Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisgeologi luuli pyyntöä BBC:n laatusarjaan vitsiksi

Tiede
 
Rio Gandara HS
Arto Luttisen mielestä geologi on kuin salapoliisi. Arvoitus ratkeaa, kun tuntee kiven taustat, hän sanoo nojatessaan Senaatintorilla graniittiin. Kädessä on pala laavaa, kivinen muisto ajalta, jolloin Afrikka repesi.
Arto Luttisen mielestä geologi on kuin salapoliisi. Arvoitus ratkeaa, kun tuntee kiven taustat, hän sanoo nojatessaan Senaatintorilla graniittiin. Kädessä on pala laavaa, kivinen muisto ajalta, jolloin Afrikka repesi. Kuva: Rio Gandara HS

"Afrikan alta kohoaa miljoonia tonneja kuumaa laavaa", huutaa geologi kilpaa Viktorian putouksen kuohujen kanssa.

"Afrikan itäinen osa repeää tuosta omaksi maanosakseen", hän viittilöi: "Siihen menee yli sata miljoona vuotta."

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kuvaajat saivat purkkiin geologin sujuvan puheen. Hyvin meni. Geologi Arto Luttinen avasi varmoin ottein BBC:n upean sarjan Mantereiden synty.

Kuka?

Arto Luttinen

 Geologi Arto Luttinen syntyi Helsingissä 1967 ja väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2000.

 Hän työskenteli Britannian Etelämantereen tutkimuskeskuksessa Cambridgessa vuonna 2001.

 Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti vuodesta 2009. Geologian tiimin vetäjä.

 Tutkinut erityisesti mannerlaattojen repeämisessä syntyneitä tulivuoria Etelämantereella ja Afrikassa.

 Oli mediassa asiantuntijana esimerkiksi, kun Islannin tulivuoret purkautuivat.

 Aviossa. 8- ja 12-vuotiaat tyttäret. Harrastaa muun muassa sulkapalloa ja uintia.

Suomessakin juuri nähty sarja kertoo, kuinka maapallon geologia ja sen mannerlaattojen liikkeet sekä mineraalit vaikuttavat ihmisiin. Me kaikki 7,2 miljardia ihmistä elämme mannerlaattojen päällä – ja ne liikkuvat yhä.

Suomalaista katsojaa jäi tietysti vaivaamaan tuo ruudun nimi:
Arto Luttinen
Geologist, Helsinki University

Mikäs tämä Luttinen oikein on miehiään? Yleensähän BBC:n laatusarjoissa puhuu Sir David Attenboroug. Tai joku muu brittien oma arvilind.

"Muistan toki elävästi, kun sain soiton BBC:ltä pari vuotta sitten. Olin silloin Helsingin Kauppatorilla", sanoo Luttinen, Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti: "Luulin sitä vitsiksi, mutta soittaja oli tosissaan."

"Sanoin, että menen kenttätöihin Mosambikiin, siis melko lähelle putouksia, muutaman kuukauden kuluttua."

"Paluumatkalla lensin BBC:n ryhmän kanssa putouksille Sambian ja Zimbabwen rajalle. Kuvasimme siellä pitkän päivän."

BBC:n pyyntöön oli ehkä syynsä.

Luttinen on Viktorian putoukset synnyttäneen geologisen mullistuksen johtavia tutkijoita.

Erityisesti Luttinen on ryhmineen perehtynyt siihen, kuinka maankuori repeili eteläisessä Afrikassa ja Etelämantereella noin 200 miljoona vuotta sitten. Maapallo oli silloin aika erinäköinen. Kaikki maanosat olivat yhdessä.

Jättimanner Pangea hallitsi maapalloa. Sitten se alkoi ryskyä kappaleiksi. Ensimmäiseksi murtuivat erilleen Etelämanner ja Afrikka. Repeily ei ole vieläkään loppunut. Se näkyy Itä-Afrikkaa halkovassa hautavajoamassa.

Geologit tietävät melko tarkkaan, millä tavalla mantereet ovat vuosimiljardien saatossa syntyneet.

Mutta miksi mantereet hajoavat? Miten murtumat ovat syntyneet ja syntyvät jatkossa? Se on yhä suuri haaste geologialle.

Geologi voi päätellä menneestä tutkimalla repeämisissä purkautuneita vulkaanisia kivilajeja, sanoo kenttätöitä paljon tehnyt Luttinen. Hän on selvittänyt repeämistä Etelämantereella viidesti yhteensä 16 kuukautta. Viime vuosina tutkimusalueeksi on vaihtunut Mosambik Afrikassa.

Suomeen hän on tuonut tonnikaupalla kiviä. Laavakivistä mitataan alkuaineiden pitoisuudet ja isotooppien koostumukset. Kiven salaisuus paljastuu.

"Geologin työ on todella kuin salapoliisin työtä. Maapallon tarina on kirjoitettu kiviin. Mineraaleja ja fossiileja tutkimalla voi lukea tämän jännittävän tarinan", Luttinen sanoo nojatessaan yliopiston kivijalkaan Helsingin Senaatintorilla.

Yliopiston graniitillakin on kerrottavaa: "Jos tässä on Suomi," – Luttinen rutistaa lippalakkinsa Suomi-neidon muotoon – "niin se repesi 1,5 miljardia vuotta sitten tästä näin", Luttinen selittää ja halkaisee kädensyrjällään suomineidon.

"Kaakkois-Suomessa syntyi jättimäinen tulivuori. Iso repeämä ulottui Laatokasta Pohjanmerelle. Tämänkin kivijalan graniitti on syntynyt siinä melskeessä. Se on kappale muinaisen jättitulivuoren kivettynyttä magmakammiota."

Luttinen tuntee erityisesti tulivuoret. Siksi media pyöritti häntä kovasti 2010, kun tulivuori Eyjafjallajökull purkautui Islannissa. Sittemmin Luttinen on selittänyt tulivuori-ilmiöitä viestimessä jos toisessa.

Vaikka maan uumenista syöksyvä tuhkapilvi on musta, ja vaikka pilvi pimentää taivaan ja sulkee lentoliikenteen, se kuitenkin sisältää tonnikaupalla elämän aineksia: hiiltä ja vettä.

Ne ovat myös solujemme olennaisia rakennusaineksia. Näin tulivuoret kierrättävät elämän perusaineksia Maan uumenista.

Aina kun tulivuori rauhoittuu, syntyy tulivuoren juurelle asutusta. Maa on niin hedelmällistä.

Luttisen työhön yli-intendenttinä kuuluu puhua suurelle yleisölle. Ja puhetta Luttisella piisaa. Siksi on vaikea uskoa, että Luttinen kärsi nuorena poikana esiintymiskammosta.

Hän haki alaansa: "En siis ole kerännyt kiviä nuorena!"

Luonnontiede kiinnosti ja siinä hän oli hyvä. Opettajaksi hän ei halunnut. Siksi hän etsi omaa alaa karsimalla niitä luonnontieteitä, joissa ei ollut vaaraa ajautua opettajaksi.

Yksi vaihtoehto oli geologia. Sen yhteydessä sai vielä opiskella Luttisen suosikkia, kemiaa.

Alun kurssien jälkeen hän näki maailman aivan uudella tavalla: "Muistan, kun tulin joltain geologian peruskurssilta ulos ja katsoin kiviä. Oli kuin olisin avannut väritelevision ensi kertaa. Kivet näyttäytyivät aivan uudessa valossa."

Opettaminen on nykyisin mieluisaa työtä, hän kertoo hymyillen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!