Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruusluotain huhkii aurinkokunnan laitamilla mineraalin tekemällä sähköllä

Skutterudiitti antaa virtaa vaikka avaruusluotaimelle. Lämpösähköisiä mineraaleja löytyy myös Suomen Kittilästä.

Tiede
 
Jarmo Wallenius
Nasa
New Horizonin generaattorin lämpimässä päässä on plutoniumia. Kylmä pää näkyy vasemmassa alakulmassa luotaimen ulkopuolella.
New Horizonin generaattorin lämpimässä päässä on plutoniumia. Kylmä pää näkyy vasemmassa alakulmassa luotaimen ulkopuolella. Kuva: Nasa

Miten sillä riittää virtaa?

Kun aurinkokunnan laitamille taivaltava New Horizons -luotain heräsi horroksesta joulukuussa, se alkoi valmistautua Pluton ohitukseen.

Luotain on matkannut jo yhdeksän vuotta. Yhä se toimii, vaikka mittalaitteet syövät sähköä. Luotaimen sisätiloja pitää myös lämmittää.

Koska vehje on miljardien kilometrien päässä Auringosta, sen voimanlähteeksi eivät enää kelpaa aurinkokennot.

Luotaimen salaisuus on lämpösähkö.

Sitä varten tarvitaan ensiksi lämpöä. Lämmön antaa säteilevä plutonium, jota aluksessa on 11 kilogrammaa. Sen hajoamislämpö on satoja asteita.

Nasa
Myös Marsia tutkiva Curiosity-mönkijä tekee itselleen sähköä lämpösähköisellä ilmiöllä.
Myös Marsia tutkiva Curiosity-mönkijä tekee itselleen sähköä lämpösähköisellä ilmiöllä.

Plutonium lämmittää luotaimen sisäosat 10–30 celsiusasteeseen. Sen ansiosta luotain voi tehdä sähköä lämpösähköisellä ilmiöllä.

Kyse on luonnonilmiöstä, jossa lämpötilaero synnyttää jännitteen kahden materiaalin välille. Luotaimen lämpösähköisen generaattorin lämpimässä päässä on plutoniumkimpale. Kylmä pää on avaruuden lämpötilassa.

Generaattoriin tarvitaan oikeita valmistusaineita. Näitä lämpösähköisiä materiaaleja pidetään tulevaisuuden ihmeaineina.

Niitä löytyy luonnosta. Skutterudiitit ovat ryhmä mineraaleja, joilla on taipumus muodostaa kiderakenteeseensa tyhjiä aukkoja.

Ne ovat saaneet nimensä norjalaisesta Skutterudin kaivoksesta. Sieltä löydettiin lämpösähköisiä mineraaleja ensimmäisen kerran vuonna 1845. Suomessa skutterudiitteja on löytynyt Kittilästä.

Lämpösähkö onkin varsin vanha keksintö. Avaruustekniikassa sitä on hyödynnetty yli 50 vuotta, varsinkin miehittämättömillä lennoilla. Syynä on tekniikan luotettavuus ja pitkä käyttöikä. Sen varassa toimii esimerkiksi Mars-mönkijä Curiosity.

Lämpösähköistä ilmiötä on käytetty hyödyksi muuallakin kuin avaruudessa, esimerkiksi lämpöantureissa ja jäähdyttimissä.

Ilmiön löysi saksalainen tiedemies Thomas Seebeck jo vuonna 1821.

Seuraavalla vuosikymmenellä ranskalainen kelloseppä Jean Peltier havaitsi käänteisen ilmiön. Kun sähkövirta kulkee kahden erilaisen johtimen liitoskohdan läpi, liitos jäähtyy tai lämpenee sähkövirran kulkusuunnasta riippuen.

Kimmo Räisänen
Skutterudiittinäytteet ovat Teknillisen korkeakoulun eli Aalto-yliopiston kokoelmista.
Skutterudiittinäytteet ovat Teknillisen korkeakoulun eli Aalto-yliopiston kokoelmista.

Ilmiön hyödyntäminen pysyi erikoisuutena 1950-luvulle saakka. Silloin neuvostoliittolainen fyysikko Abram Ioffe havaitsi, että lämpösähköiset ilmiöt olivat voimakkaimmillaan seostetuissa puolijohteissa. Vismutti- ja lyijytelluripohjaisia materiaaleja kehitettiin 1950- ja 1960-luvuilla.

Avaruuslaitteissa hyödynnetään korkeissakin lämpötiloissa luotettavasti toimivia piin ja germaniumin seoksia.

Uusien ja entistä tehokkaampien lämpösähköisten materiaalien kehittämistä vauhdittivat Yhdysvaltalaisen tutkijan Mildred Dresselhausin mukaan 1990-luvulla Yhdysvaltain ja Ranskan laivastot. Ne halusivat kehittää sukellusveneisiinsä hiljaisoa jäähdytyslaitteistoja.

Kemistit ja fyysikot ovat pyrkineet kehittämään lämpösähköisiä keinomateriaaleja, joilla on tiettyjä toivottuja ominaisuuksia.

Materiaalien pitäisi johtaa hyvin sähköä mutta huonosti lämpöä. Siksi seosten materiaaleissa pitäisi olla riittävästi varausten kuljettajia. Toisessa pitää olla paljon elektroneja ja toisessa paljon elektronien jättämiä positiivisia aukkoja.

Oikeanlaisissa materiaaleissa on kiteiden keskellä tyhjää tilaa, jonne voidaan sijoittaa toisten alkuaineiden atomeja tai ioneja. Ne parantavat materiaalin lämpösähköisiä ominaisuuksia.

Kyseiset atomit tai ionit hillitsevät haitallisia hilavärähtelyjä mutta eivät heikennä sähkönjohtavuutta. Materiaalin toivotaan yhtäältä värähtelevän yhtä vähän kuin lasi mutta johtavan sähköä kuin elektroninen kide.

Nanotekniikka on vauhdittanut alan kehitystä, sillä materiaaleja voidaan rakentaa kerros kerrokselta.

Tarkennettu 29.1. otsikkoa. Luotain ei kulje sähköllä vaan tarvitsee sitä muihin toimintoihin.

Tarkennettu 30.1. Skutterudiitti ei aina sisällä antimonia ja harvinaisia maametalleja. Skutterudiitteihin kuuluvien mineraalien rakenne on sama mutta koostumus voi vaihdella.

Aake Kinnunen
Pakoputken lämmön avulla voisi tuottaa sähköä auton laitteisiin.
Pakoputken lämmön avulla voisi tuottaa sähköä auton laitteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!