Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Osa vastusti sähköiskujen antamista tuntemattomille klassikkokokeessa

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Rue des Archives
Sähköiskun antajat (vasemmalla) vastustelivat Milgramin kokeessa monella tapaa. He eivät halunneet totella käskyä heti.
Sähköiskun antajat (vasemmalla) vastustelivat Milgramin kokeessa monella tapaa. He eivät halunneet totella käskyä heti. Kuva: Rue des Archives

Psykologi  Stanley Milgramin koe sähköiskuilla on sosiaalipsykologian klassikkoja. Kokeessaan 1960-luvun alussa Milgram määräsi koehenkilöitä antamaan yhä kovempia sähköiskuja koehenkilöille, joita he eivät tunteneet.

Useimmat tottelivat. Milgram väitti löytäneensä kokeen avulla ihmisen pimeän puolen. Nyt näyttää siltä, että kaikki eivät totelleetkaan kokeen johtajaa Milgramia ihan orjallisesti. Sosiologian opiskelija Matthew Hollander tutki huolellisesti kokeesta tallennettuja ääninauhoja Wisconsin–Madisonin yliopistossa. Tutkimuksen julkaisi British Journal of Social Psychologyn verkkoversio.

Hollander tutki yli sadan Milgramin kokeeseen osallistuneen puhetta ja ääntelyä. Koehenkilöitä oli yli 800. Hän löysi eri tapoja, joilla sähköiskujen antaja vastusteli määräystä.

Koehenkilö käytti epäröiviä lauseita. Nauhoilta kului myös nurinaa ja ähkinää. Osa viivytteli puhumalla sähköiskun saajalle. Osa naurahti epäluontevasti. Osa hiljeni täysin.

Milgram luokitteli tottelemattomiksi kaksi kolmasosaa kaikista. Mutta myös tottelevaiset vastustelivat. Ryhmien ero oli siinä, kuinka ajoissa ja kuinka monipuolisesti he nurisivat.

"Se ei ollut sokeaa tottelevaisuutta", sanoo Douglas Maynard. Hän johtaa keskustelun tutkimuksen yksikköä Wisconsin–Madisonin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!