Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinko on nipin napin aisoissa pysyvä ydinpommi – sen aktiivisuus voi vaikuttaa jopa ihmisen elinikään

Tiede
 
SDO Nasa
Tammikuun puolivälissä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi kuvan vuoden ensimmäisestä rajusta Auringon purkauksesta.
Tammikuun puolivälissä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi kuvan vuoden ensimmäisestä rajusta Auringon purkauksesta. Kuva: SDO Nasa

Talvella on ikävä Aurinkoa, eikä ihme. Eteläisessä Suomessa se piipahtaa puoliltapäivin horisontin yläpuolella. Utsjoella se nousi taivaanrannan takaa viime viikolla ensimmäisen kerran sitten marraskuun lopun.

Aurinko tekee elämän mahdolliseksi maapallolla. Sen lämpö pyörittää valtavaa ilmastokoneistoa, joka säilyttää kotiplaneettamme elinkelpoisena.

Aurinko on kuitenkin muutakin kuin lämmittävä lähitähti, ja yhä arvoituksellinen.

Vastikään kerrottiin, että Auringon toiminta näyttää vaikuttavan jopa ihmisten elinikään. Noin yhdentoista vuoden jaksoissa vaihteleva aktiivisuus näkyi norjalaisissa vuosien 1676–1878 väestötilastoissa.

Auringon aktiivisen jakson aikana syntyneet kuolivat tilastollisesti keskimäärin viisi vuotta nuorempina kuin vähäisemmän aktiivisuuden aikana syntyneet.

Perusasiat Auringosta tiedetään. Se on painovoiman ansiosta nipin napin aisoissa pysyvä ydinpommi, joka syytää ympärilleen tappavaa säteilyä ja läpitunkevia hiukkasia.

Syvällä sen uumenissa vety-ytimet törmäilevät toisiinsa valtavassa paineessa ja huikeassa kuumuudessa.

Osa vety-ytimistä päätyy yhteen heliumin ytimiksi. Tässä fuusioreaktiossa osa aineesta muuttuu energiaksi.

Joka sekunti peräti neljä miljoonaa tonnia ainetta muuttuu säteilyksi.

Ydinfuusiossa vapautuva energia on lyhytaaltoista gamma- ja röntgensäteilyä. Se lähtee kohti Auringon näkyvää pintaa eli fotosfääriä.

Se on kerros, jossa Auringon aine eli plasma muuttuu ulospäin mentäessä läpinäkyväksi.

Valoa tutkimalla emme saa tietoa siitä, mitä Auringon sisällä tapahtuu juuri nyt.

Valohiukkasten eli fotonien matka ytimestä avaruuteen on pitkä ja vaikea. Ne törmäilevät muihin hiukkasiin ja luovuttavat energiaansa. Matkalla säteilyn aallonpituus pitenee.

Vasta kun fotonit vihdoin noin sadantuhannen vuoden kuluttua pääsevät avaruuteen, säteily on suurelta osin näkyvää valoa.

Onneksi fuusioreaktioissa vapautuu myös neutriinoja, olemattoman keveitä hiukkasia, jotka kiitävät liki valon nopeudella.

Neutriinot välittävät meille tietoa Auringon sisuksista, vaikka ne ovat meille kuin aaveita.

Auringon aine ei juuri hidasta neutriinojen etenemistä. Ne karkaavat avaruuteen vajaassa kolmessa sekunnissa. Yhdeksän minuuttia myöhemmin ne ovat jo Maan etäisyydellä.

Valtaosa neutriinoista pyyhältää koko maapallon läpi kuin se olisi tyhjä. Silloin tällöin yksittäinen neutriino silti jättää havaintolaitteisiin mitattavan jäljen.

Auringon uloimpia kerroksia on helpompi tutkia. Pinta eli fotosfääri, josta näkyvä valo on lähtöisin, vaikuttaa rauhalliselta. Ajoittain siellä täällä on tummia alueita, auringonpilkkuja.

Pilkkujen kohdalla voimakas magneettikenttä hidastaa plasman virtausta pystysuunnassa. Syvältä kumpuava kuuma aine jää pinnalle ja ehtii jäähtyä ympäristöä enemmän. Siksi auringonpilkut näyttävät tummilta, vaikka ovat hehkuvaa plasmaa.

Vähäisen aktiivisuuden jaksolla Aurinko voi olla puhtoisen pilkuton, mutta aktiivisella jaksolla pilkkuja voi olla sadoittain.

Yksi arvoituksista on Auringon kerrosten lämpötilan vaihtelu.

Fotosfäärin yllä olevassa kaasukehässä kromosfäärissä lämpötila kohoaa, ja sen yläpuolella oleva ulompi kaasukehä korona on vielä kuumempi.

Kromosfäärissä plasma liehuu magneettikentän tempomana sinne tänne. Korkeita kielekkeitä kurottaa avaruuteen. Nämä protuberanssit voivat olla satojentuhansien kilometrien mittaisia.

Nekin kalpenevat flare-leimahdusten rinnalla. Leimahduksessa voi vapautua energiaa 10 miljardia kertaa enemmän kuin Hiroshiman atomipommista.

Voimakkaasta flaresta voi sinkoutua hiukkaspilvi, joka Maahan osuessaan voi aiheuttaa revontulien ohella vahinkoa. Ellei Maalla olisi magneettikenttää, purkaukset tekisivät planeetastamme elottoman maailman.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!