Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hevosvetoinen Suomi

Tiede
 

Suomi liikkui monta sataa vuotta hevoskyydillä vakaasti, mutta hitaasti. Itsenäinen ja itsepäinen suomenhevonen olikin mainio kulkuneuvo. Se asteli varmoin jaloin surkeilla teillä, kivisillä poluilla, lumessa ja mudassa, jyrkissä mäissä.

Hevosia, jotka löysivät perille jopa sakeassa pyryssä ja pimeässä, kutsuttiin tiennoutajiksi.

Jo 1500-luvulla harvaan asutussa Suomessa toimi jonkinlainen kyytilaitos. Vähitellen kehittyi matkustavaisia majoittavien kestikievarien verkosto. Niitä palvelivat lähitalojen talonpojat, jotka hevosillaan kuljettivat vuorotellen kulkijoita.

1890-luvulla hevoskyyti maksoi 16 penniä kilometriltä, nykyrahassa noin 70 senttiä. Tuolla hinnalla ei voi odottaa kovin suurta mukavuutta, totesi Zachris Topelius.

Palvelua tarjottiin herrasväelle. Elias Lönnrot olisi halunnut palata runonkeruumatkaltaan Hämeenlinnaan arvokkaasti, mutta kestikievari ei antanut hänelle hevosia. Maisteri marssi.

Se saattoi olla nopeampi konsti. Hevoskyydillä pääsi yleensä kymmenen kilometrin tuntivauhtia. Piti juoda, syödä, levätä, availla veräjiä ja pelätä rosvoja. Päivämatkaa kertyi kolmisenkymmentä kilometriä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!