Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi jotkut linnut eivät tykkää talvesta?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen HS
Suomessa talvehtivat linnut etsivät ravinnokseen siemeniä, talvehtivia hyönteisiä ja hämähäkkejä.
Suomessa talvehtivat linnut etsivät ravinnokseen siemeniä, talvehtivia hyönteisiä ja hämähäkkejä. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Tietokirjailija, biologian tutkija Jussi Viitala vastaa 4-vuotiaan Noora Mattilan kysymykseen.

 

"Monilta hyönteissyöjiltä, kuten esimerkiksi pääskysiltä ja kirjosiepolta, loppuu ravinto, kun talvi tulee. Myös muiden lintujen, kuten hanhien ja kurkien elämä hankaloituu. Ruoka voi hautautua lumen alle.

Monet linnut muuttavat siksi ennen pakkasten tuloa etelään, koska ne eivät selviä talvesta ilman ravintoa. Niillä ei ole vaihtoehtoa. Kyse ei siis ole siitä, tykkäävätkö linnut talvesta vai eivät.

Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa yleisesti talvehtivat varpuslinnut, kuten esimerkiksi tiaiset ja puukiipijät, sinnittelevät talven läpi. Tosin pitkät pakkasjaksot harventavat selviytyjien joukkoa. Talvehtivat linnut ovat erikoistuneet etsimään hämähäkkejä ja talvehtivia hyönteisiä. Ne etsivät siemeniä puiden kaarnan koloista ja oksistosta.

Ihmisten talviruokinta helpottaa niiden selviämistä. Siemensyöjien kuten punatulkun ja keltasirkun voi olla vähän helpompaa löytää riittävästi ravintoa."

Jussi Viitala
tietokirjailija, biologian tutkija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!