Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen aikakausi ei ole vielä alkanut – ainakaan geologisessa ajanlaskussa

Lajimme muokkaa maapalloa kuin luonnonvoima. Virallinen geologinen ajanlasku ei silti vielä tunnusta ihmisen aikakautta – antroposeenia.

Tiede
 
Gaby Wojciech Westend61
Kaupungit peittävät yhä suuremman osan maapallosta. Kolmanneksi suurimmassa väestökeskittymässä Shanghaissa asuu 25 miljoonaa ihmistä.
Kaupungit peittävät yhä suuremman osan maapallosta. Kolmanneksi suurimmassa väestökeskittymässä Shanghaissa asuu 25 miljoonaa ihmistä. Kuva: Gaby Wojciech Westend61

Geologiassa asiat liikkuvat hitaasti. Mantereet vaihtavat paikkaa ja vuoret huuhtoutuvat mereen miljoonien vuosien aikana.

Melkein yhtä hitaasti liikkuu kansainvälinen tiedeyhteisö, kun se rukkaa geologista ajanlaskua.

Viisitoista vuotta on väitelty siitä, onko alkanut uusi vaihe maapallon historiassa, ihmisen aikakausi antroposeeni.

Artikkeliin liittyvät

Tutkijat pohtivat, onko ihmisen vaikutus maapallolla kasvanut jo niin valtavaksi, että sen jäljet näkyvät planeetalla miljoonien vuosien päästä.

Sanan antroposeeni pani liikkeelle vuonna 2000 Nobel-palkittu ilmastokemisti Paul Crutzen. Sen alkuosa tulee kreikan ihmistä tarkoittavasta sanasta anthropos. Termi on sittemmin vakiintunut, mutta tarkka määritelmä uupuu yhä.

"On kiistaton tosiasia, että ihminen on ottanut geologisen luonnonvoiman merkityksen maapallolla. Se edellyttää, että ihmisen tekosia tutkitaan samassa mittakaavassa kuin muiden voimien", sanoo Helsingin yliopiston ympäristögeologian professori Veli-Pekka Salonen.

Geologisen ajanlaskun mukaan elämme parhaillaan holoseenia, viimeisimmän jääkauden jälkeistä lämmintä ajanjaksoa, joka alkoi 11 500 vuotta sitten. Holoseeni on osa laajempaa kvartäärikautta.

Kvartäärikausi taas on viimeisin vaihe vielä pidemmässä kenotsooisessa maailmankaudessa. Se alkoi noin 66 miljoonaa vuotta sitten dinosaurusten hävittyä maapallolta.

Kenotsooisella ajalla planeettaa ovat muokanneet muun muassa nisäkkäiden nousu, Afrikan ja Intian mannerlaattojen törmääminen Euraasiaan, ilmaston viileneminen ja toistuvat jääkaudet.

Ja nyt ihminen. Myllerrämme maankuorta, patoamme jokia ja puskemme maan pinnalle aineita, jotka ovat piilotelleet syvyyksissä miljoonia vuosia.

Toimeliaisuutemme aiheuttaa globaaleja muutoksia, jotka vetävät vertoja mannerlaattojen törmäyksille.

"Ihminen on mitattavasti muuttanut maapallon toimintaa. Helpoiten se näkyy ilmakehän koostumuksessa", sanoo Helsingin yliopiston evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius.

Ilmeisimpiä antroposeenin merkkejä on ilmaston lämpeneminen lisääntyneiden kasvihuonekaasujen vuoksi.

Olemme vaikuttaneet myös maapallon säteilytasapainoon muokkaamalla lähes puolet mantereiden jäättömästä pinta-alasta viljelyksiksi, teiksi ja kaupungeiksi. Ne heijastavat Auringon säteilyä eri tavalla kuin luonnontilainen maasto.

Ihmisen suoran vaikutuksen ulottumattomissa on enää vain noin viidesosa maapallon pinta-alasta, lähinnä hyvin kylmät ja kuivat seudut.

Ihminen mullistaa myös maapallon eliöstöä levittämällä hyötykasveja ja kotieläimiä sekä hävittämällä villien kasvi- ja eläinlajien elinympäristöä. Lajeja katoaa jopa tuhat kertaa nopeammin kuin ennen ihmisen tuloa.

Joukkosukupuutto määritellään paleontologiassa siten, että 75 prosenttia lajeista kuolee sukupuuttoon. Siihen ollaan Forteliuksen mukaan matkalla.

"Ihmisen biosfääriin aiheuttama kokonaispakote nousee 50 prosenttiin lähivuosikymmeninä. Niillä vaiheilla alkaa käydä todennäköiseksi, että biosfäärissä tapahtuu systeemitason muutos, jossa jonka jälkeen aikaisemmat ennusteet eivät enää päde ja planeetan ekosysteemi siirtyy johonkin toiseen tilaan."

Systeemitason muutos voisi olla esimerkiksi merentutkija Jeremy Jacksonin ennustama "liman nousu". Jacksonin teorian mukaan ryöstökalastus, saastuminen ja ilmastonmuutos ovat palauttamassa valtameriä tilaan, jossa ne olivat ennen monisoluisia eliöitä.

Joukkosukupuutot eivät ole elämän historiassa poikkeuksellisia. Harvinaista on, että sellaisen aiheuttaa yksi ainoa eliölaji.

"Ihan ihmisen kaltaista tapausta tiede ei tunne, mutta kun bakteerit oppivat fotosynteesin ja alkoivat tuottaa happea, se oli menoa eliölajeille, jotka eivät osanneet siltä suojautua. Se oli ehkäpä kaikkien aikojen ekokatastrofi", Fortelius sanoo.

Ilmakehän yli kaksi miljardia vuotta sitten hapettaneet syanobakteerit eivät tosin panneet saavutustaan merkille. Ihmiset sen sijaan ovat oman vaikutuksensa huomanneet.

Jos elämme nyt antroposeenia, milloin maailmankausi tarkalleen ottaen vaihtui?

Yksi koulukunta katsoo, että antroposeeni alkoi teollistumisen myötä 1800-luvulla. Toisen mukaan se alkoi jo maanviljelyn ja metsänraivauksen myötä 6 000 vuotta sitten, kun ihminen alkoi ensimmäisen kerran havaittavasti vaikuttaa ilmakehään.

Joidenkin tutkijoiden mielestä koko holoseeni pitäisikin nimetä uudelleen antroposeeniksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!