Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietari Suuren ilotulitus kesti viisi tuntia

Ilotulitus oli ennen hovien ja kuuluisuuksien kallista hupia

Kemian löytöjen avulla ilotulitteisiin saatiin 1840-luvulla uusia värejä

Tiede
 
Riikka Forsström
akg-images
Roomassa ilotulitus ammuttiin taivaalle kesäjuhlassa Sant Angelon linnasta. Tuntemattoman tekijän öljymaalus 1800-luvulta.
Roomassa ilotulitus ammuttiin taivaalle kesäjuhlassa Sant Angelon linnasta. Tuntemattoman tekijän öljymaalus 1800-luvulta.

Jälleen koittaa se aika vuodesta, kun taivas täyttyy rakettien räiskeestä. Uutenavuonna myydään 90 prosenttia vuoden ilotulitteista.

Yötaivas on kuin kangas, joka odottaa taiteilijan sivellintä. Taitava räjähteiden ammattilainen, pyroteknikko, piirtää taivaalle toinen toistaan mielikuvituksellisempia kuvioita.

Raketit ja pommit nousevat suhisten korkeuksiin. Tähtikukat puhkeavat äänekkäästi räjähtäen täyteen loistoonsa. Ne muodostavat satumaisen värin ja valon sinfonian.

Rakettien paukuttelun taikavoiman tunsivat jo muinaiset kiinalaiset. He käyttivät pommeja ja raketteja torjumaan pahoja henkiä. Ne toivat onnea alkavalle vuodelle.

Kiinalaiset polttivat bambuja. Ne räjähtivät kovalla pamauksella, kun ilma ruo'on sisällä laajeni.

Kiinalaisten on sanottu keksineen myös ruudin. Täyttä varmuutta asiasta ei ole.

Legendan mukaan 600-luvulla elänyt alkemisti Li Tian yritti valmistaa ikuisen elämän eliksiiriä. Hän sekoitti salpietaria, rikkiä ja puuhiiltä. Eliksiiriä ei syntynyt.

Sen sijaan syntyi ruuti, jota alettiin räjäytellä juhlien kohokohtana. Sitä käytettiin myös sotilaallisissa selkkauksissa, esimerkiksi kun kaupunki puolustautui vihollisen hyökkäyksiltä.

Kiinan kielellä ilotulitus tarkoittaa sananmukaisesti "savua ja kukkia". Nimitys viittaa siihen, että räjähtäessään pommi jättää jälkeensä savua, joka usein muodostaa kauniin kukkakuvion.

Kiinassa myös näyttävimmät ilotulitukset järjestetään uudenvuodenyönä. Kiinassa se osuu tammi-helmikuuhun.

Suurin osa maailman ilotulitteista valmistetaan Kiinassa. Myös Suomeen saapuvista pyroteknisistä tuotteista pääosa on kiinalaista alkuperää.

Ruuti rantautui Eurooppaan viimeistään 1300-luvulla. Kaksi vuosisataa myöhemmin loistavista ilotulituksista oli tullut erottamaton osa eurooppalaisen eliitin juhlia.

Ilotulitteet välkehtivät Firenzen tai Venetsian yötaivaalla kuin purkautuva tulivuori.

Suuret taiteilijat suunnittelivat myös ilotulitusnäytöksiä. Leonardo da Vincin (1452–1519) nerokkaista aivoista putkahti jättiläismäinen leijona. Sen rinnasta purskahti kukkia ja lintuja – tämä ihme saatiin aikaan ilotulitteilla.

Ilotulitteet olivat joidenkin mielestä pelkkää kaunista turhuutta, joutavanpäiväistä luksusta.

Leonardon aikalainen Italiassa oli Vannoccio Biringuccio. Hän julkaisi tutkielman pyrotekniikasta vuonna 1540 ja huomautti, että ilotulitteen räjähdys ei kestä edes yhtä pitkään kuin rakastajan suudelma valitulleen.

Ilotulitusten tarjoamat esteettiset elämykset ovat niiden turhamaisuudesta huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – vedonneet moniin kuuluisuuksiin.

Maailman mahtavista Elisabet I, Pietari Suuri, Ludvig XIV, Napoleon ja kuningatar Viktoria huudahtelivat ihastuksesta nähdessään rakettien suihkuavan yötaivaalle.

Venäjän tsaari Pietari Suuri (1672–1725) piti tapanaan sytytellä raketteja itse. Juhlittaessa Pietarin pojan Aleksein syntymää vuonna 1690 Pietari järjesti peräti viisi tuntia kestävän ilotulituksen.

werner forman Universal Images Group
Intialainen nainen sytyttää ilotulitetta. Miniatyyri 1750-luvulta.
Intialainen nainen sytyttää ilotulitetta. Miniatyyri 1750-luvulta.

Sen kohtalokkaana välinäytöksenä painava raketti putosikin takaisin maahan ja tappoi venäläisen aatelismiehen. Miehen ruumis vietiin pois. Juhlat jatkuivat kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ranskaa 1600-luvulla hallinnut ja Aurinkokuninkaana tunnettu Ludvig XIV (1638–1715) rakasti ilotulitteita intohimoisesti.

Kaikki Versailles'n suuret juhlat päättyivät fantastiseen tulispektaakkeliin. Ranskan hovissa saatettiin räjäyttää yhden ainoan illan ja yön aikana taivaan tuuliin satumaisia summia.

Ilotulitteisiin tuhlatuilla rahoilla olisi voinut elättää suuren joukon nälkää näkeviä talonpoikia.

Ilotulitukset olivat 1600-luvulla tarkoin ennalta suunniteltuja. Taivaalle piirtyvät mielikuvitukselliset näytelmät saivat vertauskuvallisia merkityksiä.

Ilotulitusmestarilla oli eräänlaisen teatterituottajan rooli. Suurin osa Ranskassa ja muualla Euroopassa vaikuttaneista pyroteknikoista tuli Italiasta.

Ilotulitusten järjestämistä on kutsuttu omaksi taiteenlajikseen. Taito kulki vuosisatoja samoissa suvuissa.

Kuuluisimpiin sukuihin lukeutui Italiasta vuonna 1730 Ranskaan saapunut Ruggierin suku. Se häikäisi näytöksillään muun muassa Versailles'n hovia.

1840-luvulle tultaessa ilotulitteiden värit muuttuivat. Siihen saakka värien kirjo oli hyvin rajoittunut.

Kemian kehittymisen ansiosta paletti laajeni. Taivaalle lensi myös punaista, vihreää ja sinistä.

Eri värejä saatiin aikaan siten, että ruudin sekaan pantiin metallihiukkasia.

akg-images/ erich lessing
Itävallassa koko taivas peittyi ilotulitteisiin Ranshofenin luostarin 800-vuotisjuhlissa vuonna 1699. Tuntematon taiteilija.
Itävallassa koko taivas peittyi ilotulitteisiin Ranshofenin luostarin 800-vuotisjuhlissa vuonna 1699. Tuntematon taiteilija.

Kirjallisuutta: Brock, Alan St. Hill: A History of Fireworks (1949); Eskelinen, Heikki J.: Ilotulitusta Suomessa 200 vuotta. Väriloistoa taivaan täydeltä (2012); Plimpton, George: Fireworks (1984); Werrett, Simon: Fireworks. Pyrotechnic Arts and Sciences in European History (2010).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!