Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelin voi saada sattumalta – Tieteen päivien teemana onnenkantamoiset

Tieteen päivien teemana tieteen onnenkantamoiset

Tiede
 
Ted Thai The Life Picture Collection
Robert Wilson (vasemmalla) ja Arno Penzias havaitsivat maailmankaikkeuden taustasäteilyn taustalla näkyvällä antennilla.
Robert Wilson (vasemmalla) ja Arno Penzias havaitsivat maailmankaikkeuden taustasäteilyn taustalla näkyvällä antennilla. Kuva: Ted Thai The Life Picture Collection

Kaikkea sattuu, myös tarkkoihin mittauksiin ja havaintoihin perustuvassa tieteessä.

Sattumalla oli sijansa, kun Arno Penzias ja Robert Wilson tulivat mitanneeksi universumin taustasäteilyä. Yhdysvaltalaisen Bellin laboratorion kaksikko tutki viestintäyhteyksiä Maata kiertävän satelliitin kautta.

Pulmana oli säteily, jota tuli joka suunnasta heidän antenniinsa. He jopa siivosivat antennitorvesta pulunpesän.

Artikkeliin liittyvät

Samaan aikaan toinen ryhmä Princetonin yliopistossa valmistautui vasiten etsimään taustasäteilyä.

Mutta niin kävi, että Penzias ja Wilson saivat fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 1978. Nykyisin taustasäteily on maailmankaikkeuden tutkijoiden keskeinen kohde.

Sattuma on keskiviikkona Helsingissä alkavien Tieteen päivien teema.

"Sattuma suosii valmistautunutta mieltä", lainaa Aalto-yliopiston professori Ari Sihvola ranskalaista mikrobiologia Louis Pasteuria.

Keskuskampuksella on liki sata avointa luentoa ja tapahtumaa sunnuntaihin asti. Eri tieteenalojen tutkijat pohtivat sattumaa tieteen, ihmisen ja yhteiskunnan kehityksessä.

Ensimmäisiä luentoja keskiviikkona on Sattuma ja universumi. Maailmankaikkeuden siemenet ovat sattumasta syntyneitä, yliopistonlehtori Syksy Räsänen pohjustaa.

"Molekyylipuuron kehittyminen solulliseksi elämäksi on edennyt yhä uusien ja uusien satunnaisten tapahtumien kautta", Turun yliopiston dosentti Kirsi Lehto jatkaa luentotiivistelmässä.

Luennoilla pohditaan esimerkiksi virusten leviämistä, ilmastomuutoksen mekanismeja ja historian sattumia. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tuo pienoisplanetaarion yliopiston päärakennukseen.

Kampin kauppakeskuksessa tutkijat kertovat arkisten esineiden tieteellisistä taustoista keskiviikkona ja torstaina iltapäivällä.

Tieteen päivien ohjelma on osoitteessa tieteenpaivat.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!