Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robottiauto on vielä vaarallinen, vaikka Google väittääkin toisin

Kun ratittomat kulkuneuvot lopulta tulevat, ne oppivat ennakoivaa ajoa toisiltaan

Tiede
 
Kalevi Rantanen

Google on antanut ymmärtää, että automaattiauto on ajanut yli miljoona kilometriä ilman onnettomuuksia. Viesti johtaa harhaan. Voisi luulla, että Googlen auto pystyy ajamaan ilman kuljettajaa kaikkialla siellä, missä tavallinen auto saa ajaa.

Ei pysty.

Automaattiauto on robotti. Suuritehoiset ja nopealiikkeiset robotit on toistaiseksi pidetty suljetuilla teollisuusalueilla. Tehtaassa robotti usein pannaan vielä häkkiin kuin vaarallinen peto. Robotti, joka joutuu ihmisen kanssa kosketukseen vaihtelevassa ympäristössä, suunnitellaan hitaaksi tahallaan.

Robottitutkija Michael Wagner yhdysvaltalaisesta Carnegie Mellon -yliopistosta sanoo, että robottiautonkin teknologia on vielä varhaisessa kehitysvaiheessa. Ja että Googlen tulisi avoimesti kertoa, mihin sen autot pystyvät ja mihin eivät.

Gordon de Los Santos Google
Googlen pikkuauto ajaa itse, mutta vain tarkkaan kartoitetuilla teillä.
Googlen pikkuauto ajaa itse, mutta vain tarkkaan kartoitetuilla teillä.

Koeauto on saanut ajaa valikoiduissa olosuhteissa. Kaliforniassa autot ovat kulkeneet tarkasti kartoitettuja teitä.

"Tietyöt ja muut esteet on merkitty valmiiksi. Kaliforniassa ei myöskään ole liukkaita kelejä", sanoo suomalainen koneoppimisen tutkija, professori Tapani Raiko Aalto-yliopistosta.

Massachusettsin teknillisen yliopiston MIT:n lehti arvioi Google-autoa viime elokuussa vielä jyrkkäsanaisemmin.

"Ostaisitko automaattiauton, jolle 99 prosenttia teistä on mahdottomia ajaa?" kysyi kirjoittaja. "Ja joka tuskin koskaan pystyy pysäköimään itseään? Joka ei huomaa kuoppaa tiessä? Ja jolla ei voi lähteä liikkeelle kaatosateessa tai lumipyryssä?"

Konenäkö- ja tekoälytutkija Alberto Broggi italialaisesta Parman yliopistosta sanoo MIT:n lehdessä, että yksi ongelma on auton riippuvuus kartoista. Tarkkoja karttoja on vaikea pitää jatkuvasti ajan tasalla. Broggi syventyi ongelmaan jo vuonna 1998 italialaisessa tutkimuksessa, jossa automaattiauto ajoi 2 000 kilometriä.

Steve Marcus Reuters
Mercedes-Benz esitteli itseohjautuvan mallin kuluttajaelektroniikan messuilla tammikuun alussa.
Mercedes-Benz esitteli itseohjautuvan mallin kuluttajaelektroniikan messuilla tammikuun alussa.

Autotehtaat ovat puhuneet automaattiauton tulosta varovaisemmin kuin Google. Kaikki eivät pyri täyteen automaatioon lähitulevaisuudessa.

Suuri osa teknisistä ongelmista on kuitenkin ratkaistavissa, jos tingitään vähän automaatiosta. Auton toiminnoista 99 prosenttia pystytään automatisoimaan. Ihminen voi hoitaa viimeisen prosentin.

Autoihin on jo tullut ajonvakautusta, kaistavahteja ja hätäjarrutuslaitteita. Silti kuljettajan on pidettävä kätensä koko ajan ohjauspyörällä.

Tilanne muuttuu, jos auto pystyy ajamaan osan ajasta täysin itsenäisesti. Silloin kuljettaja voi puhua puhelimeen, räplätä tablettia, syödä tai vaikka torkkua. Ajaa hänen pitää vain monimutkaisessa ympäristössä. Moottoritiellä auto kulkisi kuin juna tai hissi. Kuljettaja tarttuisi rattiin, kun siirryttäisiin tavalliselle tielle.

Tai kun sattuisi jotain odottamatonta. Silloin tulee vastaan ongelma, josta asiantuntijat ovat puhuneet jo vuosia.

BMW:n automaattiautohankkeen vetäjä Werner Huber sanoi MIT:n lehdessä vuonna 2013, että ihmiseltä kestää vähintään 5–7 sekuntia siirtyä uuteen tehtävään.

Auton pitäisi siis varoittaa ennalta: "Herätys, valmistaudu ohjaamaan, edessä on paikka, josta en robottiaivoillani selviä." Tämä on toistaiseksi mahdotonta, koska autot eivät pysty havaitsemaan kaikkea poikkeavaa tarpeeksi ajoissa.

Jon Berkeley Ikon images
Melkein automaattisessa autossa voi lekotella, mutta olosuhteiden vaikeutuessa pitää hypätä rattiin.
Melkein automaattisessa autossa voi lekotella, mutta olosuhteiden vaikeutuessa pitää hypätä rattiin.

Toinen ongelma lähes automaattisessa autoilussa on kuljettajan ajotaitojen rapautuminen. Tehtävät, joista kokenut kuski selviäisi hyvin, voivat osoittautua hätätilanteessa ylivoimaisiksi.

Ongelma tunnetaan muillakin aloilla, etenkin lentoliikenteessä. Se on saanut nimen automaatioparadoksi.

Air Francen lentokone putosi Atlanttiin heinäkuussa 2009 osittain siksi, että automaatioon tottunut miehistö oli menettänyt tärkeitä käsin ohjaamisen taitoja. Tutkintalautakunta suositti lentäjien koulutuksen tehostamista.

Sadat miljoonat yksityisautoilijat on vaikeampi panna säännölliseen simulaattoriharjoitteluun kuin pieni joukko lentäjiä. Siksi haave täysautomaattisesta autosta elää.

Google ilmoitti viime vuoden toukokuussa kehittävänsä autoa, jossa ei ole lainkaan ohjauspyörää. Se ei kuitenkaan ole perusauto, vaan hidas kaksipaikkainen kaupunkiauto. Tärkein käyttäjäryhmä ovat seniorit, joille tavallinen autoilu on käynyt mahdottomaksi.

Lopulta täysautomaattinen auto voi kuitenkin tulla todeksi. Sen mahdollistaa koneoppimisen nousu.

Koneoppiminen tarkoittaa aivojen hermoverkkojen jäljittelyä tietokoneella. Aivot rakentavat näköhavainnosta kuvaesityksen monessa vaiheessa ja hermokerroksessa. Ne aloittavat yksinkertaisista kuvioista ja tarkentavat esitystä kunnes tunnistavat, että edessä on esimerkiksi ihminen.

Volvo
Siirtymä somettajasta kuljettajaksi vie ihmiseltä vähintään viisi sekuntia, vaikka hän istuisi valmiiksi kuskin penkillä.
Siirtymä somettajasta kuljettajaksi vie ihmiseltä vähintään viisi sekuntia, vaikka hän istuisi valmiiksi kuskin penkillä.

Toiveita lisää tietokoneiden laskentatehon kasvu. Kalifornialainen tietokonegrafiikan tuottaja Nvidia esitteli tämän vuoden alussa konenäön autoa varten. Siinä on 12 kameraa ja kaksi sirua. Siruparissa on tehoa yhtä paljon kuin maailman nopeimmassa supertietokoneessa 15 vuotta sitten.

Yhtiö sanoo, että sirut pystyvät tunnistamaan ihmiset silloinkin, kun he ovat näkyvissä vain osittain.

Tietokonejätti IBM on kehittänyt niin sanottuja neuromorfisia siruja, jotka jäljittelevät ihmisen aivosoluja. Kokeissa sirut ovat pystyneet erottamaan pyöräilijän jalankulkijasta. Ne myös ymmärtävät, että polkupyörän taluttaja on jalankulkija.

"Koneelle ympäristön havainnointi on hyvin vaikeaa, mutta viime vuosina on saavutettu edistystä. Murros on käynnissä. Tulemme näkemään robotteja ihmisen keskellä", ennustaa professori Raiko.

Hän muistuttaa myös tekoälyn edusta, joka tulee esille, kun autot saavat hieman oppimiskykyä. Ne oppivat toisiltaan nopeasti.

Automaattiauto pystyy oppimaan, ei niinkään yksilöllisesti, vaan siten, että autot keräävät tietoa ja lähettävät sen verkkoon.

"Ja mitä enemmän niitä on, sitä paremmin ne oppivat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!