Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itku ei helpota oloa – toisten myötätunto helpottaa

Oloa ei helpota niinkään vollottaminen kuin muiden myötätunto

Tiede
 
Juha Matias Lehtonen
Jekaterina Nikitina Getty Images
Huutoitku voi kutsua pedot paikalle. Siksi lohdun tarve on hyvä ilmaista hiljaisesti kyynelillä.
Huutoitku voi kutsua pedot paikalle. Siksi lohdun tarve on hyvä ilmaista hiljaisesti kyynelillä. Kuva: Jekaterina Nikitina Getty Images

Itkun ulkoiset tuntomerkit ovat kaikille tuttuja, samoin tilanteet, joissa itku on herkässä.

"Olen löytänyt jonkun toisen. Se on ohi."

"Olen pahoillani. Hän nukkui pois aamuyöllä."

Fakta

Onnelliset ihmiset itkevät

 Naiset itkevät tilastollisesti enemmän kuin miehet. Poika- ja tyttövauvat itkevät yhtä paljon, mutta kymmenenteen ikävuoteen mennessä sukupuolten välille muodostuu selvä ero.

 Aikuiset naiset itkevät keskimäärin 30–64 kertaa vuodessa, keskimäärin kuusi minuuttia kerralla. Miehet itkevät 6–17 kertaa vuodessa ja vain pari minuuttia kerralla.

 Eräässä kansainvälisessä vertailussa todettiin, että mitä demokraattisempi ja onnellisempi yhteiskunta on, sitä enemmän ihmiset kyynelehtivät ja sitä selvemmin myös sukupuolten välinen ero korostuu. Naiset itkevät suhteellisesti eniten vauraissa ja vapaissa maissa. Erikoista tulosta ei osata kunnolla selittää.

Itku käynnistyy tunnetilaa säätelevässä aivojen limbisessä järjestelmässä. Sieltä kulkee hermoyhteys silmän yläreunan kyynelrauhaseen. Käskyn saatuaan rauhanen alkaa erittää tavallista runsaammin kyynelnestettä.

Suurin osa kyynelistä siirtyy silmäkulmasta kyyneltiehyitä pitkin kyynelpussiin ja sieltä nenäonteloon. Mitä enemmän kyyneliä erittyy, sitä suurempi osa vuotaa yli äyräiden ja valuu kasvoja pitkin todisteena tunnekuohusta.

Ihminen ei ole ainoa eläin, joka vuodattaa kyyneliä. Kyynelkanavien jatkuvasti tuottamat peruskyynelet pitävät niin ihmisten kuin muidenkin maaeläinten silmät kosteina ja terveinä.

Eläinten kyynelkanavista erittyy myös suojaavia ja puhdistavia refleksikyyneliä. Tästä syystä sipulin leikkaaminen saa silmät sumentumaan.

Ilmeisesti kuitenkin vain ihminen vuodattaa tunnekyyneliä.

Itkun evoluutiota on yritetty selittää monilla tavoilla. Vakuuttavin teoria liittyy vauvan hätähuutoon. Ihmislapset ovat poikkeuksellisen avuttomia verrattuna lähisukulaisiimme.

Vauvat eivät pysty edes roikkumaan emon karvoituksessa toisin kuin vaikkapa simpanssipienokaiset. Äänekäs hätähuuto varmistaa, ettei jälkeläinen pääse katoamaan.

Kovaan ääneen karjuminen voi kuitenkin vaarantaa lapsen, sillä se herättää paitsi äidin myös saalistajien huomion. Siksi lapsi oppii kasvaessaan ilmaisemaan hätäänsä hiljaisemmin kyynelillä.

Hollantilainen psykologi Ad Vingerhoets on tutkinut kyyneliä vuosien ajan. Hänen mukaansa kyynelet ovat voimakas sosiaalinen viesti.

Vingerhoetsin tutkimusryhmä testasi ihmisten nopeita, vaistonvaraisia tunnereaktioita näyttämällä heille erilaisia kasvokuvia. Osaan kuvista oli lisätty digitaalisesti kyyneliä. Kukin kuva väläytettiin esiin vain 50 millisekunniksi.

Ihmiset tulkitsivat kyyneltyneet ihmiset selvästi todennäköisemmin surullisiksi ja tuen tarpeessa oleviksi kuin kyynelettömät.

Toisen tutkimuksen mukaan kyynelehtivät ihmiset, niin lapset kuin aikuiset, saavat muilta ihmisiltä selvästi enemmän tukea ja myötätuntoa kuin kuivin silmin hätäänsä ilmaisevat.

Itkemistä ja kyynelehtimistä koskeva tutkimustieto on lisääntynyt viime vuosina nopeasti. Monet vanhat käsitykset on täytynyt heittää romukoppaan.

Saatamme esimerkiksi ajatella, että itkemisestä tulee parempi olo. Sanotaan, että itku rentouttaa tai auttaa purkamaan kielteisiä tunteita.

Monien mielenterveysammattilaisten mielestä itkun pidätteleminen voi jopa olla vahingollista.

Tutkimustulokset eivät kuitenkaan tue tätä käsitystä mitenkään yksiselitteisesti.

Hyväksyvässä ja positiivisessa seurassa itkeminen voi olla hyödyllistä, sillä itku kannustaa ympäröiviä ihmisiä ilmaisemaan tukeaan ja välittämistään. Väärässä tilanteessa itku kuitenkin nolostuttaa ja lisää ahdistusta.

Myöskään yksinään itkemisen hyödyistä ei ole selvää näyttöä.

Lääketieteessä on perinteisesti pidetty runsasta itkeskelyä merkkinä masennuksesta tai muusta mielenterveysongelmasta. Tutkimuksissa tällaista yhteyttä on ollut vaikea osoittaa.

Sen sijaan jatkuva itkeminen voi kieliä neurologisesta sairaudesta, kuten MS-taudista tai ALS-taudista.

1980-luvulta lähtien on myös toisteltu väitettä, jonka mukaan kyynelten tehtävä on poistaa kehosta stressihormoni kortisolia.

Tämä ei ole pätevä selitys, sillä kyynelissä ei ole viimeisimpien mittausten mukaan sen enempää kortisolia kuin virtsassa tai hiessä. Iso osa kyynelistä sitä paitsi imeytyy takaisin kehoon nenäontelon kautta. Kyynelehtiminen on huono poistojärjestelmä.

Virallisiin terveyssuosituksiin ei liene tarpeen lisätä päivittäistä itkutuokiota.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu Tilburgin yliopiston kliinisen psykologian professoria Ad Vingerhoetsia sekä Pittsburghin yliopiston psykiatrian apulaisprofessoria Lauren Bylsmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!