Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Salo yrittää ratkoa yhtälöitä, joita on selvitelty vuosikymmeniä

Tiede
 
Mari Heikkilä
Petteri Kivimäki
Oma rauha. Mikko Salo ratkaisee vaikeaa matemaattista yhtälöä kahvilassa Jyväskylässä. Ympäristö antaa tilaa luovuudelle.
Oma rauha. Mikko Salo ratkaisee vaikeaa matemaattista yhtälöä kahvilassa Jyväskylässä. Ympäristö antaa tilaa luovuudelle. Kuva: Petteri Kivimäki

Mitä yhteistä on maapallon rakenteella, näkymättömyysviitalla ja lääketieteen kuvantamisen keinoilla?

Matemaatikko Mikko Salo. Hän tutkii niitä kaikkia.

"Kyse on inversio-ongelmista eli käänteisongelmista. Ne ovat ongelmia, joita tulee tyypillisesti esimerkiksi kuvantamismenetelmissä. On tuntematon kappale, jonka sisältä halutaan tietoa sitä rikkomatta", Salo selittää.

Kuka

Käänteisten pulmien tutkija

 Mikko Salo syntyi Oulussa 1979.

 Valmistui 2001 Oulun yliopistosta ja väitteli 2004 Helsingin yliopistossa.

 Sai Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) arvostetun Starting Grant -rahoituksen 2012 ja aloitti Jyväskylän yliopiston matematiikan professorina 2013, 34-vuotiaana.

 Tutkii inversio- eli käänteisongelmia. Tutkimuksesta on hyötyä muun muassa lääketieteellisessä kuvantamisessa.

 Sai joulukuussa 2014 Suomalaisen Tiedeakamian Väisälän palkinnon. Kansainvälinen inversioalan Calderón-palkinto 2013, Suomen Akatemian palkinto tieteellisestä rohkeudesta 2011 sekä useita muita palkintoja.

Ihmiskehoa esimerkiksi ei useimmiten voi tutkia suoraan leikkelemällä tai porailemalla.

Ratkaisu on, että ihmiskehon läpi lähetetään röntgensäteitä. Koska eri kudokset päästävät säteilyä lävitseen eri tavoin, voidaan säteilymittausten avulla piirtää kuva elimistöstä.

Maapallon rakenteen tutkimisessa auttavat maanjäristykset. Samalla tavoin kun röntgensäteet kertovat ihmiskehosta, järistysmittaukset kertovat maapallon sisuksista. Tarvitaan vain matemaattinen malli.

Näitä malleja Jyväskylän yliopiston professori Salo tutkii.

"Tämä on yksi matematiikan kauneus. Taustalla olevat periaatteet ovat niin universaaleja, että ne pätevät moneen tilanteeseen yhtä aikaa. Kyse voi olla ihmiskehosta tai maapallosta."

Myös näkymättömyyden tutkimus liittyy Salon aihepiiriin.

"Kuvantamismenetelmissä halutaan tehdä mittauksia pinnalla, jotta saadaan selville, mitä on sisällä. Näkymättömyysviitan avulla puolestaan halutaan piilottaa se, mitä on sisällä."

Tavoite on siis saada valonsäteet kiertämään näkymättömyysviitan pinnalla siten, että sen alla olevaa esinettä ei näy. Sitä tutkitaan maailmalla.

Salo sai joulukuussa Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinnon, joka jaetaan vuosittain muutamalle ansioituneelle tutkijalle.

"Matematiikassa on joukko kysymyksiä, jotka ovat olleet avoinna jo pitkään. Ihmiset ovat yrittäneet ratkaista niitä, mutta eivät ole onnistuneet. Olen yrittänyt miettiä tällaisia kysymyksiä ja saavuttanut joitain edistysaskelia."

Tunnettu esimerkki sitkeästä matemaattisesta pulmasta on Fermat'n suuri lause. Tutkijat yrittivät ratkaista sitä yli kolmesataa vuotta. Vuonna 1995 brittitutkija Andrew Wiles todisti sen seitsemän vuoden työn jälkeen.

Salon nyt pohtimaa seismisten mittausten ja maapallon rakenteen pulmaa on tutkittu yli sata vuotta.

Kun tiedetään maanjäristyksen paikka ja aika, jonka järistysaalto kulkee maapallon läpi toiseen pisteeseen, voidaanko määrittää äänennopeus maapallon sisällä? Jos äänennopeus voidaan määrittää, se kertoo maapallon rakenteesta.

Salo työskentelee tyypillisesti yhtenä tai kahtena päivänä viikossa jyväskyläläisissä kahviloissa.

"Tämä on luovaa työtä. Pitää kokeilla aina kaikenlaisia uusia ideoita varsinkin vaikeisiin ongelmiin, joihin tunnetut menetelmät eivät pure. Se vaatii tietyn ilmapiirin ja rauhan."

Työpaikallaan hän ohjaa ryhmäänsä ja opettaa. Tutkimusta Salo tekee kahviloiden lisäksi lähinnä kotona.

"Yö on minulle kaikkein luontevin aika. Silloin ei ole häiriöitä. Kukaan ei soita."

Salo on joutunut miettimään elämänrytmiään, sillä hänellä on kaksi pientä lasta. "Kun lapset ovat sylissä, ajatukset irtoavat matemaattisista ongelmista."

Salon työvälineet ovat kynä ja paperi. Niiden avulla hän pyörittelee matemaattisia konsteja, joiden avulla hän muokkaa pulmallisia yhtälöitä.

Salon julkaisuissa on tyypillisesti aina mukana joku ulkomainen kollega. Kollega on voinut löytää oikopolun eli matemaattisen keinon, joka voi tuoda ratkaisun lähemmäs.

Vaikka Salon työ saattaa kuulostaa arkimaailmalle etäiseltä, inversion tutkimimsesta on käytännön hyötyä.

"'Esimerkiksi lääketieteellisen kuvantamisen tarkkuutta pystytään parantamaan yllättävän paljon matemaattisin keinoin. Potilaan saamaa röntgensäteilyn määrää voidaan huomattavasti vähentää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!