Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fields-mitali lopulta naiselle

Tiede
 

Nainen sai ensi kertaa Fieldsin mitalin, jota on sanottu matematiikan Nobeliksi. Sen nappasi iranilainen Maryam Mirzakhani, 37. Edeltäneet 54 mitalistia olivat kaikki miehiä, aina vuodesta 1936.

Tutkijat liikuttelivat esineitä omintakeisesti vuoden 2014 aikana. Ultraäänen, munkkirinkelin muotoisen lasersäteen ja vesitankin värinän avulla vedettiin ja työnnettiin pieniä kohteita.

Kohdistettujen laserien avulla luotiin kesäkuussa Oxfordin yliopistossa hetkeksi supernova eli räjähtävä tähti. Ilmiö kesti vain sekunnin miljardisosia.

Marraskuussa 66 radioteleskooppia eli Alma-verkosto Chilen autiomaassa löysi syntyvän aurinkokunnan. Se on noin 450 valovuoden päästä.

Useat eri tutkimukset valottivat vuonna 2014, kuinka ensimmäiset linnut kehittyivät. Ne syntyivät dinosauruksista yli sata miljoonaa vuotta sitten.

Tutkijat totesivat, että nuoren hiiren veren proteiini GDF11 voi "nuorentaa" vanhemman hiiren aivoja ja lihaksia. Tämä on johtamassa kokeisiin, joissa Alzheimerin tautia sairastava saa nuorelta lahjoittajalta veriplasmaa.

IBM:n tutkijat julkistivat neuromorfisia siruja. Ne jäljittelevät ihmisaivojen toimintaa.

Yhdysvallat kokeili isoa Orion-kantorakettia. Se vei miehittämättömän kapselin yli 8 000 kilometrin päähän Maasta. Orionin työntövoima riittää lennättämään ihmisiä kapselissa Marsiin.

Indonesialaisesta luolasta löytyneet käden jäljet ja eläinmaalaukset ajoitettiin uudelleen. Aluksi luultiin, että ne on tehty "vain" 10 000 vuotta sitten.

Uusissa tarkasteluissa maalausten iäksi paljastui 35 000 vuotta. Ihmiset tuottivat siis myös Aasiassa symbolista taidetta paljon luultua aikaisemmin.

Virgin Galactic -yhtiön alus tuhoutui koelennolla Kaliforniassa. Onnettomuus viivästyttää avaruusturismia yli vuodella.

Uusi tieteenala optogenetiikka peukaloi valon avulla hiiren aivoja. Valosignaaleilla voi ohjailla hiiren muistia ja synnyttää myös vääriä muistoja.

Minisatelliitteja pidettiin vielä muutama vuosi sitten opiskelijoiden harrastuksena. Niistä alkaa tulla kannattavaa liiketoimintaa. Vain kymmensenttinen satelliittikuutio voi esimerkiksi kaukokartoittaa.

Geneettisiin "aakkosiin" tuotettiin uusia kirjaimia. Tutkijat asensivat E coli -bakteeriin kaksi keinotekoista nukleiinihappoa.

Luonnon oma dna sisältää niitä neljä: kirjaimet A, C, G, ja T. Synnytetty synteettinen bakteeri ei voi uusiutua laboratorion ulkopuolella.

Lähteitä: tiedelehdet Discover ja New Scientist, BBC sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.

OIKAISU (HS 31.12. 2014)

Tiistaina 30. joulukuuta kerrottiin, että tutkijat asensivat bakteeriin kaksi keinotekoista nukleiinihappoa. Kyse oli emäksistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!