Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittimies ei näe värejä vaan aistii ne päässään olevalla antennilla

Tiede
 
Brittimies kuuntelee värejä
Brittimies kuuntelee värejä
Värisokealla Neil Harbissonilla on päässään antenni ja kallossaan istute. Laite muuttaa värit ääniksi, jotka välittyvät kallonluiden läpi eri taajuuksilla Harbissonin kuuloelimiin. Antenni on Harbissonin mukaan jo osa hänen kehoaan. Värien kuunteleminen on opettanut hänelle yllättäviä asioita esimerkiksi ihmisistä. Toimittaja Matti Mielonen HS, kuvaus Juhani Niiranen HS, leikkaus Terhi Liimu HS.

Brittiläinen Neil Harbisson ei ole nähnyt värejä, koska hän on täysin värisokea.

Hän sanoo kuulevansa värit.

Harbissonilla on päässään antenni, jonka sieppaa valon aallonpituuksia ja muuntaa ne eri taajuuksilla kuuluviksi ääniksi.

Sävelet siirtyvät ääni-istutteen ja kallonluiden kautta Harbissonin sisäkorvaan. Värisevän istutteen takia Harbisson paitsi kuulee myös tuntee värit kallossaan.

Erikoinen uutuus Harbisson päässä on Bluetooth. Sen avulla hän voi kuulla internetin kautta lähetettyjä kuvia, jopa satelliittikuvia. Ja kuunnella puheluita.

"Kyllä, mutta en ota puheluita vastaan säännöllisesti. Viime vuonna otin ensimmäisen kerran julkisesti yhteyttä kansainväliseen avaruusasemaan ja soitin yleisölle avaruuden värejä."

Harbissonin tieteellis-taiteellinen ura kyborgina alkoi kymmenen vuotta sitten. Kyborgi tarkoittaa elävää olentoa, johon on liitetty teknisiä laitteita.

Harbisson, 32, sai ajatuksen opiskellessaan Britanniassa musiikkia ja kybernetiikkaa.

"Olin valtavan utelias tietämään, mitä värit ovat. Maailma näytti olevan täynnä värejä, niitä on tuotteiden nimissä, paikannimissä ja sukunimissä", Harbisson kertoi kuluneella viikolla Helsingissä joukkoälyä ja koneälyä pohtivassa seminaarissa.

New Yorkissa asuva Harbisson esiintyy "virallisena kyborgina". Hänestä on kymmeniä kirjoituksia maailman tiede- ja muissa lehdissä. Hän on osoittanut, miten aivot sopeutuvat.

Juhani Niiranen HS
Neil Harbisson kohdistaa antenninsa ja sanoo kuulevansa, että pahvilappu on "keväänvihreä".
Neil Harbisson kohdistaa antenninsa ja sanoo kuulevansa, että pahvilappu on "keväänvihreä".

Harbisson ja tietojenkäsittelyn tutkija Adam Montandon kehittivät ensimmäisen version värejä kuulevasta laitteesta. Ensin Harbisson erotti kuusi väriä.

"Aluksi oli todella vaikeaa. Aivoni eivät ensin pitäneet tästä. Värejä tosiaan on kaikkialla. Päätä särki viisi viikkoa."

Kesti viisi kuukautta oppia yhdistämään äänet väreiksi. Niiden perinteiset nimet piti opetella.

Kolmessa vuodessa Harbisson harjaantui yhdistämään tietyt värit tiettyyn ääneen. Värien ja sävyjen määrä on lisääntynyt. Lopulta hän on alkanut nähdä unia väreissä.

Käynti valintamyymälässä voi olla omituinen kokemus.

"Kuin astuisi elektronista musiikkia soittavaan yökerhoon. Etenkin käytävä, jolla on puhdistusaineita, on aivan mieletön." Hallitseva väri määrää sävelen. Harbisson on alkanut pukeutua korvaa miellyttävästi. Duurissa soivaan asusteeseen kuuluvat vaaleanpunainen takki, sininen paita ja keltaiset housut.

"Ja kun tapaan jonkun, voin kuulla heidän kasvonsa."

Joku voi olla kaunis, mutta kuulostaa rumalta.

"Yllättävintä oli tajuta, että ihmiset eivät olekaan valkoisia ja mustia. Mustat ovat tummanoransseja ja valkoiset hyvin vaaleanoransseja."

"Kuulen myös ruuan. Salaatissa on paljon ääniä."

Kyborgiksi ryhtymistä hidasti, että lääkärit eivät halunneet asentaa antennia Harbissonin päähän. Hän pohti ensin "kolmatta silmää" otsaan, mutta sen näkökenttä oli ollut kapea. Vihdoin löytyi lääkäri, joka asensi taipuisan antennin.

Antennin kiinnittyminen kallonluihin kesti pari kuukautta. Se on päässä pysyvästi, eikä laitetta voi kytkeä pois päältä.

Harbissonin mukaan teknologiaan osana kehoa oli melko helppo sopeutua. Pulmana ovat olleet muiden asenteet. Passin hankkiminen kesti, koska Britanniassa passikuvassa ei saa olla ylimääräisiä asioita.

Harbisson on ollut perustamassa Cyborg Foundation -säätiötä. Se tutkii ihmisen ja teknologian yhdistämistä ja aistien laajentamista. Harbisson aistii jo infrapuna- ja ultraviolettisäteilyä.

"Tämä on luonnossa aivan tavallista. Delfiineillä ei ole korvia, vaan ne kuulevat luiden kautta. Hyönteisillä on tuntosarvia, ja eläimet pystyvät aistimaan maanjäristyksen. Kyborgeina olemme lähempänä luontoa."

"Seuraavaksi yritän keksiä, miten voisin olla jatkuvasti yhteydessä avaruuteen. Pyydän lupaa satelliittien omistajilta tai lähetän oman satelliitin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!