Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilastotieteilijä hukkuu metrin syvyiseen jokeen

Tiedon valtava määrä tekee tulevaisuuden ennustamisesta entistä vaikeampaa, kun signaali katoaa kohinaan.

Tiede
 
Mediaphotos iStock
Uhkapelurin on hyvä hallita todennäköisyyksiä paremmin kuin pankkiirit.
Uhkapelurin on hyvä hallita todennäköisyyksiä paremmin kuin pankkiirit. Kuva: Mediaphotos iStock
Arvio: kirja
Nate Silver: Signaali ja kohina – miksi jotkin ennusteet epäonnistuvat, mutta jotkin eivät. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Terra Cognita 2014. 560 sivua.

Se oli huonoa tuuria. Kukaan ei voinut ennustaa asuntokuplaa.

Näin puolustautuivat luottoluokituslaitokset Yhdysvaltain kongressin kuulustelussa vuonna 2008, kun finanssikriisi räjähti käsiin.

Laitokset olivat arvottaneet roskavelkakirjoja parhaaseen AAA-luokkaan. Niiden pohjana olleet asuntolainat jäivät kuitenkin hoitamatta.

"Emme olleet ainoita, jotka yllättyivät", selitteli luokituslaitos Standard & Poor'sin johtaja Deven Sharma.

Oli laskettu, että lainoista jäisi hoitamatta 0,12 prosenttia. Hoitamatta jäikin 28 prosenttia. Virhearvio oli yli 200-kertainen.

Luottoluokittaja Moody's kasvatti jälkikäteen mallissaan velkojen hoitamatta jättämisen todennäköisyyttä 50 prosentilla, mutta se ei paljon auttanut, kun alkuperäinen arvio heitti 20 000 prosenttia.

Miten näin tärkeät ennusteet voivat mennä niin pahasti metsään?

Tilastotieteilijä Nate Silver perehdyttää kirjassaan lukijan tilastollisiin malleihin ja todennäköisyyksiin. Hän näyttää, miten esimerkiksi tarttuvien tautien leviämistä, maanjäristyksiä tai ilmaston lämpenemistä mallinnetaan ja missä niistä tehdyt ennusteet voivat mennä pieleen.

Silver, 37, tuli kuuluisaksi Yhdysvalloissa harvinaisen tarkoista vaaliennusteistaan. Päätyökseen Silver päätoimittaa FiveThirtyEight-blogia, joka analysoi kaikkea urheilusta vaalituloksiin.

Vuonna 1997 Pohjois-Dakotassa eräs joki tulvi 15,5 metriä korkean suojavallin yli ja tuhosi suuren osan Grand Forksin kaupungista. Vallin olisi pitänyt täpärästi riittää torjumaan tulva, olihan tulvahuipuksi ennustettu vain 15 metriä. Ennuste täsmäsi hyvin historialliseen keskiarvoon. Sen virhemarginaali oli kuitenkin 2,5 metriä. Lopun voi arvata. Vesi ylitti tulvavallin metrillä.

Ennusteen tehnyt sääpalvelu ei halunnut kertoa ennusteeseen liittyvästä epävarmuudesta, sillä se pelkäsi, ettei kansa luottaisi ennusteeseen. Vanhan vitsin mukaan tilastotieteilijä hukkuukin keskimäärin metrin syvyiseen jokeen.

Mallien epävarmuuden tunnistaminen on Silverin mukaan ongelma erityisesti taloustieteessä.

Bruttokansantuotteen ennustettu 2,4 prosentin nousu voikin kääntyä 3,3 prosentin laskuksi, kuten kävi Yhdysvalloissa 2008.

1990-luvulla onnistuttiin ennustamaan vain kaksi maailman 60 taantumasta vuosi etukäteen.

Oikean signaalin löytäminen taustakohinasta ei ole helppoa. Syy ja seuraus sekoittuvat erityisesti talouskuplien aikana.

Sattumalla on osansa. Yhdysvaltain pörssin liikettä olisi voinut vuosina 1967–1997 ennustaa sen mukaan, kuka voitti amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlin.

Nimittäin 28 vuotena 31:stä pörssi nousi loppuvuonna keskimäärin 14 prosenttia, kun loppuottelun voitti alkuperäiseen NFL:ään kuuluva joukkue. Sen sijaan jos mestaruuspokaalin vei AFL-joukkue, pörssi tapasi laskea kymmenisen prosenttia.

Näin täsmäävän sattuman todennäköisyys on Silverin laskujen mukaan 1/4 700 000. Silti se on tietysti puhdas sattuma.

Leikkimielinen Super Bowl -indikaattori käy kuitenkin esimerkiksi siitä, että aina löytyy jokin osoitin kuvaamaan menneen aineiston kohinaa. Onpa taloutta ennustettu esimerkiksi puolijohdeyhtiöiden mainonnan ja laskutuksen välisestä suhteesta.

Silverin teos on monipuolinen käsikirja tilastoihin ja todennäköisyyksiin. Kimmo Pietiläisen käännös on sujuvaa ja täsmällistä.

Tosin muutama puuttuva sana on oikoluvussa jäänyt huomaamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!