Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testaa tietosi hevosista HS:n visassa

Puurtaja, sotajuhta ja rakas toveri – sitä kaikkea on suomenhevonen

Monipuolinen suomenhevonen sai lämpimästi kirjoitetun ja kauniisti kuvitetun suurteoksen

Tiede
 
eRKKI kIVIRANTA SA-kuva
Moni hevonen haavoittui sodassa, osa palasi kotiin aliravittuna ja väsyneenä. Korvansa menettänyt hevonen on kuvattu Uhtualla 1942.
Moni hevonen haavoittui sodassa, osa palasi kotiin aliravittuna ja väsyneenä. Korvansa menettänyt hevonen on kuvattu Uhtualla 1942. Kuva: eRKKI kIVIRANTA SA-kuva
Arvio: kirjat
Suomenhevonen. Arjen sankari. Päätoimittaja Sari Savikko. Amanita 2014. 447s. Tuhannen kappaleen numeroitu painos.

Suomenhevonen. Arjen sankari on ihana kirja. Luin sen läpi pala kurkussa, jopa perusteellisen raviurheilun historian, josta en ole kiinnostunut. Tiedän, etten ole ainoa, joka on teoksen äärellä liikuttunut.

Se mikä koskettaa, on tietenkin aihe. Liinapolle herättää sympatiaa pelkällä olemuksellaan. Ja kuinka paljon se on meidän hyväksemme tehnyt!

Kansantalous kävi 1800-luvulla hevosvoimalla: Hevoset puursivat pelloilla, metsissä ja taajamien työmailla sekä kuljettivat kaupan ja teollisuuden kuormia. Ne kantoivat ja vetivät ihmisiä. Keskiajalta pitkälle 1900-luvulle suomalaiset liikkuivat hevospelillä, kun eivät kävelleet.

Hevoset palvelivat isänmaata myös sodissa. Talvisotaan pakko-otettiin yli 70 000, jatkosotaan yli 60 000 hevosta. Melkein joka neljäs jäi sille tielleen.

pEKKA kYYTINEN SA-kuva
Vapaaehtoinen "raivaustyttö" työskenteli Neuvostoliitolta vallatulla alueella jatkosodan aikana. Pellot oli saatava nopeasti tuottamaan, koska Suomi kärsi elintarvikepulasta. Kaikki kirjoitukseen liittyvät kuvat ovat teoksesta Suomenhevonen. Arjen sankari.
Vapaaehtoinen "raivaustyttö" työskenteli Neuvostoliitolta vallatulla alueella jatkosodan aikana. Pellot oli saatava nopeasti tuottamaan, koska Suomi kärsi elintarvikepulasta. Kaikki kirjoitukseen liittyvät kuvat ovat teoksesta Suomenhevonen. Arjen sankari.

Yhdeksällä asiantuntevalla kirjoittajalla on suomenhevosesta kirjaimellisesti painavaa sanottavaa – noin kolmen kilon verran.

Kertomista riittää, koska aiheena on ainutlaatuisen monipuolinen hevosrotu.

Suomenhevonen soveltuu niin juhdaksi kuin ratsuksi ja juoksijaksikin. Se on maailman siroimpia ja nopeimpia kylmäverisiä, eli peltotöihin ja taakkojen kiskomiseen kehitettyjä hevosia.

Se vetää painoonsa nähden suurempia taakkoja kuin muodoltaan jykevämmät rodut. Kirjassa julkaistun rotumääritelmän mukaan sillä on myös miellyttävä luonne: yhteistyöhaluinen, pyrkivä, nöyrä, tosissaan yrittävä, rauhallinen ja rehellinen.

Sieltä täältä teoksesta voi poimia hellyyttäviä kehuja.

Kotoisen pienhevosen intelligenssi on harvinaisen suuri, luonnehti kansatieteilijä Kustaa Vilkuna vuonna 1958.

Hän kiittää etenkin Rymättylän saaristotalonpoikien hevosia. Kun jää alkaa ratista niiden jaloissa, ne eivät suinkaan ryntää pelokkaasti juoksuun, vaan vaihtavat tyynesti tasaisiin keveisiin askeliin. Näin ne selviävät rysähtämättä hyiseen veteen.

Artikkeliin liittyvät

Vuonna 1917 Ernst Lampén kuvasi suomenhevosen karvoitusta epätavallisen vaihtelevaksi. Siinä välkkyy "melkein kaikkia muita värivivahduksia paitsi viheriäistä".

Mistä noin mainio eläin on peräisin?

Idästä ja etelästä, arvelevat geenitutkijat. Dna-merkkianalyysin perusteella suomenhevosen lähimmiltä sukulaisilta vaikuttavat jakutian-, mongolian-, mezen- ja eestinhevonen.

Koska omaa maatiaistamme ei tiedetä risteytetyn jakutialaisten eikä mongolialaisten kanssa, roduilla on yhteisiä esi-isiä.

Suomessa ei ole elänyt villihevosia. Sitä, milloin ihminen toi hevosen Suomeen, ei tarkkaan tiedetä. Vanhin täältä löytynyt kesyhevosen leukaluu on pronssikaudelta, eli ainakin 2 500 vuotta vanha.

Jo keskiajalla hevosia kasvatettiin sen verran, että niistä tuli tärkeä vientituote. Tämä käy ilmi tulli- ja kauppaluetteloista ja siitä, että vuonna 1347 kuningas Maunu Eerikinpoika kielsi alle kahdeksanvuotiaiden ja yli neljän markan hintaisten hevosten myymisen ulkomaille.

Suunnitelmallinen hevosjalostus alkoi vasta 1800-luvulla. Tuolloin lehtikirjoituksissa kiisteltiin, pitäisikö kotimaista rotua parantaa vieraalla verellä. Esimerkiksi ristisiitos norfolkhevosen kanssa oli tuonut jälkeläisille oikullisen ja juonikkaan luonteen, varoitti eläinlääkäri Ludwig Fabritius.

Risteytyskokeilut jäivät niin satunnaisiksi, että suomenhevonen on hyväksytty EU:n suojelemaksi alkuperäisroduksi.

Amanita
Jean Baptiste Le Princen piirros 1700-luvulta on ensimmäinen näköisyyteen pyrkivä kuva pienestä suomalaisesta hevosesta.
Jean Baptiste Le Princen piirros 1700-luvulta on ensimmäinen näköisyyteen pyrkivä kuva pienestä suomalaisesta hevosesta.

Ison osan sivuista täyttävät hyvin valitut, kymmenistä lähteistä etsityt kuvat.

On hauska nähdä, miltä näytti kuuluisa kantaori Kirppu (1879–1906), ja lukea, miten eläinlääkäri Fabritius sitä ylisti:

"Se oli suomalaista rotua, vankkarakenteinen, terästä kokonaan ja uhkuen pohjoismaista sitkeyttä ja jäntevyyttä; rinta leveä kuin jalopeuran."

Suomen ravurikannan onneksi Kirppu oli myös ahkera astuja ja ehti saada 175 jälkeläistä.

Vanhoista valokuvista paistaa, miten läheinen oli hevosen ja sen omistajan suhde. Pysähdyttävässä, Uhtualla vuonna 1942 otetussa kuvassa upseeri ja sodassa korvansa menettänyt hevonen katsovat toisiaan.

Kotirintaman kuvissa hevosten kanssa esiintyvät naiset ja lapset. Kun miehet olivat siellä jossain, emäntien oli nopeasti opittava hevosmiestaitoja. Yhdenkin isännän kirje sisälsi ytimekkään ohjeen: "Ota se hevonen haasta ja ala tekemään sillä töitä."

Sivuilla on niin paljon otoksia taideteoksista, että kirja toimii läpileikkauksena siitä, miten hevosta on suomalaisessa kuvataiteessa käsitelty.

Margit Ticklén
Suomenhevonen hyppää hyvin, vaikka on kylmäverinen. Nauriskydön Zil ja Kaisa Nykänen kisaavat Niinisalossa vuonna 2009.
Suomenhevonen hyppää hyvin, vaikka on kylmäverinen. Nauriskydön Zil ja Kaisa Nykänen kisaavat Niinisalossa vuonna 2009.

Kansallishevosemme kulta-aikaa olivat sodanjälkeiset vuodet. 1950-luvun alussa hevosia oli peräti yli 400 000. Koneet ja maaltapako romahduttivat kannan.

Nykyisin suomenhevosia on parisenkymmentätuhatta, ja vuonna 2013 niille syntyi 1 151 varsaa.

Luvut paljastavat, että kyse on yhdestä maailman harvinaisimmista hevosroduista.

Se säilyy, jos sille on käyttöä. Tätä nykyä suomenhevosia juoksee raviradoilla ja yhä enemmän myös ratsastuskouluissa, mutta esimerkiksi metsätöissä niitä on Suomessa vain parikymmentä.

Suomenhevosen voisi pelastaa "green care", luonnonmukainen hoiva, kirjassa ehdotetaan.

Senhän se osaa.

Sortavalasta evakkoon joutunut Hilkka Sonninen muistelee teoksessa, kuinka haki apua yksinäisyyteen Impi-hevoselta: "Impi oli minulle äidin korvike, syliin se ei ottanut, mutta puhalteli tukkaani lämpimiä hevosen hönkäisyjään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!