Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluammeko toisiaan nokittelevia suurvaltoja kahinoimaan omalle takapihallemme?

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Pari viikkoa sitten pääministeri Alexander Stubb keskusteli Tromssassa pohjoismaiden ministerien kanssa pohjoisten alueiden kasvustrategioista. Yksi painopisteistä oli matkailu. "Arktinen on turismin kannalta seksikäs", Stubb intoili.

Silti Suomi on lähettämässä jäänmurtajia auttamaan Shelliä arktisessa öljynporauksessa. Jotakuinkin Tromssan kokouksen aikaan norjalainen Statoil, tanskalainen Dong ja ranskalainen GDF Suez keskeyttivät omat poraushankkeensa Grönlannissa. Lego-yhtiö hylkäsi pr-yhteistyön paljon kritiikkiä saaneen Shellin kanssa jo viime vuonna.

Arktisen öljyn porauksessa ei ole kyse ainoastaan ympäristökatastrofin riskistä. Arvostettu tiedelehti Nature julkaisi tammikuun numerossaan artikkelin, jossa tutkittiin fossiilisten polttoaineiden käyttöennusteiden suhdetta siihen, pystytäänkö maapallon lämpeneminen pitämään alle kahdessa celsiusasteessa.

Tulos oli kylmää kyytiä öljynporaushankkeille: ainoa tapa pitää planeettamme lämmönnousua edes vähän kurissa on jättää arktinen öljy sinne missä se onkin, maan uumeniin.

Suomen avustamat öljynporaustoimet seurannaisineen eivät ainakaan lisää arktisen alueen matkailun seksikkyyttä. Ilmastonmuutos iskee kaikkein näkyvimmin ja vaikuttavimmin pohjoiselle napa-alueelle. Jo nyt Keski-Euroopan talvimatkailukohteet kärsivät lumipulasta. Jos tämä jatkuu, on Lapin eksotiikka kohta tihkusadetta pimeydessä.

Jäiden vähetessä myös teollisen mitan kalastus leviää Jäämerellä laajemmalle, eivätkä kalakannat kestä sitä. Kaikki kaupalliset hankkeet saattavat vaikuttaa ennakoimattomasti Arktiksen luonnon tasapainoon, joka on ennestäänkin ilmaston lämpenemisen takia vakavassa kriisissä.

Suomen päättäjien kannattaisi Arktis-politiikkaansa miettiessään ajatella myös geopoliittista asemaamme. Jäämeren alue on muuttumassa yhä röyhkeämmin luonnonvaroja rohmuavien tahojen kilpakentäksi. Haluammeko todellakin toisiaan nokittelevia suurvaltoja kahinoimaan omalle takapihallemme?

Greenpeacen mukaan kansainvälisessä mielipidetutkimuksessa 74 prosenttia maailman väestöstä kannattaa arktisen alueen suojelua. Kansainvälisillä sopimuksilla on pystytty suojelemaan myös Antarktis, joten olemassa on jopa ennakkotapaus.

Jos Arktista ei suojella, saastumisen ja eliöstön köyhtymisen vaikutukset koskevat meitä ensimmäisten joukossa. Arktisen alueen varjelun kannalle asettuminen ei ole Suomen näkökulmasta enää pelkkää luonnonsuojelua, vaan myös itsesuojelua.

Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!