Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömiä nöyryytetään ja heiltä viedään ihmisarvo

Nöyryytys on mekanismi, jolla ihmiseltä viedään itsekunnioitus, kirjoittaa Jani Kaaro

Tiede
 
Jani Kaaro
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja Helsingin Sanomien avustaja.

Jos olisi sattunut elämään Floridan Tampassa 1940-luvulla, olisi aamuisin saattanut nähdä pienen mustan pojan juoksevan 8. avenueta pitkin.

Hän kipitti ohuilla pojankintuillaan kahvilaan ennen sen avaamisaikaa, osti sieltä niin monta kahvia kuin kykeni kantamaan ja myi ne parin sentin voitolla läheisen tehtaan työläisille. Sitten hän riensi kouluun ja osti välipalaa köyhimmille koulukavereilleen.

Ajan mittaan poika, Bernard, tuli tutuksi kahvilamiehen kanssa. He keskustelivat kaikista asioista ja heillä oli ystävälliset välit. Yksi asia vaivasi Bernardia. Elettiin aikaa, jolloin mustia ei haluttu kahviloihin. He saivat ostaa kahvia, mutta eivät istua lounasjakkaroilla.

Lounasjakkarat. Bernard ei voinut ymmärtää, miksi hän ei saisi istua niille. Hän oli luojanluoma, kuten mies pöydän takana, ja lisäksi he tekivät bisnestä yhdessä. Bernardin näkökulmasta he olivat tasaveroiset liikekumppanit, jotka hyötyivät toisistaan.

Bernard keräsi rohkeutta monta viikkoa. Ensin hän hivuttautui lähemmäksi jakkaroita. Sitten hän nojaili niihin puolihuolimattomasti.

Eräänä aamuna, kun mies kääntyi häneen selin, hän istahti jakkaralle. Mies näki peilistä, että Bernard istui kielletyllä paikalla, ja heidän katseensa kohtasivat. Siinä he tuijottivat toisiaan, aikuinen mies ja 8-vuotias Bernard.

Kohtaaminen päättyi nuoren Bernard Lafayetten voittoon. Sen jälkeen hän sai aina istua jakkaralla, kun hän odotti kahviannoksiaan.

Tämä hiljainen protesti oli kuitenkin vain esimakua tulevasta: Bernard Lafayettesta tuli yksi kansalaisoikeusaktivisteista, jotka taistelivat mustille äänioikeuden. Kun Lafayette muisteli kohtausta kahvilassa, hän sanoi: "Ihmisellä ei voi olla moraalista rohkeutta ilman itsekunnioitusta. Vasta kun ihminen kunnioittaa itseään, hän tietää mitä hän ansaitsee."

Ansaita tarkoittaa olla jonkin arvoinen. Mutta miten olet minkään arvoinen yhteiskunnassa, joka mittaa ihmisen arvon rahan tai varallisuuden määrällä, jos et ansaitse mitään?

Israelilainen filosofi Avishai Margalit kirjoittaa, että ihmisarvossa yhdistyvät itsetunto ja itsekunnioitus. Itsetunto on ihmisen arvo hänen omissa silmissään; miten hän itse arvioi omia saavutuksiaan tai ominaisuuksiaan. Itsekunnioitus taas on arvontuntoa, jota ihminen tuntee itseään kohtaan vain sillä perusteella, että hän on ihminen.

Näin itsetunto on jotakin, jonka perusteella ihminen voi arvottaa itseään; voimme arvioida saavutuksemme suuriksi tai vähäisiksi. Itsekunnioitus taas on kuulumista johonkin; siinä arvomme virtaa siitä tosiasiasta, että kuulumme ihmissukuun. Itsekunnioitus voi kuitenkin tulla vain toisten ihmisten kautta, eli kun toiset ihmiset vahvistavat oman ihmisyytemme, saamme itsekunnioituksen.

Kun nuori Bernard Lafayette siis katsoi kahvilamiestä silmiin, kysymys oli näistä molemmista. Itsetunnosta, joka tuli siitä tiedosta, että hän oli bisnesmies kuten kahvilamies; ja itsekunnioituksesta, joka tuli siitä tosiasiasta, että he molemmat olivat ihmisiä.

Jos kahvilamies olisi halunnut nöyryyttää häntä, se ei olisi onnistunut loukkaamalla Bernardin itsetuntoa. Loukkaus olisi koskenut vain Bernardin saavutuksia. Jos mies sen sijaan olisi sanonut, että Bernard ei saa istua jakkaralla, koska hän on "vain nekru", se olisi ollut nöyryyttävää.

Nöyryytys on mekanismi, jolla ihmiseltä viedään itsekunnioitus. Nöyryyttäminen tapahtuu sulkemalla ihminen ryhmän ulkopuolelle. Koulukiusattu suljetaan kaveripiirin ulkopuolelle; työttömät työmarkkinoiden ulkopuolelle; vammaiset lähes kaiken ulkopuolelle. Rasistit sulkevat kohteensa jopa ihmisyyden ulkopuolelle. Viesti on, että ulos suljetut ovat vähempiarvoisia niiden silmissä, jotka heidät ulos sulkevat.

Työttömän tuska ei tule siitä, että hän on menettänyt elämänsä tarkoituksen. Jos työ on latoa kännyköitä pakkauksiin, miten se voi olla elämän tarkoitus?

Työttömän tuska tulee siitä, että työttömänä hän on toisen luokan kansalainen. Hän ei tunne olevansa oikeutettu samaan kunnioitukseen kuin työssäkäyvät, ja hänen itsekunnioituksensa –miten hän näkee oman arvonsa toisten silmien kautta –alkaa murentua. Mitä enemmän hän sitä menettää, sitä vähemmän hän tietää minkä "arvoinen" hän on, eli mitä hän ansaitsee. Kun hän ei enää tiedä, mitä hän voi itselleen pyytää, mihin hän tarvitsisi moraalista rohkeuttakaan?

Tätä Lafayette tarkoitti sanoessaan, että ihminen tarvitsee itsekunnioitusta tietääkseen mitä hän ansaitsee.

Lafaytten sanat ovat ajankohtaisia nyt, kun uusi vuosi huomenna alkaa. Tuhansia ihmisiä on nöyryytetty potkimalla heidät työpaikasta samalla kun pomoporras on nostanut isoja palkkioita. Tuhannet elävät tietäen, etteivät he koskaan tule työllistymään. Suuret ikäluokat ovat jo pääosin eläkkeellä eikä se tuonut luvattuja työpaikkoja. Valtakunnassa vallitsee pelko, ja kun pelko vallitsee, sillä voi myös hallita.

Pelolle on kuitenkin vastalääke, joka saa sen katoamaan. Se on rohkeus. Jos rohkeus kuitenkin vaatii itsekunnioitusta, toivon, että kaikki te työttömät, työkyvyttömät, syrjäytetyt, köyhät, masentuneet, maahanmuuttajat, pätkätyöläiset, minimipalkkaiset ja elämän potkimat löydätte sen ensi vuonna.

Kun te sen löydätte, löydätte myös moraalisen rohkeuden kysyä, onko tämä todella se osa, jonka te ansaitsette. Jos te kaikki kysytte tätä yhdessä, samaan aikaan, ettekä luovuta, saatte nähdä, miten pelko täällä vaihtaa puolta ja omistajaa.

Jani Kaaro jani.kaaro@wippies.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!