Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sattuma ruokkii pelkoa

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Professori  Hille Koskelan miespuolinen ystävä oli kävelyllä pitkin Helsingin pimeitä, märkiä katuja. Hän oli pannut sateenvarjonsa kasaan ja läimi sillä ajatuksissaan kämmentään.

Mies havahtui, että edellä kulkenut yksinäinen nainen alkoi kiihdyttää vauhtiaan hätääntyneenä. Nainen koki sateenvarjolla läimineen kävelijän hyvin eri tavalla kuin tämä itse.

Se oli tyypillinen pelkoa luova sattuma, sanoo Turun yliopiston ihmismaantieteen professori Koskela.

"Tilanteessa ei ollut mitään rikollista, ei siihen viittaavaakaan. Silti nainen koki tilanteen ilmeisen uhkaavana. Ehkä hän alkoi välttää katuja iltaisin."

Uhkan kokeminen vaikuttaa käyttäytymiseen. Vaikka rikostilastot kertovat väkivallan vähenevän, kokevat monet kaupungin yhä uhkaavammaksi. Koskelan mukaan meidän kannattaisi miettiä, mihin pelkomme perustuvat. Pelkoa hyödynnetään kaupallisesti.

"Vartijoiden määrä on kasvanut valtavasti, vaikka rikosten määrä ei ole. Vartiointiliikkeet tekevät tulosta pelolla. Olisi hyvä pohtia, mitä uhkaa vastaan oikeastaan suojaudutaan. Onko kyse aidosta ilmiöstä vai annetaanko valta satunnaiselle pelolle?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!