Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etkö usko horoskooppeihin? Syntymäajalla on merkitystä lapselle

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Vuodenvaihteessa ei voi olla törmäämättä lehdissä katsauksiin, sekä menneeseen että tulevaan vuoteen. Tulevaisuuteen kurkistetaan viihteellisillä vuosihoroskoopeilla. Niihin ei ehkä kukaan tosissaan usko, mutta myytti siitä, että tähtien asema taivaalla vaikuttaa kohtaloomme, on edelleen osa kulttuurista perimää.

Tähdet voivat toki ohjata ihmisen elämää. Jos koko ikänsä on tullut altistetuksi väitteelle, että leijonat ovat synnynnäisiä johtajia tai kravut kotoiseen taloudenpitoon taipuvaisia, osa ihmisistä voi alkaa alitajuisesti täyttää näitä odotuksia.

Mutta onko asiaa koetettu tutkia tieteellisesti?

Astrologien mukaan pelkkä nk. aurinkomerkki ei riitä kertomaan vielä juuri mitään yksilön luonteesta tai tulevaisuudesta. Tarvitaan syntymäpaikka ja tarkka syntymäaika, jotta voitaisiin laskea planeettojen vaikutus.

Ranskalainen Michel Gauquelin seuloi 1950-luvulla suurehkon määrän henkilöhistorioita. Hän sai tulokseksi, että Marsin tai Jupiterin tietty sijainti taivaalla yksilön syntymähetkellä yhdistyi tilastollista suuremmalla todennäköisyydellä menestyksekkääseen urheilu-uraan.

Mars-efektin nimellä tunnettu tutkimus sai osakseen paljon kritiikkiä: taivaan sektoreiden ja planeettojen sijaintien yhdistely tuotti lähes mielivaltaisen määrän erilaisia muuttujia.

Verrokkiryhmien kokoamisessa unohdettiin demografiset tekijät, kuten asuinpaikka tai vanhempien tulo- ja koulutustaso.

Gauquelin ei myöskään onnistunut toistamaan tutkimustulosta 50-luvun jälkeen. Ranskassa tieto lapsen syntymän kellonajasta perustui vielä vanhempien muistikuviin, koska lääkäri tai kätilö ei merkinnyt sitä mihinkään. Tämäkin oli omiaan vääristämään pohja-aineistoa.

Olisi kiinnostavaa tietää, onko astrologian ammoista arvovaltaa tukenut se nyttemmin vahvistettu tieto, että syntymähetki saattaa todellakin vaikuttaa ihmiselon kulkuun.

Kellon tarkkuutta tosin ei tarvita, vuodenaika riittää. Monet toisistaan riippumattomat tutkimukset ovat havainneet korrelaatioita syntymän ajankohdassa ja muun muassa alttiudessa tiettyille sairauksille.

Arkijärjelläkin on helppo päätellä, että lapsi altistuu niin kohdussa kuin juuri synnyttyään aivan erilaisille olosuhteille, jos hän syntyy kesällä tai keskelle talvea.

Muuttujina voivat olla vaikkapa valon määrä, lämpötila tai ravinnon laatu. Leijonan merkissä loppukesällä syntyneet lapset ovat ainakin menneisyydessämme olleet kenties tilastollisesti muita pontevampia. Loppukesällä on näet ollut runsaasti terveellistä ruokaa tarjolla niin äidille kuin lapsellekin.

Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!