Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhukset voivat olla tie ulos talousjärjestelmästä, joka tuhoaa maapalloa

Nykyisten sukupolvien vauraus on rakennettu edellisten sukupolvien saavutusten päälle, Jani Kaaro kirjoittaa.

Tiede
 

Mitä jos Bill Gates olisi syntynyt pieneen kylään Ugandassa?

Entä jos Warren Buffett olisi syntynyt paimentolaistelttaan Tsukotkassa?

Olisiko heistä tullut sellaisia ihailtuja bisnesneroja kuin he ovat nyt? Ei tietenkään.

Jos Bill olisi selvinnyt lapsuuden infektiotaudeista ja välttynyt aidsilta, hän olisi saanut elantonsa todennäköisesti kahvinviljelystä. Jos kuningas vodka ei olisi tehnyt Warrenista alamaistaan, hän olisi voinut saada työpaikan kaivoksesta tai jatkaa isänsä työtä poromiehenä.

Gates ja Buffett ovat itse tietoisia tästä asiasta.

"Saan kiittää yhteiskuntaa erittäin merkittävästä osasta omaisuuttani", Buffett on sanonut.

Gates puolestaan on muistuttanut:

"Menestys on seurausta siitä, että on syntynyt maahan, jossa valtio tukee koulutusta ja tutkimusta, jossa on järjestyneet markkinat ja jossa yksityinen sektori hyötyy valtavasti julkisista investoinneista. Jos joku väittää, että hän on rikastunut Yhdysvalloissa hyötymättä julkisista panostuksista, se on pelkkää uhoa."

Vaurautemme lähteet ovat meille pääasiassa annettuja. Sen pohjana ovat resurssit, joita emme ole tehneet itse: mineraalit, energia, maaperä, joet, valtameret, biomassa, eläimet. Niiden päälle tulee sukupolvien uurastus, jolla näitä resursseja on opittu hyödyntämään yhä tehokkaammin.

Isoisäni isä teki raskaampaa työtä ja pidempää päivää kuin minä, mutta hän oli minua köyhempi. Se ei johdu siitä, että olisin millään tavalla tehokkaampi tai parempi kuin isovaari, vaan minun tuottavuuteni saa nosteensa yhteiskunnan tuottavuuden yleisestä noususta.

Minä hyödyn kehittyneistä teollisuuslaitoksista, maanteistä, rautateistä ja lentoliikenteestä, jotka ovat syntyneet kollektiivisilla ponnistuksilla ja usein suurilla julkisilla panostuksilla. Tietokone, jolla kirjoitan sekä internet ja satelliitit, joiden kautta viestimme, ne kaikki unelmoitiin aikoja sitten ja niiden toteuttaminen on vaatinut sukupolvien työn.

Olen hyötynyt kirjoista, jotka ovat opettaneet minua, ideoista, joihin olen tutustunut ja kulttuuriperinnöstä, jonka menneet polvet ovat jättäneet.

Minä ratsastan menneiden sukupolvien työn aallonharjalla. Suurin osa siitä, mitä yksittäinen ihminen täällä voi saavuttaa, on pitkälti kiinni siitä, mitä on tehty häntä ennen. Mitkä tahansa yksilölliset saavutukset kalpenevat näiden kollektiivisten saavutusten rinnalla. Mitä tehokkaammaksi yhteiskunnan tuottavuus kasvaa, sitä vähäisemmäksi yksittäisten ihmisten panos suhteessa kutistuu.

Filosofi  John Stuart Mill ymmärsi tämän sanoessaan, että koska ihminen hyötyy yhteiskunnan tuottamasta kokonaishyvästä, menneiden polvien panoksesta, hänen pitäisi palauttaa osa työnsä tuotosta yhteiskunnalle. Jos joku on rikas, se tarkoittaa, että hän on hyötynyt muita enemmän, ja siksi hänen täytyy palauttaa enemmän.

Siinä perintöveron henki laajasti ymmärrettynä.

Miltä tämä kaikki siis näyttää sen perinnön valossa, jonka olemme itse saamassa?

Tämän päivän vanhukset syntyivät yhteiskuntaan, joka oli monella tavalla turvaton. Kun minä synnyin 1970-luvulla, se oli jo naurettavan turvallinen, kiitos niiden vanhenevien ihmisten, jotka rakensivat tämän hyvinvointivaltion. He loivat yhteiskunnan, jossa moni on voinut vaurastua – ja vaurastuu edelleen – yli oman tarpeensa ja jossa ihmisillä on mahdollisuus elää entistä pidempään.

Nyt me, heidän lapsensa, näytämme olevan kovin hämmentyneitä tämän pitkäikäisyyden edessä. Kun media julistaa, että "yhä useampi suomalainen elää satavuotiaaksi", tervehdimme uutista ilolla. Asiantuntijat kommentoivat sitä kuin se olisi suurin saavutuksemme. (Ehkä se onkin!)

Mutta kun vanhempamme oikeasti elävät vanhoiksi ja tarvitsevat apua, puheen sävy muuttuu. Vanhukset saavat kuulla olevansa kuluerä. Julkinen sektori luhistuu heidän painonsa alle.

Pitäisikö meidän vihdoin päästä itsemme kanssa sopuun siitä, ovatko nämä pitkäikäiset ihmiset suurin saavutuksemme vai pahin painajaisemme, ja tehdä johtopäätökset.

Jos he ovat painajainen, miksi ylipäänsä tehdä investointeja, jotka tekevät meistä näin pitkäikäisiä.

Jos he ovat suurin saavutuksemme, eikö meidän pitäisi maksaa se vero, jonka he tarvitsevat, kaikesta, mistä olemme hyötyneet.

Vanhukset voivat olla tie ulos talousjärjestelmästä, joka tuhoaa maapalloa ja syöksyy kurimukseen toistuvissa kriiseissä. Vanhukset eivät kuluta paljon. Kun maapallon väestö harmaantuu, kulutustavaroiden kysyntä vähenee. Kun tavaroita myydään vähemmän, työpaikat vähenevät ja talous laskee.

Japanissa väestön ikärakenne on jo niin vanhusvoittoinen, että maan talous on laskenut vuosia. Sijoittajat ovat jo varoitelleet, että nykymenolla Japani ei tule selviämään valtionvelastaan. Sitä on pelkästään Yhdysvalloille 1,1 biljoonaa dollaria. Sen rinnalla Kreikan velat ovat nappikauppaa.

Japanin tilanne on äärimmäinen, mutta jotakin samanlaista on ennen pitkää edessä monessa länsimaassa. Vanhukset kaipaavat enemmän aikaa, juttuseuraa, ystäviä, lapsiaan ja lastenlapsiaan kuin tietokoneita tai älypuhelimia.

Jos koskaan olette miettineet, että jatkuvaan kasvuun ja kulutukseen perustuva talous ei ole mahdollinen ja että sen tilalle tarvittaisiin jotakin inhimillisempää ja ekologisesti kestävää, eikö tässä ole mahdollisuutemme?

Ehkä viimeinen mahdollisuutemme.

Ehkä vanhukset eivät ole ongelma, vaan ratkaisu, joka saa yhteiskunnan uudistumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!