Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apina oppi peilailemaan itseään

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Reuters
Kiinalaisessa kokeessa reesusapina oppi katsomaan kasvojaan, kun niitä osoitettiin laserilla.
Kiinalaisessa kokeessa reesusapina oppi katsomaan kasvojaan, kun niitä osoitettiin laserilla. Kuva: Reuters

Toisin kuten ihmiset ja esimerkiksi simpanssit, reesusapinat eivät tajua peilin edessä katsovansa itseään. Kiinalaiset tutkijat kuitenkin pystyivät opettamaan reesusapinoita näkemään kasvonsa peilissä. Lisäksi koeapinat alkoivat tarkkailla kokeen loputtua peilistä muita kehonosiaan.

Aikaisemmissa kokeissa apinat oppivat katsomaan peilien avulla muita kohteita, mutta ne eivät näyttäneet tunnistavan itseään. Kun apinoille esimerkiksi pantiin värikäs täplä kasvoihin, ne eivät kosketelleet täplää tai tarkastelleet sitä peilin avulla. Tämä on eläinkokeissa yleinen itsetunnistuksen mittari.

Kiinalaistutkijat osoittivat peilin edessä ollutta reesusapinaa laserilla, joka aiheutti lievää ärsytystä. Apinat oppivat koskemaan laserilla osoitettua kohtaa kahdessa viikossa tai enintään viidessä. Ne oppivat koskettamaan merkkejä, vaikka ne eivät aiheuttaneet ärsytystä. Apinat koskettelivat täplää ja nuuhkivat sormiaan kuin pohtien, mitä naamassa mahtaakaan olla.

Aivosairauksista tai aivojen häiriöistä kärsivien ihmisten ymmärrys itsestä voi kadota. Kiinalaistutkijat pohtivat, että ehkä tällaisista sairauksista kärsiviä ihmisiä voi harjoittaa näkemään itsensä. Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!