Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko vapautta, rakkautta tai totuutta olemassa?

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Kun ryhdyin lukemaan venäjää, opin, että sininen olikin kaksi eri väriä, sinii ja goluboj. Eikä punaistakaan ollut olemassa, sekin oli kaksi tai kolme eri väriä.

Olin luullut, että punainen ja sininen olivat olemassa todellisuudessa, mutta nyt opin, että ne olivat kulttuuria. Minut oli kasvatettu näkemään sinistä ja punaista, mutta kun tutustuin uuteen kulttuuriin, kasvoin näkemään toisin.

Neuvostoliiton levottomina loppuaikoina kantoivat iskurityöläiset mielenosoituksessa kylttiä, jossa luki "me vastustamme vapautta". Kuva tästä levisi vitsinä Facebookissa. Kukapa voisi vastustaa vapautta paitsi hullu?

Venäjän vapautta merkitsevä svoboda tarkoittaa kuitenkin muutakin kuin suomen vapaus. Sanalla on kaaoksen ja epäjärjestyksen sivumerkitys, kun taas länsimaista vapauskäsitettä kuvaavaa sanaa ei venäjässä ole. Ja arvatkaa nyt, miltä kuulostaa Yhdysvaltain presidentin vapautta ylistävä puhe venäläisen korvissa.

Sinistä ei ole olemassa todellisuudessa vaan havainnossa. Onko vapautta, rakkautta tai totuuttakaan todellisuudessa, näitä asioita, joiden vuoksi ihmiset suostuvat kuolemaan?

Luonnontieteet väittävät, että ymmärrämme maailmaa paremmin kuin koskaan. Humanistiset tieteet taas muistuttavat, että ihmiset eivät ymmärrä edes toisiaan. Kulttuurit ja kielet käsitteineen muodostavat niin itä- kuin länsimaissa jokaisen katseen eteen hämärtävän burkhan, jonka lävitse näemme maailman.

Piirrä kokeeksi pilakuva profeetta Muhammedista. Helppoa kuin heinänteko: parta, turbaani, likaisen viiksivallun olemus. Mutta maailmassa on miljardi ihmistä, joille Muhammed ei ole vitsi. He ovat kasvaneet kulttuurissa, joissa ihmisen kuvaaminen on kielletty, profeetan pilakuvasta puhumatta.

Länsimainen kulttuuri taas on kuvien täyttämä ja määrittelee uskonnon ahtaasti. Sen ihmisiä on mahdotonta loukata uskonnollisella karikatyyrilla. Pyhänhäväistyksen aikaansaamiseksi tulisi tehdä vallan muuta, irvailla vammaisille tai ylpeillä pedofiliakokemuksilla.

Maailman vanhin ammatti on kääntäjä. Se on huonosti palkattu eikä kovin arvostettu työ, mutta jos tulkki tulkkaa väärin, syttyy sota. Monikulttuurisuuskasvatusta pidetään kukkahattutätien puuhasteluna, mutta jos se epäonnistuu, joku matkustaa Syyriaan katkaisemaan kauloja.

Joka on osallistunut rakastavaisten riitaan keittiössä, ymmärtää, että kaksi ihmistä ei koskaan näe värejä samalla tavoin.

Mutta me tarvitsemme toisiamme, joten riita on vain riideltävä, kuolemaan asti käännettävä toisten käyttämien sanojen merkityksiä.

Tarkennettu 29.1. Venäjän kielen sana svoboda tarkoittaa suunnilleen samaa kuin suomen vapaus, vaikka sillä onkin sivumerkityksiä.

Kirjoittaja on kielentutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!