Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rosetta-luotaimen laskeutuja oli vuoden tiedeilmiö

Komeetalla piilotteleva Philae herää pian henkiin

Tiede
 

Rosetta-luotain kohtasi komeetta 67P:n elokuussa Marsin radan tuolla puolen. Lähes kaikki tiedelehdet ja uutistoimistot valitsivat sen kiinnostavimmaksi tieteen ilmiöksi vuonna 2014.

Intoa ja sympatiaa komeettaa kohtaan lisäsi erityisesti Rosettan pieni laskeutuja, pesukoneen kokoinen Philae. Se laskeutui – tosin ponnahdellen ja kompuroiden – komeetan pinnalle 12. marraskuuta.

Esa
Komeetta 67P lähestyy Aurinkoa ja muuttuu pyrstötähdeksi. Sen koko on noin 4,1 x 4,3 kilometriä.
Komeetta 67P lähestyy Aurinkoa ja muuttuu pyrstötähdeksi. Sen koko on noin 4,1 x 4,3 kilometriä.

Philaen piti laskeutua pehmeästi komeetalle ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa. Ja tosiaan, meno alas sujui hieman liiankin pehmeästi.

Philae näet ponnahti komeetan pinnalta kahdesti, koska komeetan painovoima on niin heikko. Se ajautui kilometrin päähän tähdätystä paikasta.

Nyt se lepää kallellaan jossain komeetan louhikossa. Osasyy pomppuihin oli se, että laskeutujan harppuuna ei iskeytynyt komeetan pintaan.

Onneksi laskeutujan muut laitteet – joista moni oli valmistettu Suomessa – toimivat. Yhteys niihin on mykistynyt, mutta vain tilapäisesti.

Laskeutujaa ei Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan ole vielä löytynyt. Mallinnusten perusteella Philae on vinossa kahden ison kalliolohkareen välissä.

Lennonjohto odottaa nyt jälkikäteistä joululahjaa eli tarkkaa paikannusta. Philae löytynee lopulta Rosettan ottamista valokuvista, veikkaa komeettojen tutkija Matt Taylor .

Sijainti kiinnostaa, sillä Philae ei ole täysvarjossa eikä romuna. Sen aurinkopaneelit saavat yhä virtaa Auringosta. Philae imuroi valohiukkasia eli fotoneja noin 4,5 tuntia vuorokaudessa.

Energia takaa sen, että laskeutuja voidaan herättää henkiin. Philae piipittänee taas, kunhan se pääsee kyytipoikalaisena hieman lähemmäs Aurinkoa.

Esa kokeilee etäherätystä ehkä jo tammi-helmikuussa – satojen miljoonien kilometrien päästä Maasta. Philae voi päästä näin jälleen maailman valokeilaan. Se olisi taas valtavaa peeärrää Euroopan avaruusjärjestölle Esalle.

Rosetta tuottaa silti yli 80 prosenttia matkan tieteellisestä annista. Philae jää siis vain sivujuonteeksi.

Rosetta on jo saanut selville, että komeetan vesi on erilaista kuin Maassa. Tieto on aika mullistava. Alkaa näet varmistua, että kaikki vesi ei tullutkaan muinoin maapallolle komeetoista tai asteroideistakaan.

Tutkijat päättelivät veden koostumuksen Rosettan Rosina-mittalaitteen avulla. Rosina tutki komeetalta kohoavan vesihöyryn koostumusta. Se analysoi muun muassa vesihöyryn vedyn isotooppeja eli sen neutronien pitoisuuksia. Komeetan vedessä on kolme kertaa niin paljon vedyn toista isotooppia deuteriumia kuin vedessä Maan päällä.

Myös muilta komeetoilta on löydetty erilaista vettä kuin maapallollamme on. Vesi muodostuikin maapallolle ehkä jo samaan aikaan kun Aurinkokuntamme alkoi syntyä kertymäkiekosta, siis yli 4,5 miljardia vuotta sitten.

Toisenlaista vettä voi löytyä myös komeetta 67P:ltä.

Rosetta on tulkinnut myös muita komeetan kaasuja. Komeetan kaasujen koktaili haisisi pahalle, jos joku sitä voisi haistaa.

Philae voi yhä löytää sellaisia molekyylejä, joissa on elämälle sopivia aminohappoja. Sellaisia on tuotettu kokeissa Maan päällä, kun on jäljitelty meteoriitin rajua iskua.

Tietyt aminohapot muodostavat elämän perustan. Yksi näkemys on, että komeetat ja meteoriitit olisivat tuoneet maapallolle elämän perusaineksia.

Rosetta käy vuonna 2015 paikoin vain kymmenen kilometrin päässä 67P:n pinnasta.

Komeetta alkaa taas kiinnostaa, kun se lämpenee – siitä tulee näet pyrstötähti. Komeettojen pyrstöt ovat kiehtoneet Maan asukkaita vuosituhansia.

67P:n pyrstöstä tulee noin 150 000 kilometriä pitkä. Valitettavasti se näkyy Maahan vain teleskoopeilla. Mutta nyt pyrstön syntyä voi ensi kertaa seurata paikalta, kameran välityksellä.

Syksyn tullessa komeettashow on lopulta ohi. Pyrstötähti 67P kiertyy radallaan Auringosta poispäin 13. elokuuta 2015.

Silloin se on 186 miljoonan kilometrin päässä Auringosta, kauempana kuin Maa.

Rosetta ja Philae ehtivät silti ennen syksyä avata uuden luvun aurinkokuntamme tutkimisessa, sanoo Hamish Johnston, Physicsworld-lehden päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!