Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin tulevaisuuden keksintöjä liioitellaan – sitten tulee krapula

Tiede
 
Jarno Mela / Lehtikuva
3D-tulostuksesta on kohistu jo vuosikausia.
3D-tulostuksesta on kohistu jo vuosikausia. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Milloin kuulit ensi kerran 3d-tulostuksesta?

Siis siitä pieniä esineitä muovilangalla pursottavasta laitteesta, jonka povataan muuttavan koko teollisen tavaratuotannon?

Tuskin siitä on enempää kuin pari kolme vuotta, ellet seuraa tekniikan alan julkaisuja maailmalta.

Fakta

Esineiden internet on nyt hypen huipulla

 Esineiden internet tarkoitaa yleensä sitä, että teollisuuden laitteet liitetään verkkoon. Ne saavat oman internet-osoitteen. Näin laitteita on helpompi valvoa ja huoltaa kuin nyt.

 Idea esitettiin jo 1990-luvun alussa, mutta vasta nyt tekniikka mahdollistaa sen, että se tulee osaksi arkea.

 Samoin sanoin on puhuttu arkiesineiden internetistä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koirasi kaulapanta saa internet-osoitteen. Sen jälkeen tiedät aina, missä lemmikkiksi on. Yhtä lailla autosi renkaat voi varustaa verkko-osoitteella. Renkaan anturi kertoo sinulle verkossa, milloin rengas kuluu.

Esimerkiksi Helsingin Sanomissa aiheesta oli laajempi juttu ensi kerran kesällä 2012. Sen jälkeen tähän teknologiaan on ladattu valtavia odotuksia, lehtijuttu toisensa jälkeen.

Joulukuussa esimerkiksi öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila pohti HS:n haastattelussa Suomen teollisuutta.

Pitkän ajan kuluessa haasteena on tekninen kehitys, joka lyö lävitse kaikilla aloilla. Niistä merkittävimpinä Ollila mainitsee robotit, nanotekniikan, esineiden internetin ja tekoälyn – sekä 3d-tulostuksen.

Itseään suhteellisuudentajuisena pitävä ihminen ei ihan ymmärrä.

Miksi tyhjänpäiväistä muovista krääsää pursottavista valmistusroboteista on kohkattu mediassa niin paljon?

Suhteeton kohkaaminen, tai englanniksi hype, on kuitenkin jo saavuttanut 3d-tulostuksen kohdalla lakipisteensä.

Nyt hypen korkeimmalla huipulla on esineiden internet. Näin väittää konsulttiyhtiö Gartner tämänvuotisessa raportissaan, joka käsittelee hypesyklejä.

Gartner on julkaissut vuotuista raporttiaan uusien teknologioiden hypesykleistä jo 20 vuotta.

Alun perin raporttien oli tarkoitus vain kuvata, kuinka uudet teknologiat ja palvelut tulevat markkinoille.

Idea oli seurata, kuinka ne kehittyvät ajan kuluessa, selittää Gartnerin tutkimusjohtaja Betsy Burton yhtiön Talking Technology -audioblogissa.

"Huomasimme kuitenkin pian, että kun mikä tahansa teknologia, käytäntö tai palvelu kehittyy, ne kaikki käyvät läpi saman evoluution. Näin käy aina, olipa sitten kyse sitten uusista tekniikoista, tai vaikkapa langattomista palveluista tai infrastruktuurista", Burton selittää.

Syntyi hypekäyrä. Se kuvaa eri innovaatioiden medianäkyvyyden ja odotusten nousua ja laskua. On tavallista, että kun uusi teknologia pääsee laajempaan julkisuuteen, syntyy vyöryvän lumipallon kaltainen vaikutus.

Kaikki lehdet haluavat kirjoittaa samasta aiheesta, josta niiden kilpailija on jo ehtinyt tehdä jutun. Näin uusi teknologia nousee hypekäyrän huipulle.

Vanha viisaus kuitenkin on, että uusien teknologioiden tai tekniikoiden merkitystä liioitellaan parin vuoden aikavälillä. Toisaalta niiden mullistavaa vaikutusta yhteiskuntaan parissakymmenessä vuodessa aliarvioidaan.

Niinpä ylimitoitettujen odotusten hypeä seuraa usein krapula. Lehtijutuista voisi päätellä, että kaikki panostukset uutta teknologiaa kehittäneisiin yrityksiin olivat vain älytön bisneskupla.

Mutta todellisuudessa uudet innovaatiot kypsyvät markkinoille juuri silloin, kun niitä on opittu julkisuudessa vähättelemään – siis silloin kun "tästäkään ei sitten tullut mitään".

Vanhaan teknologiaan tai liiketoiminnan malliin jämähtänyt yritys voi juuri tässä vaiheessa tehdä suurimman virhearvionsa ja kuvitella, että vaara on ohi.

Esimerkiksi verkkokauppa ei vuosikausiin uhannut kivijalkakauppoja, vaikka puhetta aiheesta riitti jo 1990-luvulla.

Nyt kaupan ala Suomessa uhkaa jäädä ulkomaisten verkkokauppojen jalkoihin. Kotimaiset kauppiaat eivät pärjää sen paremmin kivijalassa kuin verkossakaan.

Uusista innovaatioista osalle jää tietysti taakseen vain loistava tulevaisuus.

Useimmat hypetetyt teknologiat kuitenkin vähitellen nousevat valtavirtaan ja tavallisen kuluttajan ulottuville.

Onko Gartnerin hypekäyrä kuitenkin lähinnä viihdettä?

"En oikein osaa ottaa sitä vakavasti", sanoo tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Hän suhteuttaa hypekäyrän innovaatioiden leviämisen teoriaan, jonka viestinnän tutkija Everett Rogers esitti jo 1960-luvun alussa.

Sen mukaan 2–3 prosenttia  väestöstä on uskaliaita ja koulutettuja innovoijia. Heitä seuraavat varhaiset omaksujat, joita on 10–15 prosenttia väestöstä. Koska he ovat usein suosittuja ja sosiaalisia, heitä seuraa varhainen enemmistö, noin 30–35 prosenttia väestöstä.

Myöhäinen enemmistö muodostaa kolmanneksen väestöstä. He ovat usein epäileviä uusia asioita kohtaan ja heillä on usein alempi sosioekonominen asema.

Hitaat omaksujat muodostavat 10–20 prosenttia väestöstä. He vastustavat aktiivisesti uusia innovaatioita.

"Alussa keksijät ja kokeilijat tarttuvat asiaan. He toimivat ulkoisen markkinoinnin ja median herätteestä. Tietysti he puhuvat siitä myös siksi, että ovat pioneereja."

"Sitten siirrytään varhaiseen enemmistöön, joka alkaa olla vasta merkittävä lukumääräisesti, mutta ei puhu paljoa asiasta", Linturi kuvailee. "Kokeilijoille ja keksijöille kelpaa myös hyödytön juttu. Hypekäyrältä putoamiset ovat sitten kai tätä", Linturi arvelee.

Hype siis loppuu, kun joukkoviestimiä ei asia enää kiinnosta.

Asia on jo tuttu varhaiselle enemmistölle. Kokeilijat ja keksijät ovat siirtyneet johonkin uudempaan juttuun.

Hitaimmat eivät taas herää mainoksiin, joten ei niistä ole medialle kunnolliseksi kohderyhmäksi, Linturi ajattelee.

"Selittäisin ilmiötä siis muilla käyrillä ja teorioilla. Mutta tietysti aluksi on aina hypetystä jokaisessa onnistuneessa ja myös epäonnistuneessa uudessa jutussa", Linturi sanoo.

Joukkoviestimet eivät Suomessa tosin aina seuraa esimerkiksi yhdysvaltalaisia puheenaiheita.

"3d-tulostus oli aikoinaan jenkeissä todella hypetetty aihe, mutta ei Suomessa", Linturi huomauttaa.

"Ilmiötä voi verrata nettiin 1990-luvulla – jokainen ministeri puhui siitä jokaisessa puheessa. Jokaisessa lehdessä oli siitä joka numerossa, vaikka vain muutama tuhat suomalaista oli samanaikaisesti netissä."

"3d-tulostuksella on suuremmat vaikutukset yhteiskuntaan, mutta puhe on vielä aika vähäistä", Linturi väittää. Hänen mielestään tietty määrä hypetystä on välttämätöntä, jotta asiat etenisivät.

"Mutta aika huolella pitää valita aiheet ja ajankohdat. Olen koettanut muuttua varovaisemmmaksi lentävän auton jälkeen. Ajoitus ei siinä osunut. Normaalisti on mennyt paremmin."

Linturi sijoitti perheyrityksensä kautta kalifornialaisen Paul Mollerin hankkeeseen, joka kehitti lentävää autoa.

Linturi arvioi suomalaisessa mediassa vuosituhannen alussa, että lentoauto nousisi Suomen taivaalle 3–7 vuoden kuluttua. Mutta eipä ole näkynyt.

Linturi oli tekemässä eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle raporttia "Suomen sata uutta mahdollisuutta". Hän koosti myös automaattisen liikenteen metropolivisiota. Se hehkutti robottiautoja. Linturi myöntää, että nekin olivat eräänlaisia hypetysraportteja.

"Koetetaan luoda uskoa siihen, että maailma voisi tulevaisuudessa olla erilainen. Ja että niihin uusiin juttuihin kannattaisi panostaa. Siinä vedotaan ennenkaikkea kokeilijoihin ja keksijöihin", Linturi sanoo.

"Ja toivotaan, etteivät muut hairahtuisi liian helposti – mutta viestiä on todella vaikea muotoilla siten, etteikö kukaan koskaan erehtyisi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!