Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Einsteinin yleiselle suhteellisuusteorialle on löydetty vain yksi käytännön sovellus

Tiede
 
Syksy Räsänen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Albert Einstein löysi yleisen suhteellisuusteorian. Einsteinin tavoitteena oli ymmärtää gravitaatiota, mutta hänen löytönsä mullisti käsityksemme ajasta, avaruudesta ja historiasta.

Suppea suhteellisuusteoria oli vuonna 1905 paljastanut, että aika ja avaruus ovat kietoutuneet erottamattomaksi kokonaisuudeksi, aika-avaruudeksi.

Yleinen suhteellisuusteoria osoitti, että aika-avaruus ei ole tapahtumien passiivinen näyttämö, vaan muovautuu niiden myötä. Aika kulkee eri tahtia eri paikoissa ja avaruus muuttuu ajan kuluessa. Aika-avaruus on siis erilainen eri kohdissa, kuin rypistetty paperiarkki. Gravitaatiossa on kyse siitä, että mitä enemmän ainetta jossain aika-avaruuden kohdassa on, sitä syvempi ryppy siinä on.

Ilman Aurinkoa maapallo kulkisi suoraan avaruudessa. Auringon massa vääntää avaruutta siten, että Maan rata kiertyy ellipsiksi. Vääntö vaikuttaa kaikkeen, mikä avaruudessa liikkuu, mukaan lukien valoon.

Oli maailmanlaajuinen sensaatio, kun teorian ennustama valon taipuminen Auringon lähellä havaittiin vuonna 1919. Lehtien etusivuilla julistettiin kuinka yleinen suhteellisuusteoria oli kumonnut vanhan maailmankuvan, muka tieteilijöiden äimistykseksi.

Toistaiseksi teorian ainoa käytännön sovellus on gps-paikannusjärjestelmä, joka perustuu juuri valon liikkeiden tarkkaan seuraamiseen. Maailmankuvan mullistus on sen sijaan ollut suurempi kuin kukaan saattoi arvata. Muutamassa vuodessa oivallettiin, että avaruus kokonaisuutena muuttuu ajassa, eli maailmankaikkeus laajenee.

Varhaisempina aikoina maailmankaikkeus oli pienempi, ja 14 miljardia vuotta sitten sen koko oli nolla: avaruudella ja ajalla on alku. Tämän hahmottaminen on johdattanut ymmärtämään sitä, kuinka maailmankaikkeus on käynyt läpi erilaisia vaiheita ja jatkaa kehitystään vielä kauan sen jälkeen kun ihmiskunnasta aika jättää.

Yleinen suhteellisuusteoria on tunnettu monimutkaisuudestaan, mutta se on perusteiltaan tinkimättömän yksinkertainen ja koreilemattoman kaunis. Teoria on haastettu lukuisia kertoja, mutta se on joka kerta osoittautunut kilpailijoitaan todemmaksi.

Yleinen suhteellisuusteoria ei silti ole täysin aukoton, koska se ei sovi yhteen kvanttifysiikan kanssa. Näiden kahden saumaton yhdistäminen on fysiikan Graalin malja, jota on etsitty vuosikymmeniä. Voi olla, että alkavalla vuosisadalla se löytyy ja näemme selainten etusivulla uutisen tutkijoiden tyrmistyksestä, kun käsitys ajasta ja avaruudesta kokee uuden vallankumouksen.

Syksy Räsänen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!