Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syli sai tutkijan innostumaan evoluutiopsykologiasta

Tiede
 
Markus Jokela HS / HS
Nykyajan pieni perhe on haavoittuvainen yksikkö, sanoo Anna Rotkirch.
Nykyajan pieni perhe on haavoittuvainen yksikkö, sanoo Anna Rotkirch. Kuva: Markus Jokela HS / HS

Jos tieteelliseen tilaisuuteen tarvitaan puhujaksi evoluutiopsykologian edustaja, sinne pyydetään usein Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch. Kiistelty tieteenala kiehtoo häntä, toisin kuin valtaosaa muista sosiologeista.

Hän opiskeli 1980- ja 1990-luvuilla postmodernismin kulta-aikaan, jolloin yhteiskuntatieteet pohtivat sitä, miten sosiaalinen todellisuus on konstruoitu kulttuurisesti.

Näkökulma tuntui hänestä vieraalta, mutta oudolta vaikutti aluksi evoluutiopsykologiakin.

Kolme tutkimusta perhe-elämästä

 Vauvakuume ei ole vain naistentauti, vaan se voi nousta myös miehille. Sitä ei paranna koiran hankkiminen. Anna Rotkirch kiinnostui vauvakuumeesta kärsittyään siitä itse ennen kun sai kolmannen lapsensa. Väestöliiton perhebarometri paljasti, ettei kyse ole patriarkaatin salajuonesta, kuten feministit väittivät, eikä seksinhimosta, jona evoluutiopsykologit vaivaa pitivät, vaan psykologialle uudesta tunteesta.

 Olisipa aikaa parisuhteelle! Näin toivoivat 1970-luvun alussa Väestöliiton tutkimukseen osallistuneet suomalaiset. He olivat kaikki saaneet lapsensa alle 30-vuotiaina. Sittemmin parisuhteelle on tullut tilaa, koska lapsentekoa lykätään ja elinikä on pidentynyt. Puoliso kannattaakin valita tarkkaan, sillä se, joka nykyään menee parikymppisenä naimisiin, voi viettää kumppaninsa rinnalla 70 vuotta.

 Suomalaisten vanhemmuus ei ole hukassa. Väestöliitto on selvittänyt lapsiperheiden ajankäyttöä vuosina 1988, 1999 ja 2010. Lasten kanssa vietetty aika on jatkuvasti lisääntynyt. Isien osuus on kasvanut etenkin alle kouluikäisten hoitamisessa. Toisaalta nykyisin kummallakaan vanhemmalla ei ole aikaa juuri muulle kuin työlle ja perheelleen.

"Yhtä kirjaa lukiessani poskeni punastuivat, vaikka olin yksin kotona", Rotkirch kertoo.

Teos oli Matt Ridleyn The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature. Siinä tietokirjailija esittää muun muassa, että miehet ovat luonnostaan moniavioisia, naiset yksiavioisia.

Voiko moista edes tutkia, häkeltynyt lukija protestoi mielessään.

Käänteentekevän oivalluksen Rotkirch sai kuunnellessaan radiosta antropologi Sarah Hrdyn haastattelua. Tämä sanoi, että syli, johon lapsi syntyy, on ollut sama satatuhatta vuotta, eli siitä lähtien, kun ihminen menetti karvansa.

Väite kosketti tutkijaa, jonka sylissä jokelsi oma vauva.

Sittemmin Rotkirch on itsekin tutkinut sukupuolirooleja evoluutiopsykologisella otteella. Hän on yhä sitä mieltä, että Ridley vetää mutkat suoriksi.

Vaikka urosten päämäärä elämässä olisi vain levittää geenejään mahdollisimman laajalle, miesten ei silti aina kannata lennellä kukasta kukkaan. Geenithän leviävät vain, jos jälkeläiset säilyvät hengissä.

"Olemme selvittäneet eri yhteiskunnissa, saavatko miehet, joilla on enemmän puolisoita, useampia lapsia ja lastenlapsia. 1800-luvulla monissa peräkkäisissä avioliitoissa eläneillä suomalaisilla miehillä olikin enemmän lapsia kuin muilla – mutta ei aina lapsenlapsia."

Suomessa sekä naiset että miehet suosivat yksiavioisuutta. Vuosina 1930–1980 syntyneistä yli 60 prosentilla on ollut vain yksi asuinkumppani. Hyvin harvoilla niitä on ollut kolme tai enemmän.

Eläinkunnassa yksiavioisuuteen näyttää liittyvän jännittävä lainalaisuus: monogamiaan päätyvillä lajeilla on suuremmat aivot kuin polygamiaa harjoittavilla, Rotkirch kertoo.

Äkkiseltään luulisi, että kognitiivisia kykyjä kehittäisi luoviminen lukuisten partnerien viidakossa yhtaikaa eikä yhden kanssa kerrallaan.

"Havainnon tehnyt evoluutiotutkija Robin Dunbar selittää, että pitkän suhteen ylläpitäminen on älyllinen taitolaji, joka vaatii suunnitelmallisuutta, johdonmukaisuutta, toisen ymmärtämistä ja tiimityötä."

Tällaiset tulokset ja tulkinnat ovat kieltämättä inspiroivia, mutta miten ne liittyvät Väestöliiton työhön? Siellähän selvitetään vaikkapa sitä, millä tavoin hallituksen viimeisin leikkaus vaikuttaa perheisiin. . .

"Evoluutioteoria on auttanut minua hahmottamaan perhetutkimuksen suurta kuviota. Ihmisten tapa kasvattaa lapsia yhteisöllisesti vaikuttaa kaikkiin perhesuhteisiin. En silti ajattele, että evoluution näkökulma pitäisi ottaa huomioon jokaisessa hankkeessa."

Väestöntutkimuslaitos seuraa Suomen perheiden hyvinvointia monelta kantilta. Se tutkii perheellistymistä, parisuhteita, seksuaalista hyvinvointia, lastenhankintaa ja lapsettomuutta. Tilastojen takaa paljastuu usein yllättäviä asioita.

Taannoin kävi ilmi, että osassa Suomen kunnista nuorten aikuisten sukupuolijakauma on yhtä vino kuin Kiinassa – jossa pelätään, että yhteiskunta hajoaa naisten katoon.

Kunnissa, joissa miehiä on enemmän, on myös enemmän avioliittoja ja lapsia kuin muualla. Osa miehistä ilmeisesti panostaa tosissaan parisuhteeseen, loput jäävät peräkammarin pojiksi.

Naisenemmistö vallitsee vain muutamassa suuressa kaupungissa. Näissä cityissä avioliittoja solmitaan vähemmän ja myöhemmin, avioeroja on enemmän ja lapsia syntyy vähemmän kuin miesvaltaisilla paikkakunnilla.

"Ja minkähän yhteiskuntapoliittisen suosituksen näiden tulosten perusteella antaisi?" Rotkirch kysyy ja puistelee päätään.

Katso kotikuntasi sukupuolijakauma kartalta tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!