutkijoita. Evoluutiopsykologia on saanut kiisteltyä mainetta ihmisen parinvalinnan tutkimuksista.

Tieteenala on kuitenkin paljon laajempi. Kysymyksiä riittää kielen alkuperästä aina persoonallisuuden merkitykseen saakka.

Yksi tärkeä kohde ovat yksilöiden väliset erot. Miksi meitä on ilta- ja aamuvirkkuja, rauhallisia ja kiivaita, laiskoja ja ahkeria, empaattisia ja itsekkäitä?

Yksilöiden piirteet ovat osin perinnöllisiä. Evoluutiopsykologit epäilevät, että ainakin osa on evoluution tuotetta. Lyonsin erikoisalaa on, kuinka vuorokausirytmi, empaattisuus ja saamattomuus liittyvät synkän kolmikon persooniin.

Lyonsista tuli ensimmäinen suomalainen huumorinobelin voittaja syksyllä 2014. Huumorinobelit jaetaan Harvardin yliopistossa joka vuosi syksyllä, kun oikeat Nobelin jaetaan Tukholmassa joulukuussa. Sen saavat epätavalliset tutkimukset.

Ehdotuksia tulee ympäri maailmaa. Kyse ei ole huuhaasta. Palkitut tutkimukset ovat aiheiina huvittavia, mutta samalla vakavaa tiedettä.

Palkitussa työssään Peter Jonason, Amy Jones ja Minna Lyons selvittivät, kuinka synkän kolmikon persoonallisuuksien vuorokautinen rytmi eroaa muista ihmisistä.

Tutkimuksessa 263 opiskelijaa osallistui neljään testiin. Kolme mittasi synkkiä persoonallisuuden piirteitä: narsismia, psykopatiaa ja machiavellismia. Neljäs arvioi, kuinka aamu- tai iltavirkkuja koehenkilöt olivat.

Synkät persoonat osoittautuivat keskimääräistä iltavirkummiksi. Lyons kollegoineen ehdottaa, että psykopaatit heimolaisineen ovat yöeläimiä.

Liikkuminen hämärissä mahdollistaa pahanteon silloin, kun valvovat silmät nukkuvat. Ryhmän löytämä yhteys ei ole vahva. On siis aamuvirkkuja psykopaatteja ja toisaalta yömyöhään kukkuvia kilttejä ihmisiä.

Nyt Lyonsia kiinnostaa evoluutiopsykologien lempiaihe, naisten parinvalinta. On väitetty, että naiset alitajuisesti suosivat vahvasti ohjailevia miehiä. Heidän geeneistään olisi hyötyä jälkikasvulle.

"Aikaisempien tutkimusten perusteella naiset suosivat miesten dark triad -persoonallisuutta. Tutkimukset ovat kuitenkin keskittyneet pääasiassa miesten käsitykseen menestyksestään", Lyons kertoo.

Naiset eivät itse asiassa suosi renttuja. Rentut joko manipuloivat heitä tai valehtelevat menestyksestään naismaailmassa, kun heiltä sitä kysytään.

Lyons selvittää nyt, saavatko erikoiset olosuhteet, kuten alkoholin vaikutus tai vaarallinen ympäristö, naisia suosimaan synkän kolmikon persoonallisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!