Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pommikiitäjäisellä on tuli hännän alla

Tiede
 
Stephen Dalton Nature Picture Library
Pommikiitäjäinen ruiskuttaa takamuksestaan sata-asteista kemikaaliseosta vihollisen niskaan.
Pommikiitäjäinen ruiskuttaa takamuksestaan sata-asteista kemikaaliseosta vihollisen niskaan. Kuva: Stephen Dalton Nature Picture Library

Ilmavoimien Hornetit poksauttelivat tällä viikolla yöharjoituksissa ilmaan "omasuojaheitteitä" eli ohjuksia hämäävää silppua ja soihtuja. Hyvin omintakeinen omasuojaheite löytyy eräältä kuoriaiselta, pommikiitäjäiseltä. Se räjäyttää peräpäästään sata-asteista kemikaalimönjää häiritsevien muurahaisten turmioksi.

Kuoriaisen takaruumiin rauhaset erittävät erillisiin kammioihin vetyperoksidia ja hydrokinonia. Kun kuoriainen supistaa lihaksiaan, kemikaalit virtaavat toiseen onkaloon, jossa ne yhdistyvät ja saavat kyytipojakseen onkalon solukon tuottamia entsyymejä.

Syntyvä reaktio kuumentaa nesteen, ja paine räjäyttää seoksen pommikiitäjäisen takamuksesta pamauksen saattelemana. Otus savuaa hetken eikä sitä parane koskea. Kuoriainen itse ei vahingoitu. Reaktio tapahtuu sekunnin murto-osissa, ja onkaloiden läpät sulkeutuvat sisäelinten suojaksi.

Tällaisia erilaisilla nesteillä tai vaahdoilla puolustautuvia kuoriaisia tunnetaan satoja. Joitakin lajeja on verrattu natsi-Saksan V-1-ohjuksissa käytettyyn pulssisuihkumoottoriin, sillä kemikaalireaktio voi tapahtua jopa 500 pulssin sekuntinopeudella.

Jotkin lajit pystyvät lisäksi ohjaamaan jälkipolttimensa suihkua ympärilleen joka suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!