Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin suunnitellaan Guggenheimin veroista tiedemuseota

Guggenheimin varjossa on valmisteltu uutta suurta tieteen ja tekniikan museota. Se voisi kiinnostaa satojatuhansia kävijöitä.

Tiede
 
Mikko Metsähonkala
Arkkitehti Mikko Metsähonkalan hahmotelmassa Tieteen ja tekniikan museo on sijoitettu Hakaniemenrantaan. Rakennus kokoaisi saman katon alle kymmenkunta nykyistä museota.
Arkkitehti Mikko Metsähonkalan hahmotelmassa Tieteen ja tekniikan museo on sijoitettu Hakaniemenrantaan. Rakennus kokoaisi saman katon alle kymmenkunta nykyistä museota. Kuva: Mikko Metsähonkala

Guggenheimin taidemuseon varjossa Helsinkiin on valmisteltu toista museota, tieteen ja tekniikan museota. Siitä voisi tulla yhtä iso kuin Guggenheimista.

Hanke nytkähti eteenpäin, kun siitä tehtiin taustaselvitys vuosi sitten. Sen kokosi professori Per-Edvin Persson, eläkkeelle jäänyt tiedekeskus Heurekan johtaja.

Selvityksen tilasivat pääkaupunkiseudun tieteen ja tekniikan isot pelurit: Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Helsingin kaupunki ja Tekniikan museo.

 Hanke on nyt jäänyt hautumaan, mutta sitä ei ole haudattu.

"Uutta luova, tieteen ja taiteen rajat rikkova elämyksellinen tiedemuseo olisi upea matkailukohde Helsingissä", sanoo Helsingin yliopistomuseon johtaja Sten Björkman.

Jos museo kohoaisi hyvälle paikalle – esimerkiksi Hakaniemen rantaan – voisi se vetää enemmän väkeä kuin mikään Helsingin taidemuseo. Tästä on hyviä esimerkkejä ulkomailla.

Tieteen ja tekniikan museo voisi nousta Helsingissä matkailun kärkikohteeksi siinä missä Linnanmäki, Kiasma, Heureka tai uusi Guggenheim.

Osviittaa antaa nykyisten tieteen ja tekniikan museoiden kävijöiden yhteismäärä pääkaupunkiseudulla: 940 750 kävijää vuonna 2012.

Guggenheimiin odotetaan hyvinä vuosina yli 500 000 vierasta. Saksassa Münchenin kuulu tiede- ja tekniikkamuseo Deutsches Museum vetää vuosittain lähes 1,5 miljoonaa ihmistä.

Museo tarjoaisi paitsi tieteen, myös koulutuksen ja osaamisen helsinkiläisen näyteikkunan.

Selvitysmies Persson löysi pääkaupunkiseudulta 14 tieteeseen tai tekniikkaan liittyvää museota. Ne ovat ydinryhmä, jonka varaan museon voisi perustaa.

Raporttiin Persson kokosi myös näkemyksiä 50 järjestöstä yli 80 henkilöltä. He edustivat museoita, yliopistoja, viranomaisia, teollisuutta ja mahdollisia rahoittajia.

Tieteen ja tekniikan uusi iso museo poistaisi alan pirstaleisuuden. Nyt tieteen ja tekniikan museot ovat Helsingin seudulla hajallaan.

Museo tehtäisiin moderniin tyyliin. Lasivitriinien ohella museossa siellä olisi paljon käsin kokeiltavaa ja testattavaa.

Auloihin tulisi vaihtuvia näyttelyjä. Niissä pienikin museo, kuten kellomuseo, pääsisi omalla vuorollaan näyttävästi esille.

Selvityksessä puolet 14 alan museosta erottui muista. Ne olivat kiinnostuneita laajasta yhteistyötä.

Tämän seitsikon kävijämäärä vuonna 2012 oli 293 908, budjetti 12,1 miljoonaa euroa, ja henkilöstön työmäärä 139 työvuotta.

Toinen puoli museoista ennakoi, että ne jäävät laajan yhteistyön ulkopuolelle.

Persson toivoo, että museot pääsisivät irti "nappikaupasta".

"Tärkein syy museon perustamiseen on talous. Pääsisimme eroon turhista tilakuluista ja kertautuvista kuluista, kuten lipunmyynnistä", Persson sanoo. Mutta syitä on muitakin.

"Esimerkiksi Aalto-yliopistolla on paljon esineitä ja asioita, jotka ovat Suomen tekniikan kehityksen historiaa. Niiden säilymisen varmistuksella on jo kiire", Persson sanoo.

Pienetkin museot saavat nykyään valtionapua. Siihen riittää vain kaksi museon ammattilaisen henkilötyövuotta.

Tätä turvallista ja tuttua pakettia eivät kaikki museot ole halunneet lähteä avaamaan, sanoo Persson.

Jos valtionavun rajaa nostettaisin, hanke saisi varmaan lisää kannatusta. Toisaalta esimerkiksi yliopistomuseot eivät saa valtionapua lainkaan.

Persson esittää raportissa monia vaihtoehtoja tieteen ja tekniikan museoksi.

Niistä kahdessa syntyisi Helsinkiin aivan uusi museokeskus. Eri museot keskitettäisiin samaan rakennukseen, mutta ne jatkaisivat itsenäisinä saman katon alla. Iso talo palvelisi suurta yleisöä.

Tämä malli sai työnimen "Suomen osaamisen tarina". Se kokoaisi yhteen kymmenenkunta museota tai organisaatiota.

Jos hallinto yhdistettäisiin, tulisi museosta vielä laajempi, työnimeltään "Luovuuden museo".

Tässä laajimmassa versiossa mukana olisi suurin mahdollinen joukko, yli kymmenen museota ja organisaatiota.

Persson tarjoaa myös suppeita vaihtoehtoja, kuten kahden yliopiston ja museon yhteistyötä. Ne tuntuvat kärpäsiltä isojen hankkeiden rinnalla.

Persson selvitti myös mahdollisia paikkoja museo- ja näyttelykeskukselle.

Uudelle rakennukselle löytyi Helsingistä neljä hyvää sijaintia: Luomuksen tontti Eläinmuseon takana, Hakaniemenranta, Suvilahti-Nihti Kalasataman kupeessa ja Koivusaari Länsiväylän varrella.

Kaikilla on puolensa. Eläinmuseon tontti on ahdas, mutta keskustassa. Siellä pitäisi rakennetaa maan allekin. Hakaniemenranta on lähellä ihmisvilinää ja metroasemaa. Suvilahti ja Koivusaari mahdollistavat upeat merinäkymät ja vau-arkkitehtuurin.

Keskuksen laajuudesta riippuen rakennus vaatisi 7 000–15 000 neliömetriä tilaa. Rakentamisen kulut olisivat ehkä 21–45 miljoonaa euroa.

Ehdolle tarjoutui vanhojakin rakennuksia. Yksi vaihtoehto on Helsingin Rautatieaseman siipi.

Toukokuussa 2014 Perssonin selvityksen tilaajat päättivät, että tiedemuseo ei nyt etene.

Huono taloustilanne vaikuttaa siihen, miten rahoitus järjestyisi. Pääkaupunkiseudulla on menossa myös muita isoja kulttuurialan kohteita, mikä hankaloittaa suunnittelua.

Museohanke ei silti lepää nytkään. Sitä pohtii neljän museonjohtajan työryhmä. Mukana on myös Björkman Helsingin yliopistomuseosta.

Museo kohoaa tieteelle ja tekniikalle sitten, kun halu siihen on tarpeeksi suuri.

Päätöksen jälkeen museon toteutus voi viedä helposti kymmenenkin vuotta.

Ehkä 110-vuotias Suomi näkee sen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!