Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asteroidi ohittaa Maan läheltä ensi maanantaina

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Asteroidi sujahtaa Maan ohi suhteellisen läheltä maanantaina 26. tammikuuta. Työnimen 2004 BL86 saaneen asteroidin läpimitta on noin puoli kilometriä.

Asteroidi kulkee Maan ohi noin 1,2 miljoonan kilometrin päästä. Maasta Kuuhun on noin 384 000 kilometriä, joten kivivuori on lähimmillään kolmisen kertaa niin kaukana kuin Kuu.

Ohilento ei juuri hetkauta Maan asukkaita. Se on kuitenkin lähin asteroidien ohitus pitkään aikaan. Seuraavan kerran asteroidi tulee lähemmäs, kun asteroidi 1999 AN10 ohittaa maapallon vuonna 2027.

"Tämä asteroidi ei aiheuta uhkaa maapallolle jatkossakaan. Se on se silti suhteellisen iso asteroidi ja kulkee nyt Maan läheltä. Niinpä se tarjoaa hyvän mahdollisuuden havainnointiin", sanoo Don Yeomans. Hän johtaa vielä tovin Nasan toimistoa, joka etsii ja tutkii Maan lähelle tulevia kohteita.

Asteroidi 2004 BL86 havaittiin ensi kertaa 30. tammikuuta 2004 Linear-hankkeessa, joka juuri etsi asteroideja.

Radioteleskoopit Kaliforniassa ja Arecibon ison radioteleskooppi Puerto Ricossa yrittävät saada asteroidista tutkakuvan. Asteroidin voi nähdä harrastelijakin vahvoilla kiikareilla tai pienellä kaukoputkella.

Asteroidit, kuten komeetat, ovat kuin aikakoneita ajalta, jolloin Aurinkokuntamme syntyi yli 4, 5 miljardia vuotta sitten. Nasa suunnittelee miehitettyä lentoa pienelle asteroidille.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!