Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi nivelet naksuvat?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Jacopin BSIP
Nivelet naksuvat, kun nivelkapselin umpinaisen pussin painevaihtelee.
Nivelet naksuvat, kun nivelkapselin umpinaisen pussin painevaihtelee. Kuva: Jacopin BSIP

Helmi Köykkä, 11

Naksahtelua voi kuulua täysin terveestä nivelestä. Äänet johtuvat usein siitä, että nivelkapselin umpinaisen pussin paine vaihtele. Pussi ulottuu luusta toiseen.

Joillakin ihmisillä on tapana naksutella tahallaan. He vetelevät sormien niveliä. Tämä naksuminen johtuu myös nivelkapselin paineen muutoksista.

Joskus ääni voi tulla myös normaalista nivelten liikkumisesta.

Nivelen naksuminen voi olla merkki nivelen sairaudesta. Esimerkiksi polvinivelkierukan vamma voi oirehtia naksumalla. Myös leukanivel saattaa naksahdella, jos se liukuu paikaltaan huonoon asentoon.

Nivelrikon ensioire voi olla naksumista tai yksittäisiä napsahduksia, rahinaa tai paukahduksia. Naksumisen syynä saattavat olla nivelruston vauriot, polven nivelsiteiden pettäminen, nivelkapselin löysyys ja nilkan tai olkanivelten vammat. Jos nivelten lähellä on jänteen paksuuntuma tai jännetulehdus, voi sekin aiheuttaa naksahtelua.

Jos nivel ainoastaan naksahtelee eikä muita merkkejä sairaudesta tai vammasta ilmaannu, ei yleensä ole syytä huoleen. Muissa tapauksissa on syytä käydä lääkärin vastaanotolla.

Olavi Airaksinen
fysiatrian dosentti, ylilääkäri
Kuopion yliopistollinen sairaala

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!