Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääpiöplaneetta Ceresistä saatiin aiempaa tarkempia kuvia

Tiede
 
Helsingin Sanomat
nasa
Ceres näkyy yhä paremmin.
Ceres näkyy yhä paremmin. Kuva: nasa

Dawn-luotain on napannut yhä parempia kuvia kääpiöplaneetta Ceresistä. Dawnin kuvat tarkentuvat viikko viikolta, sillä luotain asettuu lopulta kiertämään Ceresiä 6. maaliskuuta.

Dawn ottaa silloin ensi kertaa lähikuvia kääpiöplaneetasta, jonka tähtitieteilijät löysivät jo vuonna 1801. Dawn kiertää Ceresiä peräti 16 kuukautta.

Dawn on ensimmäinen luotain, joka koskaan saapuu kääpiöplaneetan lähelle. Nyt julkaistut kuvat auttavat lennonjohtoa, kun se ohjaa Dawnia kohteeseen.

"Tunnemme Aurinkokuntamme jo varsin hyvin, mutta Ceresistä tiedämme vähän. Kohta tiedämme lisää", sanoo Nasan Marc Rayman, joka johtaa Dawnin lentoa Nasan Jet Propulsion laboratoriossa Kaliforniassa.

Tähän asti parhaat kuvat Ceresistä otti avaruusteleskooppi Hubble vuosina 2003 ja 2004. Jo tammikuun lopussa kuvien tarkkuus on parempi kuin niiden, jotka Hubble nappasi.

Ceres on asteroidivyöhykkeen suurin kohde Marsin ja Jupiterin välissä. Kääpiöplaneetan läpimitta on noin 950 kilometriä. Ceres koostunee enimmäkseen jäästä.

Dawn otti asteroidivyöhykkeellä jo yli 30 000 kuvaa vuosina 2011–2012. Kohteena oli asteroidi Vesta, joka on asteroidivyöhykkeen toiseksi suurin kappale. Asteroidi Vestan läpimitta on noin 525 kilometriä. Dawnista tulee ensimmäinen luotain, joka kiertää matkallaan kahta etäisen avaruuden kohdetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!