Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeesusliskon vesijuoksu

Tiede
 
Bence Mate Nature Picture Library
Vihreä basiliski, Basiliscus plumifrons, pinkoo metrikaupalla vetten päällä. Laji elää Väli-Amerikassa.
Vihreä basiliski, Basiliscus plumifrons, pinkoo metrikaupalla vetten päällä. Laji elää Väli-Amerikassa. Kuva: Bence Mate Nature Picture Library

Euroopassa mietitään taas, saako profeettaa kuvata lehdessä ja miten. Eläinten nimistössä uskonnolliset ja loukkaavat nimet on kielletty. Niinpä ilkikurinen kuoriaistutkija ei saisi nimetä vaikkapa uutta kähmäkorvakärsäkkään alalajia muhammediksi.

Jeesus on kyllä saanut nimikkoeläimen. Basiliskeja kutsutaan amerikoissa yleiskielessä jeesusliskoiksi, sillä ne juoksevat veden päällä takajaloillaan.

Nuoret basiliskit voivat pinkoa yli kymmenen metriä ennen kuin vauhti loppuu ja matka jatkuu uiden. Aikuiset pysyvät pinnalla viitisen metriä.

Basiliski hyödyntää juostessaan veden pintajännitystä. Liskon varpaiden välinen kalvo lisää kosketuspinta-alaa, ja kun basiliskin jalka läpsähtää veteen, se muodostaa ilmataskun. Lisko saa lisää tukea polkemalla jalkojaan hieman sivuttain. Sen meno on villin näköistä ja ripeää. Vauhti kiihtyy jopa yli kahdeksaan kilometriin tunnissa.

Jeesuslisko on vain lisänimi, mutta poliitikkoja on ikuistettu taksonomiaankin. Adolf Hitlerin nimikkoeläin Anopthalmus hitleri on sokea, ruskea kuoriainen, joka asuu Sloveniassa Helvetti-nimisessä luolassa.

Yhdysvaltojen entistä johtoa taas on kunnioitettu kolmella limasieniä syövällä sienipallokaskuoriaisella: Agathidium bushi, cheneyi ja rumsfeldi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!