Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuumuus uhkaa hajottaa Merkuriusta kiertävän Messenger-luotaimen

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Nasa
Merkuriuksen pinta on nyt täysin kartoitettu.
Merkuriuksen pinta on nyt täysin kartoitettu. Kuva: Nasa

Planeetta Merkuriusta on jo lähes neljä vuotta kiertänyt luotain ja satelliitti Messenger. Se kartoitti ensi kertaa kokonaan Aurinkokuntamme sisimmän planeetan pinnan.

Nasa lähetti Messengerin Merkuriukselle 3. elokuuta 2004. Se asettui Merkuriuksen satelliitiksi maaliskuussa 2011 ja on kiertänyt planeetan jo yli 3 300 kertaa. Luotaimen heliumkaasulla toimivan moottorin polttoaine ehtyy kuitenkin pian. Ajoainetta poltetaan 21. tammikuuta vielä 120 sekuntia. Sen ansiosta Messenger kohoaa radallaan vielä kerran 80 kilometriä.

Messenger kiertää ennen kohotusta hetken hyvin lähellä planeetan pintaa. Jos kiertorata laskee alle 26 kilometriin planeetan pinnasta, voi satelliitin laitteiden lämpö kohota 185 asteeseen celsiusta. Siinä kuumuudessa Messengerin metalliset juotteet saattavat hajota.

Lähilennon aikana Messenger kerää tietoja Merkuriuksen painovoimakentästä ja kraattereista. Huhtikuun jälkeen Messenger murskautuu Merkuriuksen pintaan.

Luotaimen tuhosta saadaan lisää tietoa vasta 2024, kun Euroopan avaruusjärjestön Esan luotain BepiColombo saapuu kuumalle sisäplaneetalle, kertoo New Scientist.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!