Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmän verkkokalvo on luultua älykkäämpi

Verkkokalvo tekee neurotieteilijä Petri Ala-Laurilan mukaan mutkittaita laskutoimituksia, joiden ennen luultiin toteutuvan vasta aivoissa

Tiede
 
paul parker science photo library
Verkkokalvo on rakenteeltaan monimutkainen. Sillä on havaittu 60:ta hermosolutyyppiä.
Verkkokalvo on rakenteeltaan monimutkainen. Sillä on havaittu 60:ta hermosolutyyppiä. Kuva: paul parker science photo library

Oppikirjat vertaavat silmän pohjalla olevaa verkkokalvoa usein kameraan.

Vanhan tiedon mukaan verkkokalvo vain ottaa passiivisesti vastaan valon välittämää tietoa ja lähettää sen aivoihin käsiteltäväksi. Nyt vanha käsitys horjuu.

"Jos verkkokalvo olisi videokamera, se olisi ylivoimainen verrattuna ihmisen kehittämiin kameroihin. Alle puolen millimetrin paksuiseen kudokseen on pakattu hämmästyttävä laskentateho ja supertietokoneen suorituskyvyn ylittävä dynamiikka", selittää neurotieteilijä Petri Ala-Laurila.

Artikkeliin liittyvät

Ala-Laurila tutkii verkkokalvoja sekä akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa että biofysiikan apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa. Hän sai vuoden 2014 akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta.

"Verkkokalvo suorittaa valtavasti monimutkaisia neuraalisia laskutoimituksia, joiden aiemmin kuviteltiin tapahtuvan vasta aivoissa. Näköhermon tiedonvälityskapasiteetti on rajallinen, joten kuvainformaatiota pitää pitkälti käsitellä jo verkkokalvolla."

Hätkähdyttävä todiste verkokalvon "älystä" saatiin vuonna 2007.

Princetonin yliopiston silloiset tutkijat Greg Schwartz ja Michael Berry näyttivät salamanterin ja hiiren irrotetuille verkkokalvoille tasaisessa rytmissä valonvälähdyksiä, joihin verkkokalvon neuronit reagoivat säännönmukaisesti.

Sitten tutkijat jättivät yhden välähdyksen välistä – ja juuri sillä hetkellä, kun puuttuvan välähdyksen olisi pitänyt tulla, verkkokalvo lähetti aivan toisenlaisen, voimakkaan signaalin.

"Verkkokalvo kertoi aivoille, kun sen luomaan ennusteeseen tuli poikkeama. Ilmiö on sukua aivotutkija Risto Näätäsen jo 1970-luvulla aivojen tasolla löytämälle poikkeavuusnegatiivisuus-ilmiölle."

Verkkokalvo on hermostollisesti osa aivoja, mutta toimii itsenäisesti.

Irrotettu verkkokalvo jatkaa elatusnesteessä valoimpulssien käsittelyä ja sähköisten hermoviestien välitystä eteenpäin jopa vuorokausia. Sille voidaan laboratoriokokeessa näyttää visuaalisia ärsykkeitä, vaikkapa elokuvia.

"Jos verkkokalvolle näyttää luontoelokuvaa tai toimintaelokuvaa, verkkokalvo virittyy mitä ilmeisimmin eri tilaan, vaikka elokuvien kirkkaus olisi sama. Verkkokalvo siis optimoi toimintaansa kokemansa kuvahistorian perusteella", Ala-Laurila sanoo.

Klassisen oppikirjakäsityksen mukaan näin ei pitäisi käydä, mutta luulo on murtumassa.

Ala-Laurila ryhmineen tutkii hämäränäön äärirajoja.

Kun pimeässä laboratoriossa laukaistaan pieni valonväläys, fotonien herättämää signaaliketjua voidaan seurata verkkokalvon hermoradan läpi sauvasoluista aina gangliosoluihin, mistä lähtee näköhermo aivoihin.

"Tunnistamme jokaisen neuronin tässä hermoverkossa ja voimme mitata signaalit yksittäisten valokvanttien tarkkuudella", Ala-Laurila kertoo.

Kuuttomana kirkkaana yönä saatamme erottaa himmeän tähden, vaikka siitä tulisi silmiimme vain pari fotonia eli valokvanttia. Olemme tottuneet näköaistimme suorituskykyyn emmekä osaa hämmästellä sitä.

Valoherkkyyden saavuttamiseksi yhteen sauvasoluun on pakkautunut miljardi valoherkkää näköpigmenttimolekyyliä.

Näköherkkyyden rajalla toimiva gangliosolu kerää signaalinsa tuhansista sauvasoluista.

Pulmana on hermojärjestelmän oma kohina. Joskus näköpigmenttimolekyylit aktivoituvat lämmön vaikutuksesta vahingossa ja lähettävät väärän viestin.

Keskimäärin yksittäiselle näköpigmentille vahinkoja sattuu vain kerran 2 000 vuodessa. Mutta koska niitä on valtavasti, gangliosoluihin on koko ajan tyrkyllä epämääräistä hälyä.

Miten verkkokalvo erottaa oikeat viestit omasta kohinastaan?

Ala-Laurila ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Fred Rieke löysivät hiljattain vastauksen verkkokalvon signaaliradan viimeisestä synapsista, tappibipolaarisolun ja gangliosolun välistä. Synapsi kerää signaaleja tuhannesta sauvasolusta.

Synapsi lähettää hermoimpulssin eteenpäin vain silloin, kun vähintään kaksi sauvasolua viestivät lähes yhtä aikaa – alle 0,1 sekunnin sisällä – pyydystäneensä fotonin. Muut impulssit pysähtyvät tähän synapsiin.

"Synapsi on kuin hermoverkon portsari. Se päästää läpi yhdessä saapuvat signaalit, jotka todennäköisesti edustavat fotoneja. Samalla se torjuu yksittäiset impulssit, jotka todennäköisemmin ovat neuraalista kohinaa", Ala-Laurila sanoo.

"Näin synapsi vahvistaa tehokkaasti olennaisia signaaleja ja torjuu kohinaa. Toisaalta vain yhteen sauvasoluun tullut aito fotoniviesti menetetään. Se hinta varmuudesta pitää maksaa."

Kun verkkokalvon toiminnot opitaan tuntemaan syvemmin, niitä matkimalla voidaan kehittää laitteita pimeänäköön.

Eniten hyötyy aivotutkimus.

"Jos hermostosta löytyy perusmekanismeja yhdestä paikasta, niitä on todennäköisesti muuallakin. Aivojen hermoverkot saattavat huolehtia viestinkuljetuksen laadusta ja torjua kohinaa herkkyytensä rajoilla samalla tavoin kuin verkkokalvo. Muualla aivoissa vain ei vielä päästä vastaavaan mittaustarkkuuteen", Ala-Laurila sanoo.

Aivot koostuvat noin 100 miljardista hermosolusta. Aivojen yksittäisiä funktionaalisia hermoverkkoja on liki mahdotonta tunnistaa.

Sen sijaan verkkokalvon hermoverkossa pystytään tunnistamaan jopa kaikki jonkin neuraalisen laskutoimituksen suorittamiseen osallistuvat neuronit.

Jos verkkokalvolle näyttää elokuvan, nykyisin voidaan tietyissä tilanteissa mitata kokonaisen gangliosolupopulaation vasteet lähes jokaisen hermoimpulssin tarkkuudella. Tämä koodi sisältää absoluuttisesti kaiken aivojen tästä solutyypissä vastaanottaman informaation.

Ala-Laurila aikoo tehdä vielä joskus tälläisen kokeen:

"Tällöin olemme verkkokalvon avulla lähellä tilannetta, että voimme olla aivohakkereita, jotka pyrkivät murtamaan aivojen salakielen eli koodin."

Lähteet: Gollisch & Meister (2010): Eye Smarter than Scientists Believed: Neural Computations in Circuits of the Retina. Neuron. Elsevier.
Ala-Laurila & Rieke (2014): Coincidence detection of single-photon responses in the inner retina and the sensitivity limit of vision. Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!