Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesihämähäkki aistii hiilidioksidin

Tiede
 
Calude Nuridsany & Marie perennou Science Photo Library
Vesihämähäkki elää pinnan alla ilmakuplassa. Se osaa seurata kuplansa happitasoa.
Vesihämähäkki elää pinnan alla ilmakuplassa. Se osaa seurata kuplansa happitasoa. Kuva: Calude Nuridsany & Marie perennou Science Photo Library

Jäisten järviemme pinnan alla talvehtii varsin poikkeuksellinen otus: vesihämähäkki. Se on ainoa tunnettu hämähäkkilaji, joka viettää koko elämänsä veden alla.

Vesihämähäkki kutoo itselleen keuhkot punomalla vesikasviin seittinsä, jonka sisälle se kerää ilmakuplan. Hämähäkki syö, parittelee ja nukkuu tässä kuplassa. Se hengittelee takaruumiinsa kautta, ja takaruumiinsa karvoissa se kuljettaa pinnaltakin happea kuplaansa.

Kun epäonninen saaliseläin koputtelee kuplan reunaa, hämähäkki ruiskuttaa uhriinsa myrkkyä, joka nesteyttää uhrin sisälmykset. Sitten hämähäkki raahaa saaliinsa kuplan sisään ja imaisee soseutuneen herkkuaterian. Ihmiselle myrkky on kivuliasta, muttei tapa.

Vesihämähäkki on tutkijoille tuttu otus. Silti vasta viime vuosina on selvinnyt tarkemmin, miten hämähäkki elelee kuplassaan.

Eläin aistii, jos kuplaan kertyy liikaa hiilidioksidia ja hakee nopeasti lisähappea pinnalta. Puoliläpäisevään ilmakuplaan myös tihkuu niin tehokkaasti happea ympäröivästä vedestä, että hämähäkki pärjää kuplassaan jopa vuorokauden ilman täydennystä pinnalta.

Vesihämähäkin ilmakupla toimii tavallaan kuin kalan kidukset. Se käykin esimerkiksi konvergentistä evoluutiosta. Siinä kaksi aivan erilaista eliötä kehittää samankaltaisen keinon sopeutua tiettyyn ympäristöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!