Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei pidä luottaa tieteilijöihin, ainoastaan tieteeseen

Tiede
 
Syksy Räsänen
Kirjoittaja on fyysikko.

Viime maaliskuussa Bicep2-tutkijaryhmä ilmoitti havainneensa taivaalla gravitaatioaaltojen aiheuttaman kuvion. Kosmologit heittäytyivät löydön pyörteisiin, ja vuodessa on ilmestynyt yli 900 siihen liittyvää tieteellistä artikkelia.

Bicep2:n julistaessa tuloksensa eurooppalaisen Planck-satelliitin tutkimusryhmän jäsenten naamat olivat vakavina. Väitetyt gravitaatioaallot olivat niin selkeitä, että Planck olisi voinut nähdä ne. Vaikutti siltä, että Planckilla oli ollut Nobel-palkinto käden ulottuvilla, mutta Bicep2 oli ehtinyt ensin.

Pian asetelma kääntyi päälaelleen, kun Planckin havaintojen tarkempi syynääminen osoitti Bicep2-ryhmän vetäneen mutkia suoriksi. Syyskuussa Planck julkisti tuloksia, joiden mukaan Linnunradan pölyhiukkasten lähettämä säteily voi aiheuttaa Bicep2:n näkemän kuvion, kuten muut tutkijat olivat jo esittäneet.

Planck ja Bicep2 päättivät yhdistää havaintonsa, ja analyysin tulos julkaistiin viikko sitten: suurin osa Bicep2:n näkemistä kuvioista todellakin johtuu Linnunradan pölystä. On mahdollista, että seassa on pieni jälki gravitaatioaalloista, mutta yhtä hyvin voi olla olemattakin.

Nobel-kuume on laskenut ja Planck-ryhmä hymyilee taas.

Bicep2-ryhmän olisi pitänyt olla analyysissään huolellisempi ja väitteissään varovaisempi. Mutta näin tiede toimii: joku ilmoittaa tehneensä löydön, ja muut ryntäävät joko selittämään tai haastamaan sitä.

On inhimillistä aliarvioida omien väitteiden puutteita: jokainen haluaa olla oikeassa, varsinkin kun panokset ovat korkeat. Lisäksi on mukava olla voittajan puolella, joten monet kiirehtivät tutkimaan löydön seurauksia pysähtymättä miettimään sen paikkansapitävyyttä.

Mutta samalla alkaa kriittinen tarkastelu. Koska data ja analyysi ovat julkisia, tutkijaryhmät ympäri maailmaa voivat toistaa askeleet. Tutkijat, kuten muutkaan ihmiset, eivät halua kilpailijoidensa olevan oikeassa, vaan käyvät läpi jokaisen yksityiskohdan heikkouksia etsien.

Lopulta palaset asettuvat paikoilleen. Löytö varmistetaan tai kumotaan. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, miten hätäinen alkutarkastelu oli, miten voimakkaita tutkijayhteisön muotivirtaukset ovat tai miten hyvää mainosta tutkimusalalle löytö olisi.

Näin ei käy siksi, että tutkijat olisivat vilpittömiä tai erehtymättömiä, vaan sen takia, että he suhtautuvat väitteisiin kriittisesti tosiasioiden pohjalta ja toimivat yhteistyössä.

Tarinan opetus on, että ei pidä luottaa tieteilijöihin, ainoastaan tieteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!